Debat in België over nog meer dwangarbeid voor baanlozen
Het federale voorstel voor een gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen is opnieuw op tafel gelegd door kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD). Wie langer dan twee jaar zonder werk zit, is het idee, kan verplicht worden om twee halve dagen per week eenvoudige taken te verrichten, zoals kleine klusjes doen in huis, het gras afrijden of boodschappen doen. Maar in Vlaanderen kunnen langdurig werklozen en ook leefloners sinds begin dit jaar aan de slag als wijkwerkers. “Wie ver van de arbeidsmarkt staat”, zegt minister van werk Muyters, “kan met eenvoudige klusjes de eerste stap zetten naar werk.” Ruim 7.000 Vlamingen zijn al als wijkwerkers actief, weet de VDAB. Wijkwerkers kunnen maximaal 60 uur per maand – en in de regel gedurende maximaal één jaar – werkervaring opdoen. Ze krijgen daarvoor een vergoeding van 4,10 euro per uur, bovenop hun uitkering. Wijkwerken is in de plaats gekomen van het bestaande PWA-systeem, met de uitdrukkelijke bedoeling om langdurig werklozen en leefloners op weg te zetten naar werk. Wijkwerken maakt deel uit van een traject op maat dat wordt vastgelegd in overleg tussen enerzijds de werkloze of de leefloner, en anderzijds de VDAB of het OCMW. “Wijkwerkers die hun afspraken zonder goede redenen niet nakomen,” zegt Muyters, “kunnen een sanctie krijgen”. Ze kunnen uiteindelijk hun uitkering deels of helemaal verliezen. Particulieren, scholen en gemeenten die een beroep willen doen op wijkwerkers, kunnen gebruikerscheques aankopen. Die kosten maximaal 7,45 euro per uur en zijn fiscaal aftrekbaar, net als dienstencheques. Voor minister Muyters is het voorstel van Open VLD voor een verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen eigenlijk overbodig. “Strikt genomen heb ik geen federaal kader nodig”, zegt Muyters, “want wijkwerkers die zich niet aan de afspraken houden, kunnen we in Vlaanderen al sanctioneren.” Muyters vindt een gemeenschapsdienst van twee halve dagen per week, zoals kamerlid Lachaert voorstelt, ook geen goede manier van werken. “Wij zijn in Vlaanderen heel flexibel, want wijkwerkers kunnen enkele uren per week tot 60 uur per maand klussen, in een traject op maat van de werkloze of leefloner”, zegt de minister. “En een federaal kader mag die flexibiliteit zeker niet inperken.”
Steven Dierckx in Muyters : “Gemeenschapsdienst voor werklozen bestaat al in Vlaanderen” (VRT)
Gras afvoeren. Het is toch echt straf en volkomen contraproductie afgezien van het dwang arbeid aspect .
Er word blijkbaar van uitgegaan dat iedere langdurig uitkering afhankelijke niet meer kan dan gras afvoeren en dergelijk.
En / of is daar het sterke straf aspect. Maak het die uitkeringstrekkkers zo moeilijk dat ze hun uitkering opgeven is een duidelijk uitgangspunt van overheid en politiek ook in Belgie vind ik. Daar bij er is geen alternatief voor de uitkering anders dan de straat voor bijna iedereen die langdurig uitlkering afhaneklijk is. Goed om dat nog eens te nomen vind ik.
Idee voor actie veel gras afvoeren naar de hoofdingang van het plaatselijke stadhuis. Ook wel leuk om daar wat geiten bij te zetten die dan het gras weer kunnen verwijderen door het op te eten. BIJSTANDERS ZIJN GEEN GEITEN !!!!!