De Fabel van de illegaal 57, maart/april 2003

Auteur: Gerrit de Wit


Nationale Beweging tegen verkiezingen

Voor de verkiezingen van 2003 plakten leden van de Nationale Beweging (NB) in Leiden posters met de leus "Stem tegen, stem niet!". De NB komt voort uit de extreem-rechtse organisatie Voorpost, waarvan de Nederlandse tak in een diepe winterslaap is gesukkeld. Het NB-kader wordt gevormd door fascistische kopstukken uit de omgeving van Leiden en Eindhoven.

In 2001 ontstonden er problemen binnen Voorpost Nederland. De organisatie was, mede dankzij druk van anti-fascisten, steeds minder in staat zichzelf te profileren. Het aantal acties en deelnemers nam in rap tempo af. Eind 2001 splitste zich een groep activisten af en richtte men de NB op. Grote roergangers zijn Tim Mudde uit Sassenheim en Michel Hubert uit Eindhoven, beiden waren actief voor de CP'86. Maandelijks worden in Leiden en Eindhoven regionale "nationalistische stamtafels" georganiseerd waarbij extreem-rechtse activisten elkaar ontmoeten. In de Leidse regio wordt het blaadje Rijnland Bollenstreek Kontakt uitgebracht met nieuws en aankondigingen van het extreem-rechtse front. In Eindhoven hebben NB-leden eind 2000 een oude kazerne gekraakt. Sinds die tijd worden daar regelmatig bijeenkomsten en concerten georganiseerd. Ook de Muddes band Brigade M treedt er regelmatig op. In beide steden gaan NB-leden regelmatig plakken en kladden.

Buitenparlementair

De NB heeft de buik vol van extreem-rechtse partijpolitiek. De CD, CP'86, NNP en NVU hebben immers maar beperkte successen gekend en kampten allen met grote interne ruzies. De NB organiseert zich mede daarom buitenparlementair en noemt zich nationaal-anarchistisch. Men wil door "kameraadschapsavonden", scholing en actie een extreem-rechts kader kweken dat in de toekomst de weg moet plaveien voor een sterke nationalistische beweging. De NB richt zich vooral tegen "de globalisering" en islamitisch geslacht vlees, en vecht voor "een blank Nederland". Men is tegen liberalisme en marxisme omdat men niet uit zou moeten gaan van de tegenstelling tussen werknemers en werkgevers. Die zouden namelijk innig moeten samenwerken voor "de organische volksgemeenschap". Deze ideologie wordt ook wel solidarisme genoemd en kent een lange fascistische geschiedenis. Het bestuur van de maatschappij moet volgens de NB bepaald worden door allen, "maar staat slechts open voor de besten". Men vindt namelijk dat "de ene mens nu eenmaal meer begiftigd en ontwikkeld is dan de andere". De NB wijst het gelijkheidsprincipe af.

De NB heeft al een aantal campagnes opgezet. In 2002 kondigde men aan om in de aanloop naar 1 mei, de dag van de arbeid, een campagne te voeren voor een solidaristisch Nederland. De campagne ging vrij geruisloos voorbij. Datzelfde gebeurde met een campagne tegen de Amerikaanse wet die een inval in Nederland mogelijk maakt op wanneer er een Amerikaanse soldaat berecht zou worden door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Meer dan een enkele folder werd nooit aangetroffen. Begin november 2002 organiseerde de Nationalistische Jongeren Brabant (NJB), de Eindhovense NB-tak, een benefiet in hun kraakpand voor de Duitse muzikant Frank Rennicke. Die werd door de Duitse Justitie veroordeeld tot 17 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege opruiende rechtse teksten. Zijn spaarrekening werd in beslag genomen. De opbrengst van het benefiet was zo'n 1.600 euro. Eind november 2002 organiseerde de NJB nog een informatieavond over Rock Against Communism (RAC). De centrale vraag was wat extreem-rechtse bands voor de opbouw van de beweging kunnen betekenen. Zo'n 30 bezoekers luisterden naar toespraken van onder andere Mudde en Hubert.

Elite

Bij de recente campagne tegen de verkiezingen stelde de NB dat "er afgerekend dient te worden met het idee dat verkiezingen representatieve en verantwoordelijke leiders voortbrengen". Volgens de organisatie moet Nederland geleid worden door "mensen met een roeping", door "een elite die zich onderscheidt door verantwoordelijkheid, plichtbesef en verdienstelijkheid". Ook deze campagne trok weinig aandacht. Het grootste wapenfeit bestond uit "een dag van de buitenparlementaire oppositie" op 25 februari, die onder andere samen met de Vlaamse Jongeren Mechelen georganiseerd werd. Op de bijeenkomst kwamen naar eigen zeggen zo'n 80 nazi's uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland af.

De NB is vooralsnog geen grote organisatie. Vaak komen er niet meer dan enkele tientallen gelijkgestemden uit binnen- en buitenland op de bijeenkomsten af. De NB kent wel een groeipotentieel. De combinatie van radicaal-nationalistische politiek en muziek kan een grote aantrekkingskracht uitoefenen op allerlei groepen jongeren. Ook brengt de NB in een vrij grote oplage de krant "Vooraan!" uit.

Terug