De Fabel van de illegaal 82/83, voorjaar 2007

Auteur: Gerrit de Wit


Nieuw Rechts moddert voort

De extreem-rechtse partij Nieuw Rechts van Michiel Smit weet maar niet in rustig vaarwater te komen. Men krijgt raadszetels niet bezet, kaderleden doen antisemitische uitspraken, raadsleden stappen op, men kan de huur van het partijkantoor niet meer opbrengen en de campagne voor de Provinciale Staten-verkiezingen verloopt allesbehalve vlekkeloos. De toekomst van de partij ziet er dan ook somber uit.


John Middelman, met zonnebril, staat naast partijleider Michiel Smit op een Nieuw Rechts-demonstratie in Rotterdam
Bij de herindelingverkiezingen in november 2006 won Nieuw Rechts een zetel in de fusiegemeente Lansingerland. Die zetel is echter tot op heden nog niet ingenomen. De Kieswet schrijft namelijk voor dat raadsleden in de gemeente moeten wonen waar ze in de raad zitten. Lijsttrekker Smit had zoals gebruikelijk zijn zaken niet op orde. Hij had geen woonadres in Lansingerland en werd dus niet geïnstalleerd. De gemeente benaderde in januari 2007 de nummer twee op de kandidatenlijst met de vraag of die de zetel wilde bezetten. Maar Smit had ondertussen met hem en de andere kandidaten afgesproken dat ze allen zouden weigeren, opdat Lansingerland uiteindelijk weer bij Smit terecht zou komen. Dat moest hem de nodige tijdswinst opleveren om alsnog een desnoods fictief woonadres te vinden. Naar het zich laat aanzien heeft hij zich uiteindelijk in februari 2007 ingeschreven in het bevolkingsregister. En lijkt het dus een kwestie van tijd voordat hij alsnog in de raad komt.

Antisemitisme

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006 had Nieuw Rechts al een zetel gehaald in Ridderkerk. Die werd ingenomen door Martin Dijkhuizen. Hij wil de grenzen dichtgooien "en alles wat hier niet thuis hoort opzouten!!!!". Ook noemde hij de leden van moslimorganisaties die aangifte deden tegen discriminerende opmerkingen van toenmalig wethouder Marco Pastors "knoflooketers". Ondanks deze extreem-rechtse taal, voelde Dijkhuizen zich uiteindelijk toch niet meer zo thuis binnen Nieuw Rechts. In januari 2007 stapte hij samen met zijn medewerkers uit de partij vanwege "het wanbeleid" binnen Nieuw Rechts en enkele antisemitische opmerkingen van het Haagse kaderlid John Middelman, de rechterhand van Smit. Middelman maakte zijn opmerkingen in een chatgesprek dat op internet werd gepubliceerd. Over het standpunt van Nieuw Rechts over "de joden" zei hij dat ze "moeten beseffen dat het voor hen op termijn ook aanpassen is of opkrassen natuurlijk". Middelman: "Het probleem van joden in Nederland is dat ze teveel invloed hebben op de samenleving vergeleken met hun aantal." Op de vraag of partijleider Smit pro- of anti-Joods is, antwoordde Middelman veelbetekenend dat dat een onderwerp is "waar we ons liever niet aan branden".

Dijkhuizen schrok toen hij deze teksten onder ogen kreeg. "Dit doet denken aan 1939. Regelrecht antisemitisch." Hij eiste onmiddellijk een gesprek met het partijbestuur, maar dat liet een paar weken op zich wachten. Toen het gesprek uiteindelijk plaatsvond verklaarde Smit dat hij "geen mening" had over de jodenhaat van Middelman en dat het een persoonlijke mening betrof, ook al sprak Middelman in termen van "we". "Men vond het allemaal niet zo erg", zo vatte Dijkhuizen het gesprek samen. Hij stapte uit de partij en besloot verder te gaan onder de naam Ridderkerks Belang, wat natuurlijk sterk doet denken aan Vlaams Belang. Tegen de uitspraken van Middelman deed hij melding bij het Rotterdamse anti-discriminatiebureau RADAR. Als trap na wist Dijkhuizen verder te melden dat Nieuw Rechts het partijprogramma aangepast had. Daarin werd eerder nog een lans gebroken voor "de judeo-christelijke waarden en normen", maar inmiddels zou het woord "judeo" zijn geschrapt. Dijkhuizen zei ook nog dat hij Middelman het liefst "al veel eerder een rotschop" verkocht zou hebben. "Meneer Middelman is een ongeleid projectiel. Met zijn ongenuanceerde gebrul heeft hij ervoor gezorgd dat heel wat leden hebben opgezegd." Middelman was in 1997 medewerker van het partijblad van het Nederlands Blok van Wim Vreeswijk. Hij werkte ook voor de Amersfoortse gemeenteraadsfractie en in 1998 stond hij kandidaat voor het Nederlands Blok in Leeuwarden. Overigens werd die kandidatenlijst uiteindelijk afgekeurd. Naar eigen zeggen was hij eerder lid van de fascistische Nieuwe Nationale Partij (NNP) en zou hij momenteel lid zijn van Voorpost Vlaanderen.

