Demonstratie tegen Zwarte Piet in Grou verloopt grimmig dankzij politie, beveiligers en omstanders
Afgelopen zaterdag vond er in Grou een demonstratie plaats tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. In dat Friese dorp komt niet Sinterklaas in december langs, maar zijn collega Sint Piter in februari. Hij neemt één zwarte knecht mee, die ook Zwarte Piet heet en volgens traditioneel racistisch gebruik pikzwart is. Zwarte Piet moet overal verdwijnen, niet alleen in de grote steden waar vaker actie wordt gevoerd tegen de karikatuur, maar ook in kleine dorpen op het platteland. Het mag in Grou dan een “schattig feestje” zijn, zoals sommigen betogen, Zwarte Piet blijft racisme. En racisme is niet “schattig”, maar gewelddadig. Daarom toog een groep van zo’n dertig anti-racistische activisten naar Friesland om ook daar, in deze tijd van het jaar, een protestgeluid te laten horen.
Als het “feest” al “schattig” is, dan waren de reacties van de politie, de beveiligers en een stevig aantal Grousters dat allerminst. De demonstranten werd hun vrijheid van meningsuiting en vrijheid van demonstreren ontnomen. Er was een overmacht aan politie en beveiliging opgetrommeld, veel talrijker dan de demonstranten, en die hielden de demonstranten, soms met geweld, ver weg van het plein waar de witte baas en zijn zwartgeschminkte knecht zich bevonden.
De demonstratie in Grou was de laatste voor een van onze medestrijders. Hij is in de bus op weg naar huis overleden. Hij was een gedreven, moedige en standvastige strijder, met wie we op veel plaatsen samen hebben gedemonstreerd. Bij vrijwel alle acties tegen Zwarte Piet was hij aanwezig. Zijn veel te jonge overlijden heeft ons diep geschokt. We wensen familie, vrienden en medestrijders sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.
Doorbraak |
Paplepel
De activisten zijn wel wat gewend van eerdere demonstraties in onder andere Gouda, Meppel, Enkhuizen, Utrecht en Amsterdam. Maar deze demonstratie overtrof toch wel de vorige voor wat betreft vijandigheid van de lokale bevolking. Bij de ingang van het dorp hing al een bord met de tekst “Oprottedammers” (verwijzend naar de stad waar een deel van de demonstranten vandaan kwam). Bij het binnenrijden werden de gebruikelijke middelvingers getoond.
De groep probeerde bij het plein te komen waar de “festiviteiten” plaatsvonden, maar werd daar ver vandaan gehouden door de politie. Die maakte het dus effectief onmogelijk om te protesteren. Al vrij snel raakte de groep ingesloten tussen politie en beveiligers aan de ene kant, en een groep onvriendelijke Grousters aan de andere kant. De politie beschermde het racistische toneelstukje, maar niet de demonstranten, die zich allesbehalve veilig voelden met de opgefokte meute in hun rug, van waaruit sommige mensen af en toe vrij tussen de demonstranten door konden lopen. Toen het even rustig was, vroegen de demonstranten aan een beveiliger die midden in de groep stond of hij even opzij wilde gaan, zodat er overleg gepleegd kon worden. Daarop volgde een bot “Ik stond hier eerst”. De beveiligers van het bedrijf Phoenix Security vielen sowieso op door hun vijandige gedrag en het openlijk partij kiezen voor de racistische kant.
Omstanders probeerden borden uit de handen van demonstranten te trekken, en daarbij werden ze vaak nogal handtastelijk. Pas als daarop gereageerd werd door een demonstrant, kwam de politie of de beveiliging erbij, vaak om juist de activist te berispen. Er werd veel geduwd en getrokken, en daarnaast vonden er de nodige racistische en seksistische scheldpartijen plaats (die meestal hand in hand blijken te gaan). Zoals gebruikelijk, kregen dus vooral vrouwen en zwarte mensen het te verduren. Ze kregen onder andere “Ga terug naar je eigen land”, “De zweep erover”, “Hoer”, en twee versies van het n-woord naar hun hoofd geslingerd. De omstanders waren vaak opvallend jong en herkauwden moeiteloos het racistische gebral dat ze in de huidige samenleving met de paplepel ingegoten krijgen.
