Uitgangspunten

Auteur: Het Confederaal-Basisdemocratisch Project


Geen kapitalisme en hiërarchie, maar confederale directe democratie!

Introductie

In een tijd waarin de praktijk van het staat-markt-denken overheerst en er gesproken wordt van het einde der ideologieën is er des te meer behoefte aan een coherent, links en antihiërarchisch alternatief, dat past bij deze tijd, maar dat toch voortbouwt op de ideeën en praktijken van de rijke en diverse geschiedenis van linkse, radicaal-democratische bewegingen en tradities.

Het Communalisme is een manier van politiek denken, die ons een solide basis kan verschaffen voor het ontwikkelen van zo?n alternatief. Dat het Communalisme zich recentelijk heeft ontwikkeld tot een coherente ideologie is vooral te danken aan de Amerikaanse denker Murray Bookchin. Jammer genoeg is het Communalisme nog niet erg wijdverbreid als politiek ideaal. Wij hopen daar verandering in te brengen.

Het Communalisme is gebaseerd op de idee, dat alle mensen in staat moeten worden gesteld om zelf over hun eigen levens te beschikken door middel van gemeentelijk zelfbestuur, confederalisme en directe democratie. Vandaar dat ons project, dat uitgaat van het Communalistische gedachtegoed, het Confederaal-Basisdemocratisch Project heet.

De uitgangspunten en statuten van het Confederaal-Basisdemocratisch Project vind je hieronder.

Iedereen die onze visie deelt of meer over onze ideeën te weten wil komen, nodigen we uit om contact met ons op te nemen.

Het Confederaal-Basisdemocratisch Project


Uitgangspunten van het Confederaal-Basisdemocratisch Project
(Zoals besloten op 07-11-2001)

Sociale en ecologische crisis

Het grootste gedeelte van de mensheid leeft in onmacht: de meeste mensen hebben nauwelijks controle over hun eigen leven en de veranderingen in de wereld om hen heen. Mensen zijn daardoor van elkaar vervreemd, herkennen ?de ander? niet als medemens, maar als middel tot een doel. Ondanks de enorme technologische ontwikkeling, waardoor schaarste opgeheven zou kunnen worden, leeft een groot gedeelte van de wereldbevolking in armoede. Bovendien worden de voorwaarden voor het voortbestaan van de mensheid, ja zelfs voor het voortbestaan van de complexiteit en diversiteit van levensvormen in het algemeen, steeds verder aangetast door de simplificatie en verontreiniging van ecogemeenschappen.

Kapitalisme en hiërarchie

Deze onhoudbare toestand in de wereld wordt vooral veroorzaakt door het winststreven en de daarmee samenhangende ?groei-of-sterf!?-dwang van de markteconomie, die ondersteund wordt door de staat. Daarnaast zijn klassenverschillen en structurele machtsverschillen, zoals bijvoorbeeld de overheersing van mannen over vrouwen en van witte mensen over andersgekleurde mensen, er verantwoordelijk voor. Kortom, we leven in een hiërarchische, kapitalistische maatschappij.

Verandering is mogelijk

Echter, dit kan veranderen! Wij denken dat een egalitaire wereld, een wereld zonder klassen en hiërarchieën, mogelijk is. Want mensen hebben de mogelijkheid om zichzelf in solidariteit met andere mensen te ontwikkelen en zo hun eigen levens vorm te geven. De hedendaagse maatschappelijke orde onderdrukt deze mogelijkheid. De onmacht van het grootste gedeelte van de mensheid is daardoor geen gegeven, maar kan worden omgezet in macht.

Directe democratie

Om het mogelijk te maken, dat alle mensen zich collectief de macht toe kunnen eigenen, zijn instituties noodzakelijk waarin burgers een direct democratische politiek in de praktijk kunnen brengen: openbare bijeenkomsten van burgers in buurten, wijken en steden, waarin alle burgers op gelijke voet kunnen deelnemen aan discussies en collectief beslissingen kunnen nemen.

De oprichting van deze burgerbijeenkomsten moet in de eerste plaats door de burgers die eraan deelnemen zelf, van onderaf, gebeuren en wij zullen dit bevorderen. Zo?n publieke deelname wordt pas zinvol onder de voorwaarde van een menselijke schaal en moet dus noodzakelijkerwijs op decentraal niveau plaatsvinden. Daarnaast moet binnen de gemeenten de macht gedecentraliseerd worden, zodat de burgerbijeenkomsten daadwerkelijke beslissingsbevoegdheid kunnen krijgen.

