Geen excuses van de gemeente Hengelo voor demonstratiebeperking

Bij een eerdere actie

Op 22 mei hielden we een flyeractie in Hengelo. Na aanmelding verbood de gemeente ons te praten over “gebeurtenissen die momenteel spelen in conflictgebieden zoals het Midden Oosten”. Een grove inbreuk op ons demonstratierecht, vond onder andere ook Amnesty Nederland.

SP en GroenLinks Hengelo stelden afzonderlijk van elkaar vragen hierover in de gemeenteraad, en die zijn ondertussen door het college beantwoord, zie respectievelijk hier en hier.

Uit die antwoorden blijkt dat de beperkingen onderdeel waren van een standaard-format van de gemeente in reactie op demonstratiemeldingen. Álle demonstraties kregen sinds oktober deze beperkingen opgelegd! De gemeente stelt dat dat “verkeerd gegaan is” en ondertussen niet meer gebeurt.

Maar hoe heeft dit foutje kunnen gebeuren, waarom is zo’n heftige beperking überhaupt in een standaardreactie op demonstratie-aanmeldingen gekomen?

Daarnaast vindt de gemeente het niet nodig om excuses aan ons aan te bieden. “De betoging van Extinction Rebellion was bedoeld om met omstanders in gesprek te gaan over het klimaat. De overweging over de situatie in het Midden-Oosten beperkte de demonstratie dan ook niet. Een excuus zou op zijn plaats zijn geweest wanneer het demonstratierecht was ingeperkt, dat is niet aan de orde.”

Mooie logica: we leggen jullie een beperking op, maar die beperking beperkt jullie niet, dus maakt het niet uit. Zo werkt het niet, gemeente Hengelo.

Ten eerste: we hebben gewoon het recht om ons uit te spreken over Palestina of elk ander onderwerp, waar en wanneer we willen. Ten tweede: misschien letten we met zo’n beperking toch net wat meer op wat we zeggen, en beperkt het ons wel degelijk.

Bovendien: het is niet aan de gemeente om te bepalen dat de klimaatcrisis niks met Palestina te maken heeft. Volgens ons (en velen met ons) is dat namelijk wel zo, zie bijvoorbeeld dit artikel: “De weg naar klimaatrechtvaardigheid loopt via een bevrijd Palestina“.(1)

Bovendien had de gemeente ons met dezelfde redenatie bijvoorbeeld kunnen verbieden om een banaan bij de supermarkt te kopen: “Jullie waren toch niet van plan een banaan te kopen”. Dat is volstrekt irrelevant. Het is een grove schending, en excuses zijn op hun plaats.

Ondertussen hebben we nog een demonstratie aangemeld in Hengelo en is de beperking over “conflictgebieden zoals het Midden Oosten” er inderdaad uit gehaald.

Maar sowieso is het gebruik van een format met allerlei standaardbeperkingen nogal problematisch, en waren er nog een stuk meer beperkingen. Iedere demonstratie moet afzonderlijk beoordeeld worden en dit mag daarom niet. Daarom hebben we samen met het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten bezwaar gemaakt.

XR Twente

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)

Noot

  1. Aanvulling van de redactie: vanuit de dekoloniale beweging is in ieder geval de afgelopen maanden afdoende aangetoond dat de klimaatcrisis en oorlog tegen de Palestijnen en de Gaza Genocide onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. De gemeente Hengelo heeft dus feitelijk inhoudelijk voorgeschreven dat er geen dekoloniale analyse gegeven mocht worden in gesprekken. De brede klimaatbeweging moet eindelijk dit verband eens scherper en duidelijker gaan verwoorden, zodat het ook tot gemeenten met repressieve neigingen gaat doordringen. Kolonialisme is een van de kernoorzaken van de klimaatcrisis, en de anti-Palestijnse terreur is een koloniaal probleem!