See you next year
Toen het racistische feestje op het plein klaar was, kregen de demonstranten als zoethoudertje “toestemming” om door het dorp te lopen. Gevolgd door een groep omstanders, schreeuwden ze leuzen als “Zwarte Piet mag niet!”, “Weg met Grouwe Piet!”, “No more blackface!” en maakten ze foto’s van poppen in etalageruiten met het karikaturale gehalte van de beruchte Golliwogs (5). Een van de demonstranten werd bij het treinstation opgewacht en kreeg een bemoedigend “We pakken jullie volgend jaar allemaal” te horen.
Demonstraties tegen Zwarte Piet kennen bijna altijd dit soort elementen van bedreiging, repressie door de politie, en racisme en geweld van omstanders. Zo vaak dat je bijna zou denken dat het normaal is en dat het erbij hoort, net zoals veel mensen Zwarte Piet jarenlang normaal vonden en erbij vonden horen. Maar racisme is niet normaal, repressie is niet normaal, en Zwarte Piet is een racistische karikatuur die zo snel mogelijk moet verdwijnen. We zullen moeten blijven strijden en nieuwe manieren moeten vinden om dit land te dwingen om het abnormale, racistische en koloniale fenomeen zo snel mogelijk af te schaffen.
De sfeer tijdens de actie was dus grimmig, zoals ook al in diverse media is aangestipt, maar media laten na om te vermelden wie die grimmigheid veroorzaakte. Zoals ook bij vorige demonstraties, gebeurde dat niet door de demonstranten, maar door politie, beveiligers en racistische omstanders. Maar het is de demonstranten wel opnieuw gelukt om een racistisch feestje te verstoren, en in die zin is de demonstratie geslaagd. Wat ook duidelijk werd: er is nog een lange weg te gaan voordat heel Nederland Zwarte Piet- en racismevrij zal zijn. Bij het instappen van de bus richting huis beantwoordden de demonstranten het “Rot op!” van een aantal Grousters dan ook met “See you next year!”.
Joris Hanse
De politie moet zich gedragen. Wat ze doet, gaat tegen de wet. De VN CERD heeft een rapport en advies aan de Nederlandse staat gegeven: Kijk b.v. naar punt 17: http://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CERD/Shared%20Documents/NLD/CERD_C_NLD_CO_19-21_21519_E.pdf
Een paar citaten van de VN Committe on the Elimination of Racial Discrimination
“The Committee is furthermore concerned at reports that citizens seeking to peacefully protest against such portrayals have been denied authorization to conduct such protests at a meaningful time and place and have been subjected to violent attacks and other forms of intimidation, which have not been adequately investigated. (arts. 2, 5 and 7).”
“The Committee further recommends that the State party ensure non-discrimination in the enjoyment of freedom of expression and association, and that attacks on protesters be effectively investigated and duly prosecuted.”
“The Committee notes with concern that acts of racial discrimination are underreported and under prosecuted. In particular the Committee is concerned about the limited number of complaints registered by the police, the limited number of complaints investigated by prosecutors and submitted to the courts, as well as the reported reluctance of victims to lodge complaints out of fear of social censure, lack of trust in the authorities and/or lack of awareness of available remedies. The Committee furthermore notes with concern that this phenomenon seems to be connected inter alia to frequent downplaying and insufficient understanding of the existence and the manifestations of racism and racist practices within society (arts. 2, 6 and 7).”
Het belangrijkste inhoud van de ethnische feest rond Black-Face samengevat in een enkel gebaar van het meiske op de foto bovenaan.
Prachtig veelzeggend over de gevoelens van de vierenden.
Jammer dat er geen geluid is bij de foto toegevoegd omdat we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zouden constateren dat ze “Er moet een piemel in” erbij roept.
