De ideologische bezweringsformules van een vastgelopen sociaal-democratie
De Nederlandse sociaal-democratie van de Partij van de Arbeid schijnt het moeilijk te hebben. Grote verliezen bij de gemeenteraads- en Europese verkiezingen, en op het kabinet-Rutte kunnen ze niet echt hun stempel drukken. Maatregel na maatregel wordt genomen – door de sociaal-democraten Asscher en Klijnsma – die de armen armer en de rijken rijker maken. Het WRR-rapport “Hoe ongelijk is Nederland?” schetst de gevolgen.
Velen waarschuwen ervoor dat de hervormingen in de zorg en de sociale zekerheid, met name de nieuwe Participatiewet, tot vele situaties zal leiden waarbij mensen jarenlang gaan leven beneden het voor ons land geldende bestaansminimum. Nu al horen we bij de Amsterdamse Bijstandsbond steeds meer van mensen die voor een bestaan beneden het absolute minimum kiezen, omdat de vernederende gang naar de bijstand hen teveel is. Strenge controles, op tafel leggen van je privéleven, dwangarbeid, huisbezoeken van twee controleurs die de kasten open willen zien, steeds maar doorvragen over je leefsituatie en je relaties, kortom het inmiddels tot volle wasdom gekomen sociaal panopticum waaronder mensen in de bijstand moeten leven, maakt dat velen maar van een aanvraag voor bijstand afzien. Een sociaal panopticum dat overigens onder invloed van bureaucratische wetmatigheden deel gaat uitmaken van een soort totaal panopticum voor de hele bevolking. Het sociaal panopticum voor mensen in de bijstand vloeit samen met bureaucratische controlesystemen voor de regulering van migratiestromen, en toepassing van de modernste technieken bij databanken voor de opslag van gegevens van alle burgers, die dagelijks in hun doen en laten worden geregistreerd. Daar worden dan vervolgens statistische analyses op toegepast om de kans op criminaliteit of fraude van burgers van te voren in te schatten en daarbij preventief op te treden en in te grijpen. Ook al heb je niets verkeerds gedaan, je bent bij voorbaat verdacht. Aan de andere kant stijgt de werkloosheid: velen moeten dan maar door bij hun ouders te gaan wonen (als die er nog zijn) of door zwart werk of hosselen of het verkopen van de daklozenkrant en andere informele activiteiten de eindjes aan elkaar knopen. Tot deze categorie behoort ook een groeiende groep zzp-ers die in feite beneden het bestaansminimum leven, maar door periodiek terugkerende tijdelijke opdrachten en zeer zuinig leven een beroep op de bijstand weten te voorkomen.
Onzichtbaar gemaakte mensen
Deze groeiende groep aan de onderkant van de samenleving blijft bij de officiële onderzoeken grotendeels buiten beschouwing. Voor de beleidsmakers bestaan die mensen eenvoudigweg niet. Tegenover de geavanceerde technieken om alles en iedereen te volgen en te registreren staat een schrijnende onwetendheid van de beleidsmakers over de effecten van hun beleid. Velen proberen aan het allesomvattende panopticum te ontsnappen. Duizenden jongeren zijn spoorloos in de databanken van de overheid en de statistieken. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de beleidsmakers het ook niet willen weten. Het confronteert hen met het falen van hun beleid en de negatieve gevolgen ervan. Alles is gericht op uitstroom uit de bijstand of inperking van migratie voor mensen die economisch-materieel gezien niet nuttig zijn om winst mee te maken. Een constante propagandastroom van berichten van lagere en hogere overheden over uitstroomcijfers die niet zijn onderbouwd, moet verhullen dat de beleidsmakers oogkleppen op hebben. Hoe heeft het zover kunnen komen, of beter nog, hoe kan het dat sociaal-democraten niet alleen compromissen sluiten met de liberalen, maar ook actief meewerken aan het ontstaan van deze situatie en zelfs voorop lopen bij het nemen van repressieve maatregelen? En dus in feite geen tegenwicht meer vormen voor het op zijn minst temperen van de groeiende kloof tussen arm en rijk in het kapitalisme en de ontwikkeling naar een politiestaat?
