Gemeente Smallingerland dwong dwangarbeidster al vier keer om ‘contract’ te tekenen
Dwangarbeidster Jolanda van Urk doet haar verhaal over de praktijk van de dwangarbeid in de Friese gemeente Smallingerland.
In april 2012 werd ik aangemeld door de gemeente Smallingerland om een verplicht “reïntegratie”-traject te volgen bij het WSW-bedrijf Caparis. Er werd mij in eerste instantie verteld dat het voor een aantal dagdelen per week zou zijn, hetgeen bij nader inzien 36 uur bleek te zijn. Nadat ik had aangegeven de zorg te hebben voor een minderjarig kind waarbij ADHD is vastgesteld en die de nodige zorg en aandacht nodig heeft, werden de uren teruggebracht naar 32 uur per week.
Ik kreeg in eerste instantie een overeenkomst voor drie maanden, die na die periode werd verlengd met nog 6 maanden. Ik heb mij al die tijd volledig gemotiveerd ingezet, wat resulteerde in het feit dat ik een onbetaalde baan kreeg op de Schakel-afdeling, en onder andere ook fungeerde als aanspreekpunt voor de mensen met wie ik samenwerkte. Het was de bedoeling dat je door het traject uit zou stromen naar een betaalde baan, maar dat werd niet waargemaakt. Integendeel… er waren veel beloften die niet konden worden waar gemaakt, en ondertussen moet je hele dagen geestdodende en stompzinnige werkzaamheden verrichten op het niveau van mensen met een beperking. Werkzaamheden die op geen enkele wijze enige meerwaarde bieden bij het vinden van een betaalde baan.
Gelukkig vond ik na veel sollicitaties zelfstandig een baan bij de NDC Mediagroep. Ik kon daar in november vorig jaar beginnen. Met voldoende uren, zodat ik uit de bijstand was. Ik heb daar vervolgens gewerkt tot en met eind april dit jaar. Toen raakte ik mijn baan weer kwijt. Niet omdat ik niet voldeed, maar door een overname van het bedrijf en de daaropvolgende reorganisatie raakten driehonderd mensen hun baan kwijt. Waaronder ik helaas dus ook.
Daar sta je dan weer met lege handen, en geen inkomsten meer. Met lood in de schoenen ben ik weer naar de gemeente gegaan voor een WWB-uitkering. En dan zit je één week later weer bij Caparis. Terug bij af! Wederom een intakegesprek, en al die mooie praatjes die ik al eerder gehoord had. Weer een overeenkomst voor drie maanden. Die zijn ondertussen voorbij en onlangs werd mij de bekende verlenging van zes maanden voorgelegd die ik diende te ondertekenen. Anders zouden er sancties volgen op mijn uitkering. Dat kan ik mij uiteraard niet veroorloven en dus heb ik met tegenzin en onder protest ondertekend.
Opheldering
Ik wens graag opheldering over deze gang van zaken. Vanaf april 2012 tot nu heb ik dus vier contracten moeten ondertekenen en nog zes maanden gewerkt bij de NDC Mediagroep. Ik vind eerlijk gezegd dat ik mijn goede wil en inzet hiermee wel getoond heb.
Ik zie steeds meer mensen werken zonder loon vanuit de bijstand en dat is allesbehalve “gewoon goed werk”. Er worden WSW-ers ontslagen en de mensen in de bijstand nemen hun plekken in: arbeidsverdringing. Maar die krijgen geen loon en vallen niet onder afspraken die de vakbonden in de cao maken. Zij moeten werken onder een bijstandsregime met strenge controles, partnertoets en vermogenstoets, terwijl mensen met een loon niet onder dat regime werken. Bij het werken met behoud van uitkering komen veel misstanden voor. Het is dwangarbeid, en er is misbruik van macht door klantmanagers. Er wordt voortdurend gedreigd met straf, zoals het opleggen van sancties, en die worden ook daadwerkelijk opgelegd. Er worden beloften gedaan die nooit worden waargemaakt. Ze helpen je niet om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Je wordt daarbij eigenlijk tegengewerkt.
Arbeidsrechten
Je moet aanwezig zijn, en als je ziek bent geloven ze je niet. Werken voor je uitkering betekent in één klap iemand al zijn arbeidsrechten en arbeidsvoorwaarden ontnemen die men in de afgelopen decennia heeft opgebouwd. Men is druk bezig om de toch al zo kwetsbare werkzoekenden die werken voor hun uitkering voortdurend sancties op te leggen om zo de kosten van de uitkering te beperken. Wel productie maken maar geen loonkosten, welke werkgever wil dat nu niet?
En door straks een werkzoekende in de WWB in dienst te nemen komt de grote wens van werkgevers dichterbij om lage loonkosten te hebben en geen enkel risico meer te lopen bij het aangaan van arbeidscontracten. Ten tijde van de crisis is dit dus de kans voor uitbuiters die geen enkele empathie hebben met werkwilligen. Zelfs de correcte werkgever heeft straks geen keus, en moet dit gaan toepassen in zijn bedrijf om te blijven concurreren.