Het doet me verbazen dat er vooraf aan de demonstratie al een spandoek was met “Oprottedammers”. Wie kan voorafgaand aan de actie de kennis hebben dat er tegendemonstranten komen, maar dat terzijde. De ervaring leert dat er steeds minder mensen tegen racisme zijn en seksisme, niet te vergeten! Ik sympathiseer met de actie tegen zwarte piet en was jammer genoeg niet op tijd geinformeerd. Ik heb zo mijn bedenkingen bij de afgelopen straatactie en ben vooral voorstander van ludieke acties. Tijdens de laatste anti-pegida actie in Amsterdam was er ook steeds meer bewustzijn om niet in tegenstellingen te denken en vooral de nadruk te leggen op een positieve manifestatie van kritiek op extreem-rechts. Ik weet dat zulke creatieve acties veel voorbereiding kosten en er zijn maar weinig overleg structuren die dat mogelijk maken. Impulsieve acties zijn er naar mijn mening genoeg! Ga vooral door met het protest tegen zwarte piet! In Friesland is de spoeling dun en er zijn maar weinig mensen met actiebereidheid om ervaringen op te doen. Het is als activisten belangrijk om samenwerking op te zoeken.
Spannend en zeer verdedigbaar dit verzet tegen deze racistische karikatuur! Toch vraag ik mij nog steeds af, wat zou ik bijvoorbeeld als kind meekrijgen wanneer er demonstraties op een kinderfeest als deze worden gehouden. Krijg ik begrip voor de standpunten van de demonstranten? Word ik bang? Wie zou er meer invloed hebben op mijn beeldvorming, de demonstranten of de overheid, politie, media en mijn familie?
Met de protesten richten we ons nooit op de kinderen, op geen enkele manier. De suggestie dat we dat wel zouden doen vind ik eigenlijk behoorlijk naar. Volwassenen creëren het feest en op hen richten we ons. Wanneer zij het racistische element gaan verwijderen dan krijgen die kinderen minder racisme binnen op jonge leeftijd.
Het probleem is dat witte Nederlanders vast zitten in een traditie. Ze hebben een leuke tijd gehad met Sinterklaas. Ze denken dat het zo hoort. Niet wetende dat het fout is. Het is jammer dat ze niet ruimdenkend zijn. Als je goed nadenkt, dan weet je dat er iets niet klopt.
@Eric Ik heb geen oordeel over de demonstraties. En heb begrip voor de boosheid over ‘blackface’. Toch vinden deze acties plaats op evenementen die voornamelijk voor kinderen worden georganiseerd. Het lijkt mij niet onbelangrijk om de betreffende doelgroep positief te winnen voor een hernieuwd standpunt over ‘Zwarte Piet’. Het is tenslotte onze volgende generatie! Zelf heb het idee dat veel jongeren hier helemaal niet zo slecht over denken. Maar ik weet niet of spanningen en ongeregeldheden tijdens dit soort evenementen positief daaraan zullen bijdragen. Wie daaraan ook schuldig zijn. De demonstranten, roekeloze omstanders of ordediensten hebben allemaal zo hun invloed.
@Pascal: Het is leuk om met z’n allen feest te vieren, lijkt me. En daarom vind ik dit soort tradities best waardevol! Toch zie ik ook de noodzaak om wanneer elementen uit het verleden tijdens het feest aanstoot geven, een aantal aanpasingen door te voeren (zoals ik me bijvoorbeeld ook erger aan het voorliegen van kleuters, over het bestaan van SInterklaas…). Hoeft helemaal niet ingewikkeld te worden, als iedereen niet zo moeilijk zou doen.. 🙂
Nogmaals: we richten ons niet op de kinderen bij vieringen. We spreken kinderen niet aan en we proberen ook het feestje niet voor hen te verstieren, zoals blackface-fans wel beweren. Kinderen bepalen niet of er blackface zal zijn op een viering, en we hoeven daarom ook hun mening daarover niet te veranderen. Jongeren zijn mijns inziens een heel andere groep, en die worden her en der al via lessen op school aan het denken gezet over blackface via speciaal daarvoor ontwikkelde lespakketten.
Op geen enkele actie bij een viering hebben demonstranten ooit problemen veroorzaakt of geweld gepleegd. Het zijn altijd de blackface-fans die dat doen. Door agressie tegen ons, en sowieso, ook als we er niet zijn, kinderen te indoctrineren met blackface.