De opkomst van het doorgeschoten liberalisme
Over de opkomst van het liberalisme is al veel geschreven. Ook over de geschiedenis van die opkomst sinds Ronald Reagan en Margaret Thatcher. De oude welvaartsstaten in de westerse landen moesten worden afgebroken en vervangen door een marktsysteem waarbij overheidsvoorzieningen werden geprivatiseerd en normen werden gesteld voor de overheidsuitgaven op basis van bezuinigingen. In het kader van de Europese Unie werd voor de Europese landen een begrotingsdiscipline ingevoerd, die hen beroofde van diverse economische instrumenten om crises te bezweren. Bedrijven moesten meer winst maken door belastingverlagingen, flexibilisering van de arbeid en lastenverlagingen (in de praktijk: belastingverlagingen voor de rijken) zodat, aldus de redenering, meer bedrijven een grotere economische groei zouden realiseren waarbij de welvaart zou toenemen en er meer arbeidsplaatsen zouden komen voor de vele werklozen. Een win-win situatie! Meer marktwerking, de productie overlaten aan het privékapitaal, zou tot meer welvaart voor allen leiden.
Van dit mooie droombeeld waaraan de liberalen en nu ook de sociaal-democraten in de regering-Rutte hardnekkig vasthouden, is in veel opzichten weinig terechtgekomen. In werkelijkheid heeft de afbraak van de overheidsvoorzieningen, als bescherming voor de mensen die in economisch opzicht zwakker staan, de periodieke crises die met de sterke marktwerking gepaard gingen en de daardoor ontstane massawerkloosheid geleid tot waar sommigen voor gewaarschuwd hebben: bij sterke marktwerking is er niet, zoals de theorie stelt, sprake van gelijkwaardige partijen die door rationele beslissingen een optimale toewijzing van middelen realiseren. Marktpartijen zijn zelden gelijk en een versterking van marktwerking leidt altijd tot een versterking van de sterksten en een verzwakking van de zwakste partijen. En dus een groeiende kloof tussen arm en rijk.
Reorganisatie
De bovenstaande visie van de liberalen werd aangevuld met overheidsmaatregelen waarbij de gehele maatschappij moest worden gereorganiseerd. Schaalvergroting in het onderwijs en de gezondheidszorg, decentralisatie van rijkstaken naar gemeenten en naar “bestuursinstellingen op afstand”. Het beleid moest leiden tot verdere automatisering en rationalisering van productieprocessen waarbij de productie goedkoper zou kunnen worden uitgevoerd. Om maar een voorbeeld te noemen: planning van grote winkelcentra in de grote steden, concentratie van winkels in koopgoten in die centra en in grote winkeleenheden langs de zich gestaag uitbreidende snelwegen, uitgevoerd door miljoenenwinsten opstrijkende projectontwikkelaars. Er trad een golf van fusies op bij ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en dergelijke, die tot meer efficiency moesten leiden en tot de mogelijkheid van grote investeringen waarbij de rationalisering van het productieproces verder werd bevorderd.
Reeksen schandalen over corruptie, juridisch rechtmatige maar ook onrechtmatige verrijking van bestuurders, projectontwikkelaars in de bouw, omkoping, speculatie en een parlementaire enquête over de bouwfraude hadden en hebben geen invloed op het beleid. Alles gaat gewoon door. Het bovenstaande betekende een uitholling van de democratie in diverse opzichten. Overheidsdiensten werden geprivatiseerd of werden “bestuursinstellingen op afstand”. Een directe democratische controle op hun doen en laten was niet meer mogelijk. Hun beleid kon hooguit nog indirect worden beïnvloed met financiële prikkels: als je dit of dat niet doet, geven we je een boete of minder subsidie. Bevoegdheden werden verplaatst naar Europa, waar een parlement zit dat niet de bevoegdheden heeft die een parlement hoort te hebben. De schimmige onderhandelingen in de Raad van Ministers, evenals andere Europese organen die onder grote druk staan van de lobbynetwerken van grote bedrijven, beslissen over het wel en wee in de landen van Europa. De grootschalige productie-eenheden in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, het onderwijs en bij woningbouwcorporaties hebben geleid tot ondoorzichtige bureaucratieën met veel macht aan de top, die aan niemand verantwoording hoeft af te leggen. Dit heeft geleid tot een laag van machtige bestuurders, die hun carrière vaak in de politiek beginnen en die zichzelf schandelijk hoge salarissen, afkoopsommen en bonussen toekennen en verder iedereen uitlachen. Een enkele kritische manager of onderzoeker komt af en toe tot de conclusie dat deze grootschalige fabrieken in de gezondheidszorg en het onderwijs geldverslindende bureaucratische molochs zijn met overbodige managementlagen en onbestuurbare toestanden. Hé, zei zo iemand dan, het blijkt dat een kleiner ziekenhuis toch goedkoper is.