Om de gemeente te democratiseren, zullen wij aan bestaande gemeentelijke politieke instituties deelnemen met het doel deze te radicaliseren. En we zullen, waar nodig, zelf direct democratische instituties oprichten. Meedoen aan lokale verkiezingen kan een onderdeel zijn van dit proces, maar slechts op basis van een bindend, radicaal programma dat de herstructurering van de gemeente eist richting een directe democratie.

Er is een inherente tegenstelling tussen de instituties van deze directe democratie en de staat. Wij zullen deze tegenstelling keer op keer benadrukken. De instituties moeten een tegenmacht gaan vormen versus de staat. Die tegenstelling moet worden aangewakkerd, totdat de directe democratie de staat verslagen heeft.

Confederatie

Het is noodzakelijk, dat burgerbijeenkomsten zich verenigen in een confederatie. Enerzijds om coördinatie van zaken, die uitsluitend bovenlokaal of interregionaal zijn, mogelijk te maken, anderzijds om te voorkomen dat lokale gemeenschappen zich van elkaar isoleren en angst voor het vreemde de kop op steekt. Uiteindelijk moet de confederatie wereldomvattend worden. In een confederatie worden beslissingen aan de basis genomen, terwijl de administratie en coördinatie hiervan mogelijk wordt gemaakt door regionale en interregionale raden, die zowel lokaal gemandateerd, als direct afzetbaar zijn.

Morele economie

In tegenstelling tot wat nu het geval is, in een kapitalistische maatschappij als de onze, moeten alle aspecten van de economie volledig onderwerp worden van bindende besluitvorming op basis van ethische overwegingen. De economie moet daartoe onder controle van de burgerbijeenkomsten worden geplaatst. Zij moet niet gebaseerd zijn op het winstprincipe, maar op het principe dat iedereen bijdraagt naar kunnen en ontvangt naar behoefte. Omdat economische besluiten genomen moeten worden op basis van het algemeen menselijk belang, moeten burgerbijeenkomsten en niet arbeidersraden bepalen wat en voor wie er geproduceerd wordt. Dit wil niet zeggen dat arbeiders niet over hun eigen arbeid zouden mogen beschikken, want arbeiders zijn immers ook burgers.

Sociale vrijheid

We maken allemaal deel uit van één mensheid. Concepten als nationalisme zijn een gif, dat verzonnen verschillen tussen mensen maakt en onderdrukte sociale groepen tegen elkaar opzet. Zij zullen dus bestreden moeten worden. Elk mens is uniek en iedereen is gelijkwaardig. Daarom zijn we tegen elke vorm van overheersing. We moeten de strijd van bevrijdende sociale bewegingen steunen, want dat legt de basis voor een egalitaire samenleving gebaseerd op solidariteit. Logischerwijs volgt hieruit dat we reactionaire tendensen in alle geledingen van de samenleving aan de kaak zullen stellen.

Sociale ecologie

De idee dat de natuur overheerst kan worden, komt voort uit de overheersing van de ene mens over de ander. De ecologische crisis heeft systematische sociale oorzaken, waarvan heden ten dage de groeidwang van het kapitalisme de belangrijkste is. Daarom is een fundamentele verandering van de sociale verhoudingen noodzakelijk voor het voortbestaan van de mensheid en de verdere sociale en natuurlijke evolutie.

Kritisch bewustzijn

Omdat naast een verandering van de structuur van de samenleving het ook noodzakelijk is om een verandering van het bewustzijn te bewerkstelligen, erkennen wij de noodzaak van een nieuwe ethiek en een manier van het benaderen van problemen, die gebaseerd is op de rede en een kritische houding. We hebben een ethiek nodig die sociale en biologische verschillen op hun waarde schat, zonder ze hiërarchisch te rangschikken. Deze ethiek, dialectisch naturalisme, moedigt ons aan om te onderzoeken wat voor soort toekomst er logisch gezien, uitgaande van eerdere ontwikkelingen, uit een situatie kan voortspruiten. Een dergelijke ethiek gaat uit van een eenheid van doelen en middelen. Wij willen niet kiezen voor het kleinste kwaad, maar een goede oplossing vinden.