@Eric: Dank voor je reactie. Ik laat het nu even rusten… Demonstreren (met een boos gezicht rondlopen) op een feestje, kan volgens mij wel de sfeer voor de kinderen verpesten. Hoe terecht de kritiek op “Zwarte Piet” ook is…
Laat het inderdaad maar rusten! Geen idee waar je heen wilt met je feestje-voor-de-kinderen-verpesten. Ik vraag me wel af of je wel eens bij een van onze acties geweest bent, want je hebt overduidelijk geen idee hoe dat er aan toe gaat. Je gaat vooral uit van de pro-blackface propaganda verhalen die doen voorkomen alsof wij kinderen iets aandoen. Dat is niet het geval, en dat zou je weten als je er ooit bij was. Je praat vriendelijk, moet ik toegeven, maar draagt helaas wel bij aan die nergens op gebaseerde verdachtmakingen, en steunt zo de pro-blackface zaak.
Sowieso heb je het, neem ik aan, over de feestjes van de witte kinderen, want het is nu wel overduidelijk dat het hele gebeuren voor veel zwarte kinderen helemaal geen ‘feestje’ is.
“..kan volgens mij wel de sfeer voor de kinderen verpesten. ”
Inderdaad, deze zogenoemd feestje verpest het leven van vele kinderen.
Ten eerste mogen slavernij beelden en belevenissen nooit door de ouders tot kinderfeestje verheffen worden – het is kwestie van verantwoordelijke opvoeding. Die is er natuurlijk niet in het geval van BlackFace.
Ten tweede het voortdurend schelden, grof gedrag, met midden vinger voor de kinderen blijven zwaaien en allerlei obscene gebaren richting rustige protesters maken – wat heeft dit met een kinderfeest te maken?
Deze ouders – net als Ingrid op bovenstaande foto zijn steeds bezig met de verkeerde opvoeding voor massa kinderen.
Ze verpesten een hele generatie.
Dit moet ’s een keertje ophouden. Genoeg is genoeg!
@nexus m. : Er zijn veranderingen op komst. Vooral dankzij de kritiek van de VN. Deze veranderingen worden gedwarsboomd door de negatieve beeldvorming over sfeerverstorende actievoerders, vrees ik…
Nee, het is onderop bij ons begonnen. Anti-racisten (de zwarte activisten voorop) hebben het initiatief genomen tegen blackface en jaren actie gevoerd en druk opgebouwd, en dat heeft gemaakt dat sommige mensen en organisaties van boven (noodgedwongen) zijn gaan schuiven. En dat schuiven zou resoluut ophouden wanneer de druk van onderop beëindigd zou worden. Politici en de media hebben zich immers zelden (uit zichzelf) tegen blackface uitgesproken, en vrijwel uitsluitend vóór gepleit (of hun mond gehouden, wat hetzelfde is als voor racisme zijn in dit geval).
Het jammerlijk dat het verzet van onderop altijd uit de geschiedenis wordt geschreven, maar dat maakt onze invloed er in werkelijkheid gelukkig niet minder op. Helaas zijn er dan ook weer mensen, zoals jij, die doen alsof het initiatief komt van grote clubs van boven en dat wij van onderop hen niet voor de voeten moeten gaan lopen. Wat zit je er toch ontzettend naast….
Jammer dat je mijn inbreng afwijst. Het gaat er uiteindelijk niet om wie de eer ervan opstrijkt, maar dat de racistische kenmerken van deze feesten verdwijnen. Jullie manier van actievoeren tegen ´Zwarte Piet’ verliest helaas langzamerhand mijn sympathie. Omdat het niet meer om een zwijgend en vreedzaam protest gaat. Maar dat er daadwerkelijk een confrontatie wordt aangegaan met de feestvierders en het protest een militante uitstraling lijkt te hebben. Dit vind ik niet gewenst bij gezinsfeest als deze. Natuurlijk zijn de racistische scheldpartijen en bedreigingen vanuit het publiek ook zeer smakeloos, laat ik dat voorop stellen.