Dit verlies aan democratisch gehalte van de samenleving is des te erger, omdat in een democratie, waarbij beslissingen worden genomen over de inrichting van de samenleving, in de discussie daarover een soort overzicht ontstaat over de gevolgen van bepaalde maatregelen. Alle gevolgen voor alle groepen en eventuele kostenverhogende factoren buiten een specifieke onder controle staande organisatie komen in beeld. In de huidige situatie is dat niet meer zo. Al die private grootschalige instellingen, bedrijven en organisaties kijken alleen naar de efficiency in hun eigen organisatie of bedrijf en niet naar gevolgen die voor hen niet kostenverhogend werken, maar voor de samenleving als geheel wel. Een voorbeeld is de ontwikkeling naar grootschalige productie-eenheden in het onderwijs. Hogescholen werden geconcentreerd in grote steden, in slechts een beperkt aantal productie-eenheden. Studenten die overal in het land wonen, worden gedwongen om een dure kamer te huren in die stad. Maar die kamers zijn er vaak niet. Dus zijn veel studenten gedwongen om iedere dag vijftig tot honderd kilometer met de trein heen en terug te reizen, treinen die dus iedere dag overvol zitten met reizende studenten die naast de andere forenzen een plaatsje in die treinen moeten zien te bemachtigen. De reiskosten moeten worden betaald door de staat. Maar de hogescholen hoeven bij hun planning van de geldstromen geen rekening te houden met deze ontwikkeling. De planning van schaarse grootschalige productie-eenheden, geconcentreerd op bepaalde plaatsen, leidt trouwens ook op andere terreinen tot milieuvervuilende en zeer veel geld kostende reizigersstromen.
Het activeringscompromis
Hoe kan het dat de sociaal-democraten van de Partij van de Arbeid niet alleen zijn meegegaan in de ontwikkeling van dit beleid, maar nu voorop staan in het nemen van maatregelen tegen de zwaksten in de samenleving, die aan hun lot worden overgelaten? Die vraag is moeilijk te beantwoorden als je niet wilt blijven steken in de miljoenen malen op internet herhaalde argumenten van baantjesjagers, loopjongens van het kapitaal en graaiers aan de top die zich bewust zijn van hun kwade wil. Tot aan meer of minder suspecte samenzweringstheorieën over een kleine elite die de onderklasse bewust wil vernietigen. Natuurlijk zijn er baantjesjagers en egoïstische bestuurders die zichzelf bewust verrijken. Maar is dat een voldoende verklaring voor de teloorgang van de sociaal-democratie als geheel? Ik denk dat de sociaal-democratische bestuurders heilig hebben geloofd in het volgende: een compromis met de liberalen is mogelijk, en is zelfs de enige weg, hun maatschappijmodel is aanvaardbaar, maar er kunnen in dat model uitvallers zijn. Daarom moeten we dan inbrengen dat de aanpassing van de mensen aan de neo-liberale ontwikkelingen mogelijk wordt gemaakt. Dus om dat mogelijk te maken eisen we faciliteiten en geld ten behoeve van de mensen.
Om de werkloosheid als voorbeeld te nemen: we moeten de situatie bewerkstelligen dat zoveel mogelijk mensen kortdurend werkloos zijn, het moet meer worden: tussen twee banen in. En daarvoor moet een scala aan positieve en negatieve prikkels worden ontwikkeld die het gedrag van de burgers bijstuurt. Ook op andere beleidsterreinen moet dat nagestreefd worden, iedereen moet meekomen in de liberale orde, en dat doen we via het bevorderen van “zelfredzaamheid”, “eigenkracht”-conferenties, “erop af”-methoden, maar ook door streng te straffen als iemand in onze ogen niet wil. Daaraan gekoppeld zijn ideologische redeneringen over hoe we een onderscheid moeten maken tussen mensen die het “echt” nodig hebben en mensen die het “niet echt” nodig hebben, en tussen “niet-willers” en “niet-kunners” onder de werklozen. Dat moet worden vastgesteld door “maatwerk”. In individuele situaties moet een stoet van ambtenaren, (klant)managers, hulpverleners, reïntegratieconsulenten, verplegers en controleurs beoordelen waar iemand bij moet worden ingedeeld. Het past ook in het “volumebeleid’.
