Documentaire over in Marokko achtergelaten vrouwen leidt tot steunactie

Louiza en Mohamed.
Louiza en Mohamed.
Sinds 2004 heeft de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) een Meldpunt Achterlating. Jaarlijks melden zich tientallen vrouwen die door hun partner en schoonfamilie na bijvoorbeeld een vakantie gedwongen worden om in Marokko te blijven. Over die repressie maakte de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) onlangs de documentaire “Verstoten in het land van herkomst”. Voor een van de vrouwen uit de film voert de MVVN een steuncampagne.

Enige tijd geleden stelde de MVVN in samenwerking met Doorbraak een steunverklaring op voor vrouwen die in Marokko worden achtergelaten. In de nieuwe documentaire komt een aantal achtergelaten vrouwen aan het woord. Ze vertellen indringend over hun leven, over patriarchale onderdrukking en over hun strijd daartegen. De vrouwen kunnen vaak niet meer terug naar Nederland omdat ze een van hun partner afhankelijk verblijfsrecht hadden. Een van de vrouwen uit de film is Louiza, die zo’n tien jaar geleden met haar zoon Mohamed in Marokko werd gedumpt door haar echtgenoot. Meerdere keren heeft ze geprobeerd om terug te keren, zonder succes. Veel achtergelaten vrouwen moeten in erbarmelijke omstandigheden zien te overleven, zonder enige vorm van rechtsbescherming.

Chemokuur

De MVVN voert actie voor Louiza en Mohamed, en nam contact op met de Nederlandse ambassade in Rabat met de vraag om Louiza en Mohamed te laten terugkeren. De ambassade besloot om de zaak inhoudelijk te onderzoeken, omdat Louiza al tien jaar geleden is achtergelaten en haar man al die tijd zijn alimentatieverplichtingen, die de Marokkaanse rechter hem had opgelegd, niet is nagekomen. Op 2 juli heeft de ambassade met Louiza gesproken. De MVVN wil Louiza en Mohamed laten overkomen en voor hen dan een verblijfsvergunning aanvragen. Maar van de ambassade mogen moeder en zoon alleen met een paspoort Nederland binnen komen. Dat hebben ze inmiddels, ondanks flinke tegenwerking door de lokale autoriteiten die bewijs wilden zien dat Louiza het ouderlijk gezag over Mohamed heeft.

Mohamed heeft botkanker en wordt daarvoor inmiddels behandeld. Hij heeft tweemaal een chemokuur ondergaan in Fes. Via een campagne heeft de MVVN geld opgehaald voor die medische behandeling en de noodzakelijke reiskosten. Omdat Louiza geen Arabisch spreekt, is ze in Fes afhankelijk van een behulpzaam familielid dat meereist om te kunnen communiceren met de artsen. Als de chemokuur niet blijkt aan te slaan, dan zal Mohamed in Rabat worden geopereerd en verder worden behandeld. De donatiecampagne heeft meer dan drieduizend euro opgeleverd, waarvoor de MVVN alle donateurs hartelijk dankt.
 
Harry Westerink