Het gaat helemaal niet om “de eer opstrijken” maar om het begrijpen van progressieve sociale veranderingsprocessen, en het gaat erom of je zwarte Nederlanders als actieve mensen ziet die veranderingen kunnen brengen, of als mensen die dankbaar en stil moeten toekijken hoe goedbedoelende instituten voor hen positieve veranderingen brengen. Jouw manier van redenering schrijft zwarte activisten niet alleen uit de geschiedenis, maar maar maakt hen ook tot objecten van die geschiedenis in plaats van subjecten die hem zelfbewust vormgeven.
Dat we jouw sympathie verliezen kan me eerlijk gezegd weinig schelen. Vanaf het begin hebben pro-blackfacers en ook allerhande ‘fatsoenlijke’ middenklasse mensen gezegd: jullie moeten lief zijn, jullie moeten niet het woord ‘racistisch’ gebruiken, jullie moeten begrip hebben voor de Zwarte Pieten, jullie moeten vreedzaam zijn, etc etc. Altijd tone-policing ten aanzien van de mensen de verandering willen. Nou weet je, er zijn maar weinig sociale bewegingen die zo snel zulke grote groepen mensen van mening hebben doen veranderen, en zo snel grote instituten tot verandering kunnen dwingen, als de anti-Zwarte Piet beweging. En als de manier waarop jou niet bevalt, jammer voor jou.
“Dat we jouw sympathie verliezen kan me eerlijk gezegd weinig schelen. Vanaf het begin hebben pro-blackfacers en ook allerhande ‘fatsoenlijke’ middenklasse mensen gezegd: jullie moeten lief zijn, jullie moeten niet het woord ‘racistisch’ gebruiken, jullie moeten begrip hebben voor de Zwarte Pieten, jullie moeten vreedzaam zijn, etc etc. Altijd tone-policing ten aanzien van de mensen de verandering willen. Nou weet je, er zijn maar weinig sociale bewegingen die zo snel zulke grote groepen mensen van mening hebben doen veranderen, en zo snel grote instituten tot verandering kunnen dwingen, als de anti-Zwarte Piet beweging. En als de manier waarop jou niet bevalt, jammer voor jou.”
En vervolgens over “goedbedoelde instituten” schrijven waarover ‘anoniem’ geen woord spreekt? Anoniem heeft een argument over ‘anders actie voeren’ en daar is niks mis mee. @ erik. Volgens mij loop je te hard van stapel 😉 en dat geeft geen goed beeld van ‘Doorbraak’ en de anti-racisme beweging tegen het initiatief van de sinterklaas en zwarte piet traditie. Ik krijg ook maar weinig sympathie in mijn omgeving te horen over de acties die plaatsvinden. Dat zijn niet allerhande ‘fatsoenlijke’ middenklasse mensen. De uitdaging is dat we acties durven te doen maar ondertussen ook feedback ontvangen van elkaar en de omgeving. Persoonlijk is niet politiek maar andersom! Volgens mij raken we de openlijke discussie kwijt, zodra we onze identiteit centraal stellen en iemand anders uitsluiten omdat hij/zij een andere mening heeft. Als je weigert dat iemand anders nadenkt en zijn/haar gedachten jou niet bevallen dan verlies je een dialoog die we dagelijks nodig hebben. De presentatie van het protest tegen sinterklaas en de zwarte pieten associeert een deelbeweging tegen racisme wat niet de nadruk legt op de strijd tegen seksisme en het ‘verdienmodel’, wat ook belangrijk is. Ik herken de ’tripple opression’ opnieuw en wil graag benadrukken dat ik alle respect toon naar alle radicale en lieve mensen die tegen het racisme, patriarchaat en kapitalisme zijn.
Jammer nog steeds dat je nog steeds zo aanvallend tegen mij doet. Ik ben zeer anti-racistisch maar ook zeer vredelievend..
Je vergelijkt me omdat ik het misschien niet helemaal met je werkwijze eens ben met het ´pro-kamp´. En dat stelt me teleur.