Je kunt het sociale minimum handhaven, en ook de bijstand, als alleen mensen “die het echt nodig hebben” daarvoor in aanmerking komen. Dan wordt ook de “legitimering” van het sociale stelsel bij de burgers gehandhaafd. Daarom moeten er strenge controles zijn aan de poort om dat te beoordelen, en ook als iemand een uitkering heeft, zijn uitgebreide teams van handhavers en sociale rechercheurs nodig, die gebruik maken van de nieuwste opsporingstechnieken en technologieën. Dat alles in naam van een rechtvaardige maatschappij, waarin niemand achter blijft en iedereen meekomt. De uitgebreide bureaucratie van de verzorgingsstaat is vervangen door een nieuwe bureaucratie die belang heeft bij deze ontwikkelingen. Deze volledig op het individu gerichte politiek stelt je individueel verantwoordelijk voor bijvoorbeeld werkloosheid. Als je geen werk kunt vinden, dan is er iets mis met jou, daar moet aan worden geschaafd. Je hebt de verantwoordelijkheid om je “employability” op peil te houden. De maatschappelijke voorwaarden en omstandigheden verdwijnen uit beeld, moeten wel uit beeld verdwijnen, want de sociaal-democraten hebben het maatschappijmodel van de liberalen aanvaard. In feite gaat het bij de bovengenoemde termen en redeneringen om ideologische bezweringsformules die de werkelijke problemen van en de samenhang met dat liberale maatschappijmodel moeten verhullen. Daarbij worden complexe psychische processen in de hoofden van mensen versimpeld tot enkelvoudige schijntegenstellingen tussen goed en kwaad, waarbij die versimpelingen vervolgens het uitgangspunt zijn bij bureaucratische rationaliseringsprocessen op basis van efficiency.
Getuigenverklaringen
Talloos zijn op internet de getuigenverklaringen van mensen vanuit hun persoonlijke situatie, waarbij duidelijk wordt dat het niet werkt. Talloos zijn de verklaringen van “zaakwaarnemers”, belangenorganisaties, advocaten en andere hulpverleners dat deze ideologie en de daarbij behorende bureaucratie een averechts effect heeft. Dat er in een situatie van massawerkloosheid altijd uitvallers zijn, dat er misstanden ontstaan in en door de bureaucratieën, dat privacy en andere rechten worden geschonden, dat de mensvisie in het bovenstaande niet klopt, dat er een verband bestaat tussen het gedrag van mensen en de omstandigheden waarin ze leven, dat het liberale maatschappijmodel niet deugt. De sociaal-democraten horen het niet. Ze zijn in “achterstandswijken” geweest, ze hebben met de mensen gepraat, ze krijgen e-mails, brieven, discussiëren, maar ze horen en zien niets. De omstandigheden en de invloed ervan benoemen, nee, dat is uit. Het liberale maatschappijmodel staat voor de sociaal-democraten niet fundamenteel meer ter discussie. Ze zijn de gevangenen geworden van hun eigen compromis en van de op actie en reactie gebaseerde spiraal naar beneden naar de politiestaat en het recht van de sterkste.
Piet van der Lende
Dit artikel verscheen eerder op Konfrontatie.
Vorig jaar heb ik nog contact gezocht met de GGZ en met hen hierover gesproken. De GGZ heeft een positief rapport geschreven voor mij. Dus ik sta nu wel sterk. Neemt niet weg dat Paul hierin wel gelijk heeft als hij zegt: dat er een tegenstrijdigheid is. Jij hoeft je gegevens niet te verstrekken volgens de wet en je arts ook niet zonder jouw toestemming. Echter men kan dan wel vanuit de gemeente een maatregel opleggen omdat je je niet houdt aan de inlichtingenplicht. Hieruit blijkt wel weer dat bijstandsgerechtigden steeds meer als tweederangsburgers worden behandeld. Want ook al is een rapportage in je voordeel van een psychiater of psycholoog dan nog staan daar allerlei privacy gevoelige onderwerpen in vermeld. Dat is altijd zo met dit soort rapportages. En wil je als bijstandsgerechtigde zulke informatie delen met de gemeente? Ik liever niet eerlijk gezegd. Maar dan volgt zoals Paul zegt een dreiging met een maatregel. Bovendien is in mijn geval het vreemde dat de gemeente meer waarde hecht aan het rapport van Argonaut dan aan mijn huisarts of aan de GGZ.
Medische hulp kan niet verplicht worden opgelegd als de persoon in kwestie geen gevaar is voor hem/haar zelf of de omgeving. Dit zou in strijd zijn met het zelfbeschikkingsrecht.