Naast al deze problemen heeft Nieuw Rechts ook nog eens een flinke huurschuld. In november 2006 spande de Rotterdamse woningcorporatie De Nieuwe Unie al een rechtszaak aan tegen Nieuw Rechts omdat men al tijden geen huur meer ontving voor het partijkantoor. Nieuw Rechts werd toen een betaalvonnis opgelegd, maar dat heeft Smit naast zich neergelegd. De verhuurder is inmiddels een tweede procedure gestart om de partij zo snel mogelijk op straat te kunnen zetten.

Robin Tolsma, rechts aan het spandoek, op een Nieuw Rechts-demonstratie in Rotterdam
Stinkmuil

In aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen op 7 maart 2007 had Nieuw Rechts eerst nog de ijdele hoop om deel te nemen in pakweg 5 provincies. Maar men kreeg de zaak niet rond en uiteindelijk doet de partij slechts mee in Overijssel en Zuid-Holland. Robin Tolsma uit Almelo is lijsttrekker in Overijssel. Als hij gekozen wordt zal Tolsma gaan pleiten voor een verbod op nieuwe moskeeën en zich hard gaan maken voor meer politieposten. Begin 2006 liet Tolsma zich nog interviewen door het blad Kontakt van de Vereniging van Nederlandse Nationalisten, de extreem-rechtse organisatie van Ronald van der Wal die eerder actief was voor de CP'86 en Voorpost. Nieuw Rechts-kandidaat nummer twee is Harry de Olde, eveneens uit Almelo. In 1986 ondertekende hij een ondersteuningsverklaring voor de Centrumpartij (CP), zodat die mee kon doen aan de verkiezingen in Almelo. Hij was in de jaren 80 de Overijsselse afdelingssecretaris van de CP. In 1994 zette hij zijn handtekening onder een ondersteuningsverklaring van de Almelose Centrumdemocraten. Nummer drie op de Nieuw Rechts-lijst is de Almelose Ronald Lubach. Die was in 2004 de voorzitter van de LPF in Almelo en stelde toen "zeker te weten" dat het dragen van een hoofddoek aanzet tot agressie. Lubach verklaarde verder eens op zijn weblog dat het dragen van hoofddoekjes gelijk staat "aan het dragen van swastika's" en over integratie riep hij: "aanpassen of opdonderen".

Om deel te mogen nemen aan de verkiezingen in Zuid-Holland had Nieuw Rechts in elk van de vier kiesdistricten 30 ondersteuningsverklaringen nodig. Dat aantal werd gehaald in Leiden en Den Haag, maar niet in Rotterdam (28) en Dordrecht (4). Daardoor kan er in de laatste twee districten niet op Nieuw Rechts gestemd worden. De kans dat lijsttrekker Smit in Zuid-Holland een zetel zal halen, is dan ook minimaal. Kandidaat nummer drie is Thimo Rietdijk uit Rotterdam. Hij zag de bui al hangen, en deed nog snel een noodoproep op het extreem-rechtse webforum Holland Hardcore om toch vooral een ondersteuningsverklaring bij de gemeente in te leveren. Kandidaat nummer vijf is Cor Engelen uit Rotterdam. Die is voorstander van contacten met het Vlaams Belang en op internet laat hij zich geregeld gaan in tirades en scheldpartijen tegen politieke opponenten. Typerende uitspraken zijn: "krijg keelkanker", "sterf jij lekker met je stinkmuil" en "ontiegelijke lul". Toch noemt hij juist Marokkanen mensen van "een primitieve bevolkingsgroep".

Ondersteuners

Onder de ondersteuners van Nieuw Rechts in Zuid-Holland zitten overigens enkele opvallende figuren. In Leiden werd een handtekening gezet door Pieter Notenboom. Die zette in 1998 al een handtekening voor de Centrumdemocraten, zodat deze partij aan de Tweede Kamer-verkiezingen mee kon doen. In Rotterdam zette de beruchte nazi Ben van der Kooi een krabbel. Hij werd in april 2005 veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf wegens brandstichting in een moskee. Na 15 maanden zitten werd hij in hoger beroep wegens gebrek aan voldoende bewijs vrijgesproken. Op internet juicht Van der Kooi racistisch gemotiveerde brandstichtingen en geweld tegen politieke tegenstanders nog steeds toe. Ook de Rotterdammer Joop van Heijgen zette een handtekening. Die was eerder raadslid van Leefbaar Rotterdam en behoorde daar tot de extreem-rechtse vleugel. In 2003 assisteerde hij een Nieuw Rechts-delegatie die Vlaams Belang-leider Filip Dewinter in Rotterdam ontving. Eind 2003 stapte hij over naar de Nieuw Rechts-fractie in de gemeenteraad. Verder zette de Rotterdammer Tom Renirie een handtekening. In 2004 probeerde hij een mail te sturen naar de nazistische Nationale Alliantie (NA). Maar hij stuurde hem per ongeluk naar Anti-Fascistische Aktie (AFA). Hij stelde zich in zijn mail voor als NNP-actieleider en verzocht de NA om samen met zijn partij een tegendemonstratie op te zetten tegen een vermeende AFA-manifestatie in Rotterdam.

Nieuw Rechts heeft bij de statenverkiezingen overigens geen concurrentie te duchten van de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Die doet namelijk niet mee. Wel doet de LPF mee in Overijssel en Zuid-Holland. Maar die partij kampt met grote financiële problemen en zal nauwelijks een verkiezingscampagne van de grond kunnen krijgen. Hetzelfde geldt mogelijk ook voor Nieuw Rechts.

Met dank aan anti-fascistische onderzoeksgroep Kafka.

Terug