Nieuw Rechts-voorman Michiel Smit
In actie tegen Nieuw Rechts
De Fabel heeft vooraf aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 in de steden waar Nieuw Rechts meedeed kritische brochures verspreid over die partij. Waarom is juist die extreem-rechtse partij gekozen om actie tegen te voeren?
Extreem-rechtse partijen worden in Nederland gelukkig nog steeds 'onfatsoenlijk' gevonden en kunnen daarom over het algemeen niet op veel stemmen rekenen. Om toch kiezers te trekken tracht Nieuw Rechts zich voor te doen als respectabele partij. Men probeert zo te opereren op de grens tussen extreem-rechts en de mainstream politiek. De nazistische Nationale Alliantie (NA) en Nederlandse Volks Unie (NVU) die ook meededen aan de verkiezingen, zouden daar zeker niet mee weggekomen zijn. Het was aan radicaal-links om te zorgen dat ook Nieuw Rechts herkend zou worden als het extreem-rechtse broeinest dat het in werkelijkheid is.
Er worden steeds meer nieuwe partijen opgericht door politici als Wilders, Eerdmans en Pastors, die de grens van wat nog mainstream zou zijn naar rechts proberen op te schuiven. Ze willen zich rechtser en racistischer kunnen opstellen, zonder buiten de mainstream te vallen en als 'onfatsoenlijk' gezien te worden. De meeste daarvan deden nog niet mee aan de recente lokale verkiezingen. Verder schuiven de mainstreampartijen zelf ook voortdurend op naar rechts. Waarom dan geen actie gevoerd tegen partijen als de VVD? Maar dat doet De Fabel ook. Alleen dan niet tegen die partijen op zich, maar tegen het beleid dat ze vormgeven in de regering, bijvoorbeeld tegen vluchtelingen en migranten. Daarbij moeten kleine organisaties als De Fabel vanwege het gebrek aan menskracht altijd keuzen maken.
Demoniseren
Wat De Fabel doet, is dat geen demoniseren? Welnee, het gaat simpelweg om het verspreiden van al bekende informatie, afkomstig uit de media en uit publicaties van Nieuw Rechts zelf. Ook staat in de brochure beschreven welke rechtse figuren er bij Nieuw Rechts aangesloten zijn en met welke extreem-rechtse organisaties en individuen de partij samenwerkt. Allemaal informatie verkregen uit eigen onderzoek. Zou de partij door de overheid verboden moeten worden? Dat is niet het doel van De Fabel. Maar mocht Nieuw Rechts verboden worden, en dat is uiterst onwaarschijnlijk, dan zou De Fabel daar geen traan om laten. Wat De Fabel echter probeert, is om Nieuw Rechts van onderaf te bestrijden. Een tegengeluid laten horen zodat mensen er niet op gaan stemmen. En de partij het werk - het politiek organiseren - zo moeilijk mogelijk maken via bijvoorbeeld blokkades van partijbijeenkomsten. Nieuw Rechts moet geïsoleerd worden.
Maar worden de partijleden zo niet gehinderd bij hun vrijheid van meningsuiting? In de eerste plaats is racisme natuurlijk geen mening. Het is een misdaad, en moet dus bestreden worden. Verder gaat het er niet om Nieuw Rechts-leden individueel het zwijgen op te leggen, maar om de partij het opbouwwerk en de racistische mobilisatie moeilijk te maken. Nieuw Rechtsers mogen denken wat ze willen, daar is helaas niets aan te doen. Maar voorkomen moet worden dat ze hun aanhang uitbreiden en macht opbouwen. Zouden activisten toch niet beter met Nieuw Rechts in discussie kunnen gaan? Dan kan het publiek zelf nagaan wie de beste mening heeft, links of extreem-rechts. Nee, politiek zou geen supermarkt moeten zijn waarbij de kiezer iedere 4 jaar met zijn winkelwagentje langs de schappen mag lopen om te kiezen tussen racistische of anti-racistische producten. Extreem-rechtse producten zouden simpelweg niet te koop moeten zijn.
Reclame
Uiteindelijk is Nieuw Rechts maar een klein partijtje, en Michiel Smit wordt niet door veel mensen serieus genomen. Maakt de aandacht van actievoerders de partij niet groter dan die is? Zijn die acties geen onbedoelde reclame? Nee, Smit en zijn vrienden zoeken zelf voortdurend de publiciteit. Anti-fascisten geven alleen wat tegengas. En dat is hard nodig, want in deze rechtse tijden zouden dit soort partijtjes ineens snel kunnen groeien, dat was te zien bij Fortuyn en Wilders. Laat ze dan maar groeien en de verkiezingen winnen, wordt wel gezegd. Dan zullen de kiezers zien dat dit soort partijen niet serieus kunnen besturen en geen oplossingen hebben voor de problemen. Dat is geen goed idee, want hun eventuele aanwezigheid in een college kan veel ellende veroorzaken voor "allochtonen", dat zagen we al in Rotterdam met Leefbaar Rotterdam. Zelfs wanneer Nieuw Rechts alleen maar opnieuw in de raad zitting had kunnen nemen, dan had dat hen de goede mogelijkheid geboden om zich weer verder te organiseren. Bovendien zijn aan een gemeenteraadszetel subsidies verbonden, en genereert de aanwezigheid in de gemeentepolitiek ook weer gratis publiciteit. Tenslotte schept hun aanwezigheid weer ruimte op rechts voor de andere partijen om verder in die richting op te schuiven. Die zullen om de rechtse kiezers te behouden ook weer rechtsere dingen moeten gaan roepen.
Eric Krebbers
|