Infobulletin, 22 januari 2009
Auteur: Mariët van Bommel
Overlevende Schipholbrand alsnog uitgezet
In november 2008 berichtte De Fabel over Miloud Fritass, een van de slachtoffers van de Schipholbrand, die dreigde te worden uitgezet naar Marokko. Helaas is dat ondertussen ook gebeurd. Een kort overzicht van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden.
De blokkade van 15 januari bij Zestienhoven
|
Fritass zat in 2005 gevangen op Schiphol-Oost. Ook hij werd ternauwernood gered van de brand in oktober dat jaar. Door de brand en het niet krijgen van goede nazorg kreeg hij een post-traumatische stress stoornis (ptss). Nederland erkende dat weliswaar en hij kreeg schadevergoeding, maar er werd geen rekening gehouden met de ptss toen hij een strafbaar feit beging. Daardoor moest hij een maand de strafgevangenis in. En dus kreeg hij geen verblijfsvergunning. Want de regering had afgesproken dat bij een gevangenisstraf van 30 dagen of meer een verblijfsvergunning voor de slachtoffers geweigerd zou worden. Fritass had dus 1 dag teveel in de gevangenis gezeten.
Na zijn gevangenisstraf kwam Fritass niet vrij, maar werd hij linea recta overgebracht naar de illegalenbajes in Alphen aan den Rijn. En vervolgens naar Zestienhoven. Eigenlijk wilde de IND hem al direct uitzetten, maar een heleboel ophef en een kort geding staken daar een stokje voor. Andere overlevenden van de brand, waarmee Fritass veel contact had, schreven een steunverklaring. Hulpverleners en ook advocaat Nico Steijnen probeerden te lobbyen bij de Tweede Kamer. Dat zorgde ervoor dat Tweede Kamerlid Jan de Wit (SP) vragen stelde aan staatssecretaris Albayrak. Maar het mocht helaas allemaal niet baten.
De rechter gaf de IND in december 2008 al gelijk. Fritass was ondanks zijn ptss en suïcidale neigingen “fit to fly”. Hij had weliswaar eindelijk een behandeling lopen bij Parnassia in Den Haag (nadat de overheid dit heel lang heel moeilijk maakte), maar die mocht hij niet afmaken. Ook de steun die hij daar krijgt van lotgenoten, maakte dat niet anders. De rechter oordeelde dat hij maar naar een psychiatrisch ziekenhuis in Marokko moest. Maar daar kent hij niemand meer en heeft hij niets meer. Dat hij een kind in Nederland had, maakte ook niet uit. De IND beweerde koud dat er geen sprake was van “gezinsleven”.
De staatssecretaris liet iets langer op zich wachten. Pas in januari kwamen er antwoorden. Fritass moest gewoon wegwezen en het liefst zo snel mogelijk, vond ze. Niets stond de overheid nu nog in de weg om de Marokkaan te deporteren. Of toch wel?
Zodra bekend werd wanneer Fritass uitgezet zou worden, staken enkele mensen de koppen bij elkaar. Dat zou niet zonder slag of stoot gebeuren, werd besloten. In de nacht van donderdag 15 januari blokkeerden ongeveer 15 actievoerders de uitgangswegen van uitzetcentrum Zestienhoven. Na uren wachten kwam er een arrestantenbusje uit het centrum gereden. De actievoerders sprongen ervoor en dwongen het zo tot stoppen. "De politie was overdonderd, ze hadden dit niet verwacht", aldus een van de demonstranten. "De ramen van het busje waren niet transparant, maar zodra je dichtbij stond zag je wel dat er drie gevangenen in zaten. Ik had oogcontact. De mensen staken hun duimen op en klopten terug." De politie en marechaussee sleurden actievoerders voor de bus weg en werkten ze hardhandig tegen de grond, maar niemand werd gearresteerd en de actievoerders wisten telkens terug te komen. Uiteindelijk konden ze het busje zeker een kwartier tegenhouden. Toen pas kon het ontkomen.
Later bleek dat Fritass niet in de bus zat. Hij zat die vrijdagmiddag gewoon nog op Zestienhoven en er was geen poging ondernomen om hem uit te zetten. Een afleidingsmanoeuvre van de overheid? Eind van de dag werd hij zonder dat iemand het wist en zonder dat iemand nog kon protesteren met een escorte van drie politieauto’s naar Schiphol gebracht en op een vliegtuig gezet. Zaterdag belde hij een Nederlandse vriend vanuit Casablanca. Daar loopt hij nu rond, eenzaam en verloren, op zoek naar een dokter.
Fritass is dan nu in Marokko, maar zijn vrienden en lotgenoten blijven hem steunen en zinnen op manieren om hem terug te halen naar Nederland. Fritass heeft ondertussen aangegeven de aanklacht wegens de Schipholbrand tegen Donner en Verdonk bij het Europees Hof te willen ondertekenen. Nederland heeft immers al zoveel van hem afgepakt dat hij niets meer te verliezen heeft.
Meer weten? Zie: Vertrokken Gezichten-website
Terug