De Fabel van de illegaal 93/94, zomer 2008

Auteur: Gerrit de Wit


Slag om Koppenhinksteeg woedt voort

Op 20 mei 2008 stemde een Leidse raadsmeerderheid in met het collegevoorstel om de legalisering van de Vrijplaats Koppenhinksteeg, waar ook De Fabel van de illegaal gehuisvest is, te staken en de panden te verkopen aan de hoogste bieder. Zo breken de collegepartijen GroenLinks, PvdA en CDA keihard met eerder gedane toezeggingen en afspraken. De strijd is echter nog lang niet gestreden.


Noodreparatie in 2008 om instortingsgevaar bij pand Koppenhinksteeg 2 te voorkomen (Foto: Eric Krebbers)
Ondanks hun verraad maakten GroenLinks en de PvdA een week later een subtiel maar belangrijk voorbehoud bij het terugdraaien van het legaliseringsproces. Wanneer zich de komende tijd “nieuwe feiten” zouden aandienen, kan wat hen betreft de legalisering opnieuw worden geagendeerd. Een gelijkluidende motie van D66 kon echter weer niet op steun van die partijen rekenen en werd daardoor niet eens in stemming gebracht. De Vrijplaats zal het dus moeten hebben van de mondelinge toezeggingen dat “nieuwe feiten” aanleiding kunnen geven tot een nieuwe afweging.

Wanneer eventuele “nieuwe feiten” zouden betekenen dat er binnen de randvoorwaarden van het coalitieakkoord een oplossing wordt gevonden voor het zogeheten “financiële tekort”, kan de gemeenteraad niet anders dan alsnog instemmen met de verkoop van de panden aan woningstichting Ons Doel. Die zal dan op haar beurt het casco van de panden renoveren en verhuren aan de huidige gebruikers. De komende maanden wordt het dus voor de Vrijplaats zoeken naar een oplossing voor “het financiële tekort” van pakweg 300 duizend euro. Dat is trouwens hoofdzakelijk ontstaan door een stijging van de bouwkosten wegens het getreuzel van de gemeente om de toegezegde legalisering vlot te trekken. Maar het college wil onder grote druk van collegepartij VVD van de Koppenhinksteeg af, en weigert vooralsnog haar verantwoordelijkheid voor het eigen tekort te nemen. Extra wrang aan de situatie is dat onlangs bekend werd dat de gemeente over 2007 een bedrag van maar liefst 12 miljoen euro overhield. Dat bedrag wil men voor van alles en nog wat inzetten, maar een schamele 300 duizend euro voor de Koppenhinksteeg kan er niet af.

Lichtpunten

Er zijn gelukkig ook positieve dingen te melden. Op 30 mei maakte de gemeente Leiden bekend dat de veelbesproken horeca-activiteiten van de Linkse Kerk en Bar & Boos in de Koppenhinksteeg passen binnen de bestemming “maatschappelijke doeleinden” die nu op de panden ligt. Dan zijn ondersteunende horeca-activiteiten toegestaan. Lange tijd hebben de immer dwarsliggende wijkvereniging Pancras West en een opportunistisch gemeentebestuur geprobeerd om de Koppenhinksteeg de nek om te draaien met de bewering dat het om commerciële horeca-activiteiten zou gaan. Dat is natuurlijk onzin. In de Koppenhinksteeg wordt gewerkt zonder winstoogmerk, met vrijwilligers en alles staat in dienst van de sociaal-politieke activiteiten. De gemeente kon dat sowieso niet langer ontkennen, anders had een bestuursrechter korte metten met hen gemaakt.

Nu de gemeente eindelijk toegeeft dat alle activiteiten binnen het bestemmingsplan vallen, kan men eigenlijk niet meer om legalisering heen. Het worden spannende tijden. Blijft de gemeente dwarsliggen, dan wachten jaren durende rechterlijke procedures, waarbij de kans levensgroot aanwezig is dat men die zal verliezen. Dan zal de gemeente de Vrijplaats alsnog moeten legaliseren, met alle extra kosten die daarbij komen kijken. In de tussentijd wordt er in de steeg gewoon doorgewerkt.

Terug