De Fabel van de illegaal 95/96, najaar 2008

Auteur: Gerrit de Wit


Klein protest tegen NSA-demonstratie

Op 23 augustus 2008 demonstreren aanhangers van de Nationaal-Socialistische Aktie (NSA) in Alphen aan den Rijn tegen het vermeende repressieve politieoptreden tegen extreem-rechtse jongeren aldaar. Maar het protest ontaardt al snel in een neo-nazistisch festijn, inclusief een minuut stilte voor Rudolf Hess. De politie geeft ruim baan aan de NSA, maar arresteert wel een aantal anti-fascisten.


Neo-nazi’s marcheren in Alphen aan den Rijn. Geheel rechts loopt organisator Barry Kluft
De NSA, opvolger van Jeugdstorm Nederland, is een uitgesproken neo-nazistische organisatie die dweept met Adolf Hitler. Men kant zich fel tegen Joden en migranten. De NSA plaatst zich in de traditie van de Sturmabteilung (SA) van Ernst Röhm, en wil via straatacties en geweld een nazistische revolutie ontketenen. De veelal jonge aanhangers beschikken over uitdijende strafbladen, onder meer wegens geweldsdelicten, en laten zich veelvuldig zien op nazistische demonstraties in Nederland en Duitsland.

Rechtse gabbers

Het besluit van de NSA om in Alphen te demonstreren komt niet uit de lucht vallen. In de gemeente wonen namelijk relatief veel rechtse gabbers. Tot eind 2005 zorgen die voor veel problemen. Er zijn regelmatig vechtpartijen met migrantenjongeren, en de stad wordt volgeklad met haken- en keltenkruizen. In 2005 is ook de kleine nazistische groepering Skinhead Jugend Rijnland (SJR) in Alphen actief. Een kopstuk daarvan, Barry Kluft, gaat zich samen met een aantal medestanders in 2005 meerdere keren te buiten aan extreem-rechtse geweldplegingen tegen jonge migranten en alternatieve jongeren. Daarbij gebruiken ze behalve hun vuisten ook honkbalknuppels. Na een geweldsincident in mei 2005 wordt Kluft door de politie gearresteerd. Bij hem worden diverse wapens in beslag genomen. Kluft wordt eind 2005 voor de geweldplegingen veroordeeld tot 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ook zijn mededaders ontkomen niet aan veroordelingen. Na het oprollen van de bende geweldplegers wordt het in Alphen een stuk rustiger op het extreem-rechtse vlak.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na zijn vrijlating loopt Kluft al vrij snel weer mee met demonstraties van de Nederlandse Volks Unie (NVU). En vanaf begin 2008 trekt hij veel op met de NSA en bezoekt hij hun activiteiten. Het is dan ook niet toevallig dat in juli 2008 extreem-rechtse uitlatingen in de Alphense binnenstad en langs de N11 geklad worden. Het gaat om graffiti met de tekst NSA 0172. Het kengetal van Alphen is 0172. De graffiti gaat vergezeld van het keltisch kruis en de letters SS. Een merkwaardige keuze, die laatste letters. Het boterde namelijk niet erg tussen de SA en de SS.

WAF

Een dag voor het NSA-protest van 23 augustus verspreidt de Leidse Werkgroep Anti-Fascisme (WAF) langs de geplande demonstratieroute huis-aan-huis folders tegen de groepering. Daarin waarschuwen de anti-fascisten de omwonenden dat de demonstratie gebruikt zal worden “om haat te zaaien, racisme te propageren en om Alphense jongeren te radicaliseren”. WAF roept de Alphenaren op om anti-racistische posters voor hun ramen te hangen en de NSA-ers uit te joelen. Tijdens het verspreiden van de folders worden twee anti-fascisten kortstondig hinderlijk gevolgd door Kluft en een kornuit. De politie komt erbij, neemt Kluft even apart, maar laat hem verder met rust.

