Geen dwangarbeid meer in Walcheren. Mede wegens druk van onderop?
“Walchenaren met een bijstandsuitkering worden niet meer verplicht een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering. Ze worden nog wel gestimuleerd iets terug te doen voor het geld dat ze krijgen, maar als ze dat niet doen, worden ze niet gekort op hun inkomen. Orionis Walcheren, waaronder de sociale dienst valt, wil de tegenprestatie wel ‘stimuleren’ maar niet meer ‘opleggen’, staat in het beleidsplan voor de komende vier jaar. ‘Want dat is verspilde moeite’, verklaart directeur Hans Feenstra van Orionis”, aldus de PZC. Doorbraak heeft vorig jaar met enige publicaties voor flink wat ophef gezorgd rond dat dwangarbeidbedrijf Orionis. Wie weet heeft dat een bijdrage geleverd aan het tot stand komen van dit besluit.
Eric Krebbers over Verplichte tegenprestatie voor bijstand vervalt in gemeenten Walcheren (PZC)
Ik hoorde pas gisteren dit fantastische nieuws van familie omdat ik naar aanleiding van de rechtzaak tegen Orionis Walcheren ervoor heb gekozen om naar Amsterdam te verhuizen om niets meer met het Orionis Walcheren te maken te hebben maar helemaal super dat er in ieder geval een stukje Nederland is waar de dwangarbeid is gestopt naar aanleiding van de acties van Doorbraak! Nu de rest van Nederland nog!
Al die gemeenten die werken met dwangarbeid, moesten maar eens een voorbeeld nemen aan Heerlen. Werklozen mogen (!) kiezen uit meer dan 30 soorten werkzaamheden. Als ze dat doen, krijgen ze voor elk gewerkt uur een euro bovenop hun uitkering. Er zijn al werklozen die via dit systeem aan een betaalde baan zijn gekomen in de sector waar ze werkzaam waren.
Maar ja, in Heerlen is dan ook de SP de baas.
Martin, het valt allemaal onder de noemer ‘Baanbrekend werk’, dus sommigen lopen met een stigmatiserend hesje door de stad, waarop even goed “Ik ontvang bijstand” op kan staan. Keuze uit 30 betekent overigens nog iets anders dan de vrije keuze uit vrijwilligerswerk, dat de gemeente misschien niet ziet zitten, maar waar wel de WWB’er voldoening uit haalt. Maar het is al lang duidelijk, dat gemeenten niet op echt vrijwilligerswerk zit te wachten, maar het woord ‘vrijwilligerswerk’ net als andere gemeenten gekaapt heeft om mensen in dwangtrajecten te stoppen. Iemand, die wat handig is, die kan zich aan de meest vernederende vormen van dwangarbeid onttrekken, maar het linkse ideaal, dat de SP toch zegt aan te hangen, bevoordeeld niet degenen, die toevallig het handigst zijn, maar is er voor iedereen.
Een tweede punt blijft overigens de verdringen. Eén van de baantjes, die ze aanbieden, is de meldkamer van het camerasysteem bemannen, compleet met ploegendiensten. Dat is nou typisch iets, dat op de reguliere arbeidsmarkt ingevuld kan worden.
Een derde punt is de enorme geldverspilling, die o.a. wethoudster Riet de Wit hiermee gepaard heeft doen gaan. De gemeente heeft het oude CBS-gebouw opgekocht en voor een appel en een ei doorverkocht aan een marktpartij Walas, die o.a. als taak heeft ‘stedelijk vernieuwende concepten’ als ‘stadslandbouw e.d. te realiseren. De miljoenen, die dit gekost heeft, hebben werklozen aan vier tijdelijke en één vast baantje geholpen in 2012. Nu ligt het ‘project’ op zijn gat.
Martin: een uurloon van één euro vind jij dat goed? Doet me denken aan de één euro jobs die in Duitsland gaande zijn. Okay het is beter dan wat er in veel andere gemeenten plaats vindt. Daarin heb je gelijk. Maar dan nog, ideaal is het zeker niet. Het is nog steeds niet zoals het hoort. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Want zelfs op die manier blijf je nog steeds onder het minimumloon zitten.