@Anoniem, Doe ik mijn best om je te gaan geloven dat je vredelievend zou zijn doch bij jou persoonlijke vertekening van de wekelijkheid: “..confrontatie wordt aangegaan met de feestvierders en het protest een militante uitstraling lijkt te hebben” ben je mij volledig kwijt geraakt.
Wat je zegt klopt gewoon niet met de werkelijkheid. Dan is de vraag of jij een cognitief probleem heb, of ben je doelbewust bezig om de anti-racisme beweging te discrediteren en zwart te maken. Tevens van progressieve activisten algemene verdachten te maken. Kwalijke zaak.
Het is niet zuiver – het stinkt.
@anoniem. Voor alle duidelijkheid: we weten dat je tegen racisme en tegen blackface bent (anders hadden we je reacties sowieso niet doorgelaten). Daar gaat ons gesprek toch ook helemaal niet over?
Volgens mij val ik jou ook helemaal niet aan, en jij mij of de anti-blackface beweging ook niet. We hebben het over hoe veranderingen tot stand komen en wat wel en wat niet werkt. Jij levert voortdurend kritiek op de beweging en ik pareer die en lever kritiek op de manier waarop jij redeneert. Op jouw kijk op hoe de zaak is gaan schuiven. Jij suggereert dat de activisten stil moeten protesteren (ook al wordt om hen heen racisme luidkeels gevierd) en ruimte moeten geven aan de VN om het zaakje op te knappen. Terwijl de VN alleen met de kwestie op de proppen kwam doordat anti-racisten haar daarop wezen en hun kritiek kracht bij zetten met acties. Jij suggereert dat we ons op kinderen moeten richten, wij vinden van niet. (Wist je overigens dat sommigen van ons gewoon hun eigen kinderen mee hadden genomen naar het protest in Meppel?) En helaas ja, je manier van redeneren vertoont af en toe overeenkomsten met die van de pro-blackface mensen, daar kan ik ook niets aan doen. Waarmee ik je, nogmaals, zeker niet in dat kamp wil plaatsen. Kortom, we discussiëren, we leveren beide kritiek (waarmee jij overigens bent begonnen en dat is je goed recht) en ik vind het dan erg merkwaardig dat je je plots als slachtoffer gaat opstellen.
@luchtantenne: anoniem heeft het over de VN (een van die instituten) die we niet voor de voeten moeten lopen met onze acties. Terwijl de VN juist aan het werk gezet is door de actievoerders, en aan het werk moet worden gehouden.
Dat je weinig sympathie krijgt te horen van je omgeving dat verbaast me niets, miljoenen mensen willen samen met de PVV koste wat kost vasthouden aan het racistische ritueel. Maar de acties zijn niet bedoeld om hun sympathie te winnen, als dat steeds de opzet was geweest dan geen witte Nederlander nog gehoord van protest tegen of kritiek op Zwarte Piet. Pas toen we ons begonnen te vertonen op de landelijke vieringen (Dordrecht: Quinsy, Kno’Ledge), Gouda (met tientallen mensen meer), etc, begon er iets te veranderen. En begonnen voorstanders massaal racistische dingen te roepen. Toen we met de bus terug kwamen uit Meppel wensten tientallen mensen op Facebook dat de bus waarin ik zat opgeblazen zou worden (was de dag na de terreuraanslagen in Parijs)!
Het eerste stuk van je reactie snap ik, maar vanaf “persoonlijk is niet politiek maar andersom” en “onze identiteit centraal stellen” ben ik de draad kwijt geraakt. Geen idee waar je het over hebt met een beweging associëren, verdienmodel, etc. Het spijt me echt. Bijvoorbeeld deze zin: “Als je weigert dat iemand anders nadenkt en zijn/haar gedachten jou niet bevallen dan verlies je een dialoog die we dagelijks nodig hebben.” Ik weiger dat iemand anders nadenkt? En het lijkt me volledig legitiem dat iemand anders’ gedachten me niet bevallen, dat is immers de basis van een discussie. En we “verliezen” geen “dialoog” want we zijn hier nota bene al dagen aan het communiceren.
