De Fabel van de illegaal 75, maart/april 2006
Auteur: Harry Westerink
Uit de illegaliteit
Klem tussen patriarchale tradities
Asha is in 1979 geboren in Somalië. Toen ze een half jaar oud was, moest haar moeder wegens de oorlog vluchten, eerst naar Saudi-Arabië en later naar Nederland. Asha's oma vluchtte naar Ethiopië. Ze nam haar kleindochter mee en voedde haar daar op. Nadat haar oma overleed, werd Asha in 1998 door haar moeder naar Nederland gehaald. Ze kreeg een verblijfsvergunning wegens gezinshereniging, en een uitkering. Na een paar jaar meende haar moeder dat ze zich "te Nederlands" zou gedragen. Ze moest een hoofddoek opdoen, omdat ze haar eer en goede naam te grabbel zou gooien. Ze mocht ook niet meer naar school en haar moeder wilde een huwelijk voor haar regelen. Maar Asha wilde eerst haar opleiding afmaken. Hun onenigheid liep steeds verder op, tot haar moeder naar het gemeentehuis ging en tegen ambtenaren beweerde dat Asha haar dochter niet was. Ze wilde niets meer met haar te maken hebben en verhuisde naar Engeland.
Asha bleef alleen achter. Haar uitkering en verblijfsvergunning werden ingetrokken en ze werd uit huis gezet. Ze zwerft nu al enkele jaren en logeert steeds bij andere mensen. Ze heeft haar vader nooit gekend en heeft in Nederland, Ethiopië en Somalië geen andere familieleden. Ze kan niet terug naar Somalië, want ze heeft daar maar een paar maanden gewoond en is er dus een vreemde. Ze kan ook niet terug naar Ethiopië, want ze heeft de Somalische nationaliteit. Asha spreekt goed Nederlands en wil graag hier werken en leven. Ze zou in de ogen van minister Verdonk een geslaagd voorbeeld van inburgering kunnen zijn, ware het niet dat de overheid haar juist heeft uitgeburgerd. Men heeft haar de mogelijkheid ontnomen om een zelfstandig en menswaardig bestaan op te bouwen. "Het is niet eerlijk dat ik moet boeten voor iets waar ik geen macht over heb. Niemand verdient het om zo te leven." Ze is klem gezet tussen de patriarchale tradities van het familieleven en van het overheidsbeleid.
Met steun van De Fabel heeft Asha inmiddels smeekbrieven geschreven naar Verdonk en Hirsi Ali. Ze hoopt dat het VVD-Kamerlid bij partijgenoot Verdonk gaat pleiten voor haar zaak. Hirsi Ali zegt immers op te komen voor de moeilijke positie van moslima's, zoals Asha. Ze verwacht dat Hirsi Ali zich met haar Somalische achtergrond ook beter kan en wil inleven. Maar ze heeft geen reactie ontvangen. Dat stelt haar teleur. Haar advocaat zou nu aan de slag moeten gaan om met DNA-onderzoek te bewijzen dat de vrouw die haar naar Nederland haalde, wel degelijk haar biologische moeder is. Lukt dat niet, dan ziet het er somber uit. Hooguit kan ze dan een verblijfsvergunning vragen op humanitaire gronden, maar die worden zelden toegekend.