De Peueraar 32, april 1993
Auteur: Gerrit de Wit
Halverwege maart is de oude school aan de Haagweg, waar vroeger de grafische school "De nieuwe vaart" zat, gekraakt door een aantal kunstenaars op zoek naar atelierruimte. Hieronder een weergave van een interviewtje.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen dit immense pand te kraken?
"Al in 88/89 had de Beroepsvereniging voor Beeldende Kunsten een punt gemaakt van het gebrekkige atelierbeleid van de gemeente. We kregen toen wel steun van D66 en VVD, maar er gebeurde niets. Erger nog, het wachtlijstsysteem werd afgeschaft, hoewel dat niet echt goed werkte. Toen heb ik aan de BBK en de gemeente voorgesteld dan zelf maar op zoek te gaan. In januari zijn wij nog bij het kraakspreekuur geweest (wat toen nog alleen uit ideeën bestond, redactie.) en in februari hebben we een grote vergadering onder kunstenaars uitgeroepen. Daar bleek dat de nood heel hoog was. Toen vonden we dit pand aan de Haagweg. Eerst hebben we geprobeerd te onderhandelen met de Dienst der Domeinen, die economisch eigenaar is. Dat liep op niets uit en toen hebben we het maar gekraakt"
Hoe zit dat met al die eigenaars?
"We hebben dus te maken met Domeinen, en met "De nieuwe vaart", die zijn juridisch eigenaar. Wat dat precies inhoudt, daar zijn we nog niet helemaal achter. De gemeente wil trouwens het pand wel kopen van Domeinen, maar dan moet de vervuilde grond onder dit pand eerst opgeruimd zijn. Het schijnt dat de halvePVDA op zijn kop staat, wethouder Koek wil niet overgaan tot aankoop, terwijl Van Rij wel belangstelling schijnt te hebben."
Wat zijn de preciese plannen van jullie met dit pand?
"Boven komen de atelierruimten en een aantal kunstenaars wil er ook gaan wonen, en beneden, in de oude gymzaal, zouden theatergroepen er hun thuis kunnen vinden. We willen overigens wel een gevoel hebben dat we iets gezamenlijks hebben, iets van ons allen. Wat dat betreft vallen in de groep van 24 mensen er een stuk of vier buiten de boot, zij zijn nogal op zichzelf gericht en dat zien we niet zo zitten. Voor de rest klikt het goed."
We hadden zoiets gelezen in de krant, dat jullie bang waren voor Engelsen?
"We zorgen ervoor dat er 's nachts tussen de zes en tien mensen in het gebouw slapen, want daags na de kraak hadden drie Engelse mensen zich de toegang verschaft en wilden het met ons op een akkoordje gooien over de ruimtes, daar hadden wij helemaal geen zin in en toen hebben we ze eruit gezet."
En hoe zit het met de uitspraak die in het Leidsch Dagblad stond, dat het beter was dat jullie in het pand zitten dan een groep Engelsen die het toch alleen maar uitwonen?
"Ja kijk, onze eerste reden om dit te kraken was ateliernood, daarnaast wisten we dat per 1 april de mensen van de Lammermarkt eruit moesten. Dat maakte dat we ons gingen haasten en dat hebben we ook tegen die journalist gezegd. Dat hij dat dan zo opschrijft, dat moet hij zelf weten."
Hebben jullie nog een politieke visie op het kraken?
"De mensen moeten voor zichzelf maar uitmaken wat hun politieke standpunt is. Het moet zich allemaal nog uitkristalliseren, we zitten hier pas een week. Wat we wel weten is dat als we eruit moeten, dat oorlog betekent. We hebben geen zin om ruimte te maken voor sloop of iets dergelijks als er zo'n enorm atelierruimte-tekort is. We gaan er gewoon niet uit!"
Al typend bedacht ik mij dat ik de positie van wethouder Van Rij in deze zaak toch wel vreemd vind. Dezelfde wethouder die de hetze tegen de Lammermarktkrakers in z'n eentje opgestart heeft. De wethouder die wat betreft inspraak in bestemmingsplannen rond de Lange Brug wel een aantal steekjes heeft laten vallen. Deze wethouder dus, zou interesse hebben in de krakende kunstenaars. Wat zit hier achter?