Op 23 augustus zelf hebben verscheidene Alphenaren de posters voor de ramen hangen. Ook blijkt de demonstratieroute beplakt met anti-fascistische stickers. Vanaf 12 uur verzamelt de NSA zich bij het station. De opkomst valt tegen. Minder dan 50 extreem-rechtsen komen opdagen, velen daarvan uit Den Haag en Zoetermeer. Verder zijn er ongeveer 8 Alphense gabbers, enkele demonstranten met een spandoek van Blood & Honour Vlaanderen en wat Duitsers. Onder leiding van organisator Kluft start de mars, begeleid door meer dan 100 politieagenten. De Alphense gabbers lopen wat onwennig achteraan de stoet. Er wapperen veel vlaggen met een van Anti-Fascistische Aktie (AFA) gekopieerd logo en de tekst “Nationale Socialistische Aktie”. Op andere vlaggen staat een afbeelding van een gekruiste hamer en een zwaard. In 1929 werd dit symbool gebruikt door de NSDAP en daarna door de Hitlerjugend. Het zou de verbondenheid tussen arbeiders en soldaten uitbeelden.

Barry Kluft close up
Politie

Tijdens de demonstratie eist de NSA in een toespraak “een nationalistische vrijplaats” in Alphen. Daar moeten extreem-rechtsen hun gang kunnen gaan. Andere toespraken, ook in het Duits, gaan over zaken die werkelijk niets met het Alphense jongerenbeleid van doen hebben. Zo wordt er een minuut stilte in acht genomen voor Rudolf Hess, beoogd plaatsvervanger van Hitler. Ook worden leuzen geroepen als “Hakenkruis, dat laat zich niet verbieden”, “Vrij, sociaal en nationaal” en “politiefascisten”. De politie ziet in de laatste leus geen aanleiding om de demonstratie te ontbinden. Ook wordt niet opgetreden tegen NSA-ers die gevechtshandschoenen dragen, tegen de vantevoren verboden, maar toch gedragen, gezichtsbedekkingen en tegen het symbool C18 op een spandoek. C18 staat voor Combat18, een uiterst gewelddadige tak van Blood & Honour. Zelfs NSA-kopstuk Alwin Walther verbaast zich achteraf over de welwillendheid van de politie. Hij geeft dan ook “lof” aan het korps Hollands-Midden “voor hun begripvolle houding ten opzichte van de demonstranten”.

Aan de andere kant treedt de politie wel hard op tegen Alphenaren die vanaf een afstand verwensingen naar de neo-nazi’s roepen. Een aantal van hen wordt gearresteerd, inclusief een persfotograaf die enkel zijn werk poogt te doen. Verbijsterd kijken sommige Alphenaren toe. “Racistische honden, dat zijn jullie”, roept een geëmotioneerde Alphenaar. Hij ontspringt de dans en wordt niet opgepakt. “Hebben ze niks anders te doen?”, vraagt een andere omstander zich hardop af. “Iedereen mag zijn mening hebben, hoor. Maar dit is gewoon afschrikwekkend.” Een 71-jarige omwonende kan zijn tranen niet bedwingen. “Wat vreselijk dit. Ik kom uit Duitsland en heb de oorlog meegemaakt. Dat was heel erg”, zegt hij. “Maar het is ontzettend jammer dat dit niet gewoon bij wet verboden mag worden. Die mensen zijn gewoon tegen democratie. Heel erg.”

Ook het Alphense GroenLinks-raadslid Ella Noordhoek is niet blij met het verloop van de demonstratie en stelt vragen aan het college van B&W. Ze hekelt het feit dat critici en een journalist zijn gearresteerd, omdat de vrije meningsuiting daarmee geweld wordt aangedaan. Ze vraagt zich ook af waarom de politie niet heeft opgetreden tegen uitingen van de NSA. Dat zou volgens Noordhoek “de indruk kunnen wekken dat de gemeente Alphen een podium geeft aan rechts-extremistische gedachten en daarbij mensen met een andere mening de mond snoert”.

Terug