Statuten van het Confederaal-Basisdemocratisch Project

1.1 Het Confederaal-Basisdemocratisch Project is een revolutionaire organisatie die vecht voor het opheffen van alle klassen, staten en hiërarchieën door middel van en met als doel: democratisch zelfbestuur van alle mensen.

1.2 Paragraaf 1 van de statuten kan niet veranderd worden.

2.1 Het Confederaal-Basisdemocratisch Project staat voor de bovenstaande uitgangspunten en baseert zich voornamelijk op het Communalisme zoals beschreven in Janet Biehl?s boek Libertarian Municipalism; the politics of social ecology. Het project wil deze in de praktijk brengen door middel van het opbouwen van een Communalistische beweging. Bij het opbouwen van een Communalistische beweging zal onze energie, afhankelijk van lokale omstandigheden, verdeeld worden tussen het organiseren van mensen en het uitdragen en ontwikkelen van onze ideeën.

2.2 Uitsluitend om praktische redenen, zoals redenen van nabijheid en overeenkomst in taal, zullen wij ons richten op de Lage Landen; Nederland en Vlaanderen.

2.3 De huidige staat van de links-libertaire en groene sociale bewegingen in Nederland en Vlaanderen noodzaakt ons om aan het uitdragen en ontwikkelen van onze ideeën prioriteit te geven. Daarom zullen we studiegroepen organiseren, een elektronische nieuwsbrief maken, infosheets verspreiden over het doel van het project, pamfletten uitgeven, vertalingen maken van Communalistische literatuur, artikelen schrijven in reeds bestaande bladen, enzovoorts.

2.4 Het Confederaal-Basisdemocratisch Project zal, als het Communalisme enigszins wortel heeft geschoten, overgaan in een politieke organisatie die zich meer op de Communalistische praxis zal richten.

3.1 Het Confederaal-Basisdemocratisch Project bestaat uit zijn leden. Iedereen, die een duidelijk beeld heeft van het Communalisme en zich daarmee kan identificeren en zodoende mee wil werken aan het project, kan lid worden. Leden zullen zich inzetten voor het doel van het Confederaal-Basisdemocratisch Project. Leden nemen taken op zich en betalen contributie.

3.2 Leden kunnen geroyeerd worden indien zij daden begaan die tegen de algemene ideeën van het Confederaal-Basisdemocratisch Project indruisen. Over royement kan slechts beslist worden na een eerste bijeenkomst waarin de beschuldigingen geuit kunnen worden en een verdediging gevoerd kan worden en een tweede, latere, bijeenkomst waarop, als een tweederde meerderheid dat aangeeft, tot royement kan worden overgegaan.

3.3 Het Confederaal-Basisdemocratisch Project heeft regelmatige bijeenkomsten waarop de voortgang van de activiteiten wordt besproken, de positie ten opzichte van actuele gebeurtenissen wordt bepaald en besluiten worden genomen over nieuwe activiteiten.

3.4 Besluiten worden genomen door de meerderheid (de helft plus een) op de regelmatige bijeenkomsten. Deze besluitvorming moet niet verworden tot een formele procedure, maar een proces zijn, waarbij iedereen haar/ zijn standpunten naar voren kan brengen en voorstellen kunnen worden bijgeschaafd. Aan het begin van elke bijeenkomst worden een voorzitter en een notulist gekozen. Deze functies moeten per bijeenkomst rouleren. De agendapunten dienen ten minste drie dagen voor elke regelmatige bijeenkomst schriftelijk aan de leden kenbaar te worden gemaakt. Indien een lid niet aanwezig kan zijn bij stemming over een voorstel, kan het lid schriftelijk stemmen. Over voorstellen die tijdens de bijeenkomst worden toegevoegd aan de agenda kunnen geen bindende besluiten worden genomen. Over deze voorstellen wordt op de daaropvolgende bijeenkomst beslist.

3.5 Alle bijeenkomsten zijn toegankelijk voor leden. Ieder lid ontvangt een geschreven verslag ervan, behalve wanneer het te kennen geeft dit niet te willen.

3.6 De statuten kunnen veranderd worden op de regelmatige bijeenkomsten als een tweederde meerderheid daarmee instemt. Voorstellen tot wijziging van de statuten moeten uiterlijk twee weken van tevoren aan alle leden worden toegezonden.

Terug