Wat hier gebeurd is dat een sociale dienst medewerker of het werk / re-integratie bedrijf op de stoel van een doctor gaat zitten, zonder enige kennis of opleiding tot arts of psycholoog, die denkt dat jij “ziek” en daarom behandelt moet worden.
Goed om eens te lezen: http://www.overkleeft-verburg.nl/PDFs/Het%20grondrecht%20op%20eerbiediging%20van%20de%20persoonlijke%20levenssfeer.pdf
http://www.internetwerkt.nl/forum/topic/12852-pilot-kanscafé-dwi-amsterdam/page-1
http://www.internetwerkt.nl/forum/topic/12902-weigeraar-moet-gemeente-info-geven-over-zijn-geslachtsdelen/
Daar heb je helemaal gelijk in Paul. Overigens vraag ik me weleens af of dat het krijgen/of jezelf aanmeten van een vlekje wel altijd zo negatief is. Ik bedoel soms kan het ook in je voordeel werken. Denken jullie ook niet? Neem het verhaal van Deva Daniel Luysterberg dat ooit eens op de site van Doorbraak heeft gestaan. Deze man heeft zich als knettergek gedragen bij de bedrijfsarts en is op die manier ternauwernood ontsnapt aan de dwangarbeid. Dus zo kan het dus blijkbaar ook uitpakken! Ook had mijn vorige advocaat cliënten die er zowat alles voor over hadden om een WSW indicatie te verkrijgen. Waarom? Omdat ze op die manier dan voor het minimumloon konden gaan werken op de sociale werkplaats in plaats van als dwangarbeider voor de uitkering. Ergens heb ik ook gelezen dat sociale diensten op een WSW indicatie aansturen bij moeilijk bemiddelbare cliënten. Bij mij hebben ze dat ook willen doen. Omdat ik al 42 jaar ben en 8 jaar werkloos ben ik daar bijna ingetrapt. Ik had zoiets van: dan ga ik dat rapport maar gebruiken om een WSW indicatie te verkrijgen. Ook al ben ik het niet met het rapport eens ik verdien dan in elk geval het minimumloon. Dat heb ik serieus overwogen. Echter mijn vorige advocaat heeft mij dit afgeraden. Hij zei: een type zoals jij houdt het nog geen jaar vol op zon sociale werkplaats. Dus doe het maar niet. Want ja, niet iedereen mag de post rondbrengen. Je kunt ook tussen de taakgestraften en zwakbegaafde mensen komen te werken en dergelijke. Dat risico is er ook. Maar wat vinden jullie daarvan? Dat mensen gaan overwegen tot dit soort acties om dan maar aan de dwangarbeid te kunnen ontsnappen?
@Vilseledd: Wat betekent “vi coacta”?
@Raven: Dat je vooraf inzage kreeg werd me inderdaad duidelijk. Dat je niet mocht blokkeren doet vermoeden dat het inderdaad geen NIP psycholoog betrof bij Argonaut (zie mijn eerdere citaat van de beroepscode). Ik ben blij voor je te lezen dat er andere rapporten zijn die je gunstiger gezind zijn en dat de houdbaarheid van het Argonaut rapport is verlopen. Dat maakt je sterker in je strijd. En consulenten accepteren inderdaad alleen maar wat ze uitkomt om jou te krijgen waar ze je willen hebben. Het lijkt me dat je zeker niet zwak staat in je zaak, maar dat moet een deskundige maar bepalen.
@Paul: Dat laatse verhaal was me bekend:
http://www.arvy.org/publicaties/20130109.html
http://www.arvy.org/publicaties/20130114.html
Verder onderschrijf ik jouw opmerkingen over de consulent die zich als arts profileert. Wat we feitelijk zien is dat werkloosheid gemedicaliseerd en ook gecriminaliseerd wordt. Grenzen vervagen. http://www.arvy.org/publicaties/20130925.html The unemployed as the criminally insane.
Vi coacta – door overmacht gedwongen
Thanks Vilseledd.
