De opstelling van de bazen verhardt, maar de schoonmakers winnen!
Vandaag voerden honderden stakende schoonmakers actie in Volendam bij het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf Succes tegen het ontslag van een stakende collega. De stakers wilden dat het bedrijf dat ontslag terugdraaide. Dat is gelukt. Ook willen ze dat Succes een vast contract aanbiedt aan drie stakers met een tijdelijk contract dat binnenkort afloopt. Volgens de cao is Succes verplicht dat te doen.
Het ontslaan van stakers toont de hardere aanpak door de bazen. Die weten zich niet goed raad, nu ze met een strijdbare vakbond te maken hebben. Eerder hield schoonmaakbedrijf CSU een illegalenjacht om de stakers te intimideren. De poldervakbond die de FNV grotendeels is geworden, konden de bazen wel hebben. De organizingtactiek – met alle kritiek die erop mogelijk is – geeft arbeiders kracht in sectoren die voorheen nauwelijks strijdbaar waren. De organisatie van schoonmaakbedrijven OSB in Den Bosch merkt dat al. Een anonieme werkgeverswoordvoerder spreekt in De Pers de vrees uit dat een succesvolle uitkomst ertoe zal leiden dat straks ook andere sectoren de aanpak van de schoonmakers zullen overnemen. En er zijn inderdaad ook in andere sectoren, zoals de handel en de taxivervoersbranche, al organizers actief. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven.
Dat bleek in de ochtend van 13 april. FNV-organizers Johan Kiel en Bart Plaatje deden bij de horecagroothandel Hanos aan de Bornholmstraat in Groningen een poging om de 120 werknemers te enquêteren naar hun behoefte aan een vakbond. Vestigingsdirecteur Hans Kranenburg sommeerde het tweetal de actie buiten het bedrijfsterrein voort te zetten. "Toen bleek dat ze zich niet zo maar lieten wegsturen, stapte Kranenburg in zijn auto en reed vol gas recht op ze af. Om hun vege lijf te redden, moesten ze tussen de geparkeerde auto's duiken", vertelt Lex Makkinje, bestuurder van FNV Bondgenoten.
"Als ik echt zoiets ergs had gedaan, dan zat ik nu toch allang in de bak", werpt Kranenburg tegen in het Dagblad van het Noorden. FNV Bondgenoten wil aangifte tegen hem doen wegens poging tot doodslag. "Zwaar overdreven", noemt Kranenburg die aantijging. "Ik stopte de auto op ruime afstand van hen. Inmiddels was mijn mededirecteur Wim Everards aangekomen. Hij heeft de een, en ik de ander bij de schouder gepakt en ze het terrein afgezet."
Met de auto inrijden op vakbondsactivisten – en al dan niet "op ruime afstand" stoppen – is geen normaal gedrag. Integendeel, het is zeer intimiderend gedrag. Het toont de vrees van de bazen voor een strijdbare vakbond, met name op plaatsen waar arbeiders tot nu toe slecht georganiseerd zijn. Bazen vrezen hun koninkrijkjes kwijt te raken. En hun winst die ze maken, onder meer door flexwerkers te gebruiken – alleen in de perioden dat ze personeel nodig hebben. Wie protesteert tegen de arbeidsomstandigheden is dan makkelijk te ontslaan.
Dat schoonmakers zo in actie komen voor een met ontslag bedreigde kameraad is moedig en geweldig tegelijk. En een realistische inschatting van wat ze moeten zetten tegenover de aanval op een van hen: solidariteit, hun eigen kracht!
Willem Slaapmaat