De Fabel van de illegaal 69, maart/april 2005
Auteur: Jan Tas
Boekrecensie
Voorbedachte daden
“Voorbedachte daden” is het nieuwste boek van Moses Isegawa. In tegenstelling tot zijn eerdere boeken “Abessijnse kronieken” en “Slangenkuil” speelt het verhaal zich in Nederland af. Alhoewel, Nederland? Isegawa noemt het “Pingeland”. Pingeland is het land waar hoofdpersoon Dismas ooit vanuit Oeganda naartoe is gevlucht. Pingeland wordt geregeerd door minister-president Blaatpan en het politieke klimaat wordt steeds rechtser en grimmiger. De agenda van de regering wordt bepaald door het asielbeleid en terrorisme.
Dismas is besmet met een dodelijke ziekte die “de regelaar” wordt genoemd. Hij kijkt erg kritisch naar de maatschappij en wil er zelf een positieve bijdrage aan leveren. Zo werkt hij als vrijwilliger bij een centrum voor mensen met “de regelaar”. Hij pleegt echter ook al een tijd brandaanslagen tegen politieke doelen. Dismas is bevriend met Eugene Victor. Die is eveneens een vluchteling, maar in tegenstelling tot Dismas wel sociaal geslaagd en enorm rechts. Hij heeft dan ook geen vermoeden dat Dismas het brein is achter de aanslagen.
Isegawa heeft met “Voorbedachte daden” een confronterend verhaal geschreven, dat op een vaak humoristische manier ingaat op de verrechtsing. Daarbij laat hij actuele onderwerpen als integratie en asielbeleid de revue passeren. Doordat het een roman is en geen theoretische analyse, en geschreven vanuit het perspectief van Dismas, kan Isegawa allerlei thema's uit het dagelijks leven lekker leesbaar bekritiseren. Dismas is ook helemaal geen heroïsche figuur, maar 'gewoon' een alleenstaande persoon die zijn tv als “beste vriend” ziet. Door Dismas zo te portretteren, wekt Isegawa helaas wel een beetje de indruk alsof kritische mensen vaak vreemde eenlingen zouden zijn. Maar dat hoeft de lezer natuurlijk niet zo op te vatten. Voor de linkse lezer is “Voorbedachte daden” in ieder geval een aanrader.
"Voorbedachte daden", Moses Isegawa. Uitgeverij: De Bezige Bij, € 19,90. ISBN: 9023416201.