@Raven: De diagnose ‘vlekje’ kan door de gemeente gebruikt worden om een verminderde zelfredzaamheid aan te tonen zodat zij kunnen optreden als ‘redder’. Resultaat is veelal een verhoogde inmenging in jouw leven. Juist bij een aantoonbaar verminderde zelfredzaamheid ligt dwangarbeid op de loer wanneer de gemeente vindt dat dat de manier is waarop jij ‘gered’ moet worden. Natuurlijk kun je ook in de sociale werkplaats terecht komen, maar of je daar gelukkiger van wordt? Daarbij is het ook nog eens moeilijk om van de diagnose ‘vlekje’ af te komen, zoals jij nu ervaart. Het blijft vaak terug komen. Diagnoses ‘vlekje’ pakken m.i. doorgaans alleen gunstig uit wanneer je ook echt verminderd zelfredzaam bent. Kun je zelf keuze’s maken in je leven zonder in al te grote problemen te komen, vermijd die diagnose dan. Mijn persoonlijke mening
@Raven,
Ik denk zelf niet dat een “vlekje” in je voordeel zal werken. Het zal reguliere werkgevers eerder afschrikken. Of misschien denk je er ooit aan om een huis te kopen, met een medisch verleden word dat in eens een stuk moelijker en zo kan ik nog wat meer voorbeelden bedenken. Ik zelf wil niks op mijn conto hebben, zoals een vlekje, schulden, problemen met justitie enz.
Ik wil een normale baan, met een normaal loon en kansen om hoger op te komen, niet mijn hele leven werken voor een WSW bedrijf voor 75% tot 100% van het minimum loon. Ja je leest het goed, 70% tot 100% van het minimum loon. De huidige WSW’ers hebben nog een CAO, de nieuwe gevallen dadelijk niet meer want de meeste komen in de bijstand terecht en kunnen met de nieuwe regels dus niet meer verdienen dan 70% tot 100% van het minimum loon.
Ik ga niet zeggen dat het nooit goed uitpakt, maar de kans dat een WSW indicatie op langere termijn goed uitpakt is erg klein.
De gemeente of overheid heeft niks te zoeken in mijn medisch dossier. Als ik echt ziek ben, dan meldt ik me ziek met een attest of brief van een doctor. De GGD kan me dan onderzoeken op dat ziektebeeld wat ik aandraag om te kijken of ik niet lieg. Dat zou meer dan voldoende moeten zijn om een ziektebeeld aan te tonen.
Het verhaal is dat niet alleen je huidige ziekte rapport word op gevraagd, maar ze kunnen dan je hele medisch dossier opvragen. Dat gaat mij een stap te ver. Vraag je zelf eens af waarom dat medisch geheim er is? Wat hebben we nog aan een medisch geheimhouding plicht als ik gedwongen word om die gegevens af te geven aan de overheid?
Ik zou het wel op een maatregel laten aankomen en deze daarna aanvechten.
@Avry,
Bij sommige is dit bekend, maar de meeste uitkeringsgerechtigden weten dit niet en het moet hun eens duidelijk gemaakt worden, welke rechten hun ontnomen worden, puur omdat ze een uitkering hebben. Het steeds meer ontnemen van rechten stopt niet bij uitkeringsgerechtigden maar begint langzamerhand over te slaan op de normale burger die een gewone baan heeft of op pensioen is. De kostendelersnorm of het duurder en moeilijker maken om juridische hulp te krijgen of het delen van medische gegevens tussen werkgever en de bedrijfsartsen is daar een goed voorbeeld van. Heel veel mensen begrijpen echt niet wat op hun afkomt of wie er allemaal inzicht heeft op die gegevens. Over gegevens gesproken, dankzij suwi kunnen gemeente medewerkers ook gegevens bovenwater halen over mensen die niks met uitkeringen te maken hebben, zoals belasting en andere financiële gegevens.
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3652462/2014/05/10/Ambtenaren-verlekkeren-zich-aan-privegegevens-BN-ers.dhtml
En dan een beveiliging die zo lek is als een vergiet:
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/4923564/1277202/gemeenten-zijn-laks-met-beveiliging-suwinet.html
En daar kun je weer misbruik van maken:
http://www.findinet.nl/news/schade/inkomen-en-arbeidsongeschiktheid/gemeenten-misbruiken-privacy-van-inkomens-en-uitkeringsgegevens/
http://keesthies.com/2014/05/13/yeah-right-sure-de-stagiair-heeft-het-gedaan/
En dan vraagt men mij om privatie gevoelige en medische informatie af te staan?
Het werkt niet als je toch op de stippellijn tekent.
Je moet dan echt onderaan de laatste pagina voor VC tekenen als paragraaf met de opmerking er boven dat jij het wel gelezen hebt, maar niet akkoord bent of gaat .
http://www.doorbraak.eu/open-brief-reintegratiepraktijk-ede/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Handtekening
Deze, op zich interessante discussie, gaat hier ondertussen al best een poosje off topic door. We sluiten hem hierbij af.