Enkele kritische vragen bij de Pilgrim-citymarketing in Leiden (Tweets)
In 2020 gaat in Leiden uitgebreid herdacht worden dat vierhonderd jaar geleden de Pilgrims vertrokken naar Amerika. Met het oog op het trekken van met name Amerikaanse toeristen wil men groot uitpakken met #Mayflower400. De voorbereidingen zijn vorig jaar al begonnen. Kritische vragen worden er tot nu toe nauwelijks gesteld. Daarom beginnen wij daar maar mee.
Joris Hanse
Onze artikelen over #mayflower400
1. Kritiek op het Pilgrim-herdenkingsjaar in Leiden (overzicht)
2. Enkele kritische vragen bij de Pilgrim-citymarketing in Leiden (Tweets)
3. #Mayflower400: Leiden kiest de kant van de kolonisator
4. Teken ook de open brief: “Delfshaven400/Pilgrim Harbour is geschiedvervalsing van het Nederlandse kolonialisme”
5. Lakenhal-expositie zet koloniale christenfundamentalistische Pilgrims in het zonnetje
Our articles on #mayflower400
1. Criticism on the Mayflower400 commemoration year in Leiden
2. #Mayflower400: Leiden chooses side of the coloniser
3. Leiden Pilgrim commemoration changes, but is still colonial
4. Letter to Delfshaven400: “You can’t commemmorate the Pilgrims without reference to colonisation”
Vandaag stuurden we nog een paar tweets:
Hoi @Veenfabriek en @PStheaterLeiden, jullie doen mee met het #Mayflower400 herdenkingsjaar 2020 in Leiden. Als inwoners van Leiden maken wij ons zorgen over de insteek van de herdenking. Zie de vragen die we aan de organisatie van de herdenking stelden. We vragen ons af: hoe kijken jullie aan tegen de rol van de Pilgrims in de koloniale geschiedenis? En hoe gaan jullie dit meenemen in jullie producties rond het herdenkingsjaar? We gaan hierover graag met jullie in gesprek. We hopen dat jullie wél kritisch invulling geven aan het themajaar. We schrikken van hoe weinig kanttekeningen Leiden bij deze geschiedenis zet, en de Pilgrims ongegeneerd inzet voor stadspromotie. Over de ruggen van de oorspronkelijke bevolking van Amerika. #pilgrims
Mayflower400 NL reageerde met deze tweet:
We herdenken het Mayflower themajaar in 2020 in nauwe samenwerking met Engeland, Amerika én de Wampanoag Nation. Het inclusieve verhaal komt tot uiting in de programmering. Zie http://www.leiden.nl/pilgrims
#GetOnBoard2020 #pilgrims
Waarop wij reageerden:
Het wordt ons niet duidelijk waar die inclusiviteit in programmering uit blijkt. Als eerste is er al het startpunt van het jaar: de kolonisator en niet de gekoloniseerden. Ja de Pilgrims waren religieuze vluchtelingen, maar ze waren óók kolonisatoren. #GetOnBoard2020 #pilgrims
Op jullie frontpage wordt gesproken van de “onbebouwde Amerikaanse wildernis”. Jullie versterken daarmee de koloniale “terra nullius”-mythe dat Amerika onbebouwd en onbewoond was, dat het land door “beschaafde” witte christelijke Europeanen ingenomen kon worden.
Let wel, er wordt op jullie frontpage met geen woord gerept over de enorme complexe samenlevingen die Amerika rijk was en die mede door de Pilgrims verwoest zijn. Ook in de gids van de Pilgrim-stadswandeling staat geen enkele verwijzing naar de oorspronkelijke Amerikanen.
Het vluchteling-element wordt door jullie flink benadrukt (waarbij we serieuze bedenkingen hebben met vergelijkingen tussen Pilgrims toen en vluchtelingen op de Middelandse zee nu), het feit dat de Pilgrims kolonisatoren waren wordt helemaal weggestopt.
Met alleen een tentoonstelling in Volkenkunde over Indianen is de herdenking niet “inclusief”. Inclusiviteit is wat anders dan “alle kanten belichten” oid. Inclusiviteit betekent de ideeën en positie van onderdrukte groepen serieus nemen. Dat doen jullie niet.
Nog meer tweets van ons, deze keer aan de universiteit en studium generale:
Hoi @UniLeiden en @SGLeiden, jullie doen mee met het #Mayflower400 herdenkingsjaar 2020 in Leiden. Als inwoners van Leiden maken wij ons zorgen over de insteek van de herdenking. Zie de vragen die we aan de organisatie van de herdenking stelden. #pilgrims
We vragen ons af: hoe kijken jullie aan tegen de rol van de Pilgrims in de koloniale geschiedenis? En hoe gaan jullie dit meenemen in jullie lezingenreeks en eventuele andere bijdragen aan de herdenking? We gaan hierover graag met jullie in gesprek.
Kiezen jullie sprekers die het koloniaal verleden kritisch belichten en niet mee gaan in mythevorming rond de Pilgrims? Nodigen jullie native American sprekers uit hun visie te geven op de rol van de Pilgrims in kolonialisme, en strijd van de oorspronkelijke Amerikanen daartegen?
We hopen dat jullie wél een kritische invulling geven aan het themajaar. Tot nu toe schrikken we van hoe kritiekloos Leiden omgaat met deze geschiedenis, en de Pilgrims ongegeneerd inzet voor stadspromotie. Over de ruggen van de oorspronkelijke bevolking van Amerika.