@ Eric, bedankt voor je reactie en ik vind ook dat het protest tegen zwarte piet belangrijk is en dat aan de hand hiervan de historie van racisme beter uitgelegd kan worden. Mijn standpunt is dat je onnodig veel aandacht legt op het protest tegen zwarte piet en hierdoor de nuance kunt kwijtraken. De indruk ontstaat immers al gauw dat actievoerders nauwelijks luisteren en vooral gelijk willen hebben. De ervaring leert dat het protest tegen zwarte piet niet als vanzelfsprekend wordt beschouwd en dat is niet alleen te wijten aan onwetendheid of verkeerde opvattingen. Discussies worden veel te vaak als persoonlijk ervaren terwijl de samenwerking/dialoog veel belangrijker is om politieke doelen te bereiken. Het beëindigen van de zwarte piet zie ik niet los van de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, racisme en uitsluiting. Bovendien heeft @ anoniem een punt als hij iets zegt over ‘de negatieve beeldvorming’ omtrent de actievoerders. We mogen onszelf altijd nog afvragen hoe het anders kan? Het sociaal protest tegen zwarte piet zal ongetwijfeld doorgaan en de uitdaging is hoe het zich kan gaan verdiepen en verbreden naar allerlei groeperingen en individuen? Kunnen we voortaan niet opnieuw de schoen zetten, zoals het sinterklaasfeest is begonnen, en de opbrengst daarvan verdelen onder de nieuwe armen? Zwarte piet is achterhaald omdat het bij een koloniaal verleden hoort waar veel Nederlanders graag afstand van willen doen. Ik hoop dat mijn bijdrage deze keer begrijpelijk genoeg is, voor jou en iedereen, en ik sta open voor allerlei suggesties om mijn teksten te verbeteren alsook om mijn standpunten te veranderen zodra er betere argumenten zijn.
Graag wil ik mijn inbreng over dit onderwerp afronden. Het lijkt een discussie over details en mijn persoon te worden, terwijl ik eigenlijk alleen vriendelijk mijn mening wilde geven. Uit de berichtgeving over deze acties wordt mij duidelijk dat het de bedoeling is te ‘verstoren’. Dit is ook zichtbaar in de beelden hierboven. En mijn suggestie is dat dit misschien geen positieve bijdrage levert aan het debat. Natuurlijk komt het verzet van ‘onderop’ zoals je stelt. Maar het lijkt me belangrijk wanneer dit door organiserende en besluitvormende instanties breed gaat worden gedragen. En ik denk dat het ook mogelijk is op een prettige en opbeurende wijze de publieke opinie over dit onderwerp te beïnvloeden.
@nexus m: Je poging om mij in diskrediet te brengen vind ik griezelig. En ik had op de man spelen niet verwacht op deze site. Daarom zal ik helaas voortaan Doorbraak met argusogen bekijken. Ik denk dat ik me in jullie heb vergist.
Ja, laten we er maar over ophouden. We praten helaas volkomen langs elkaar heen. Voor jou gaat het om “een debat”, voor ons om een machtsstrijd. Volgens jou moeten “organiserende en besluitvormende instanties” het verzet (?) “breed” gaan “dragen”, volgens ons zullen die het verzet nooit dragen, maar zullen we hen juist voortdurend onder druk moeten zetten om te veranderen. Jij wil dat verzet “prettig en opbeurend” is, maar de geschiedenis leert dat dat nauwelijks werkt, en ook dat naarmate je meer succes lijkt te krijgen de repressie keihard toeslaat vanuit de staat, maar ook vanuit het rechtse deel van bevolking (denk bv aan het racisme, de bedreigingen die wij en vooral zwarte activisten krijgen, hoe vriendelijk en vreedzaam we/ze ook zijn).
Overigens ben ik het niet eens met de opmerking van Nexus M. dat jij mogelijk “doelbewust bezig” bent “om de anti-racisme beweging te discrediteren en zwart te maken”. Dat doet, vind ik, geen recht aan de visie waar je voor staat gezien je reacties. We zijn het oneens over strategieën (en hoe macht werkt), maar niet over dat de anti-racisme beweging belangrijk werk doet.