Gemeenten sluiten in toenemende mate “uitleenovereenkomsten” met ondernemingen waarbij uitkeringsgerechtigden worden uitgeleend. Vaak wordt de uitleenkracht voorgehouden dat hij of zij na een periode een “normale” arbeidsovereenkomst kan krijgen (dat doet Caparis bijvoorbeeld met Riviera). Maar meestal gebeurt dat niet en wordt hij of zij weer uitgeleend aan een volgend bedrijf.
Op het matje
Kun je je voorstellen hoe waardeloos je je voelt wanneer je in een bedrijf werkt waar je collega’s werken voor loon, en jij voor een schamele uitkering hetzelfde werk doet? En geen werknemer bent, maar een uitkeringstrekker? Kun je je indenken hoe het moet zijn om iedere maand op het matje van de uitkeringsambtenaar te komen om te laten zien dat je braaf gesolliciteerd hebt, en dat je, als je dat niet goed genoeg gedaan hebt, een deel van je uitkering verliest?
Momenteel is er bij Caparis op de afdeling geen werk meer. Dat duurt ondertussen al drie weken. De uitkeringsgerechtigden worden wel geacht aanwezig te zijn, maar hebben niets te doen, behalve de hele dag aan de tafel zitten. Dat is volkomen zinloos en dient geen enkel doel. Er heerst een grote onvrede onder de mensen die daar worden geacht te werken onder dwang met behoud van uitkering. Het is uiterst demotiverend en uitzichtloos, en het is niets anders dan exploitatie van mensen in een zwakke positie, waar ook nog eens subsidie voor verkregen wordt! Het is een schandalige constructie hoe op deze manier met mensen wordt omgegaan.
Ik wil ook graag opheldering over het volgende. Waar is de meerwaarde voor mij persoonlijk om hetzelfde traject nogmaals te doorlopen? In hoeverre zijn de werkzaamheden bij Caparis maatschappelijk nuttig? Er is sprake van arbeidsverdringing. WSW-ers worden eruit gewerkt en uitkeringsgerechtigden nemen hun plaats in. Het maatschappelijk nut daarvan is uiterst dubieus. WSW-ers verdienen honderddertig procent van het wettelijk minimum loon, en WWB-ers met behoud van uitkering slechts zeventig procent. Voor alle onbeloonde werkzaamheden geldt officieel dat zij additioneel van aard dienen te zijn.
Jolanda van Urk
Dat van ” hen die bijstand genieten” inzet wordt gevraagd om weer werk te krijgen is natuurlijk begrijpelijk. Maar -helaas- al te vaak wordt door onze neoliberale denkers (?) en politici bedacht dat werkloosheid ligt aan luiheid, en de onwil om te werken. Dat door neo-liberaal economisch wanbeleid er momenteel geen banen zijn is kennelijk een te ongemakkelijke gedachte. Gemeenten kunnen wel iets doen aan werkgelegenheid. Maar niet zoals de gemeente Smallingerland dit oppakt. Belangenverstrengeling van gemeenten en Caparisachtige instellingen, niet-naar-de-geest-van-de-wet toepassen van regels en onmenselijk gedrag met als gevolg situaties die wel erg gaan lijken op de verhalen over tewerkstelling bij IG-Farben en andere ondernemers tijdens de Duitse bezetting, dat klinkt niet fris en is voor vele bestuurders ook een ongemakkelijke gedachte. Evenals dat door dit geklooi met belastinggeld ook nog de lokale arbeidsmarkt verpest in plaats van dat men echte banen creëert. Een grondig onderzoek naar arbeidsomstandigheden bij, en het nut van Caparis-achtige instellingen voor werkgelegenheid waarbij -last but not least – ook de mogelijkheid dat plaatselijke politici als commissaris van dit type instellingen de eigen zak vult wordt lijkt mij nuttig. Waar blijven de jongens van kwaliteitskranten Trouw, NRC en Volkskrant? En waar blijven de vakbonden? Zij zijn het geweten van de natie, zij moeten dit aanpakken! Ik zie de krantenkop al: Banen creëren? Waarom?? Zo gaat het toch ook?
Hier in de zuidelijke gemeenten gebeurd hetzelfde. De overheid grijpt alle macht naar zich toe en waar blijf je als gewone burger zijnde??? Als je niet uitkijkt je graf in of dakloos of aan de dwangarbeid. En hier in het zuiden heb ik nog geen opstand gezien. Daarom heb ik respect voor Doorbraak in Leiden en Amsterdam. Die doen tenminste wat. Hier in het zuiden zijn het net makke schapen. Ongelooflijk.
Beste Anoniem,
Ik vind het erg wat je overkomen is en ik wens je veel sterkte toe, maar er staan vermeldingen in je reactie die ik niet respectvol vindt tegen over de mensen die bij caparis werken en die ook niet waar zijn.
Jij moest dan stickers¨plakken op pakjes tabak toen je bij caparis kwam.
Volgens mij kom je altijd eerst op de schakelafdeling en wordt in verloop van tijd overgeplaatst naar een andere afdeling.
Er is bij caparis geen afdeling waar je op harde houten stoeltjes moet zitten, alle stoelen die daar zijn zitten niet allemaal comfortabel maar als je daar als eerste komt kun je een stoel uit zoeken waar je goed op zit.
Even een tip voor de mensen die ook via de gemeente daar ook heen moeten.
De mensen die stickers plakken hebben allemaal een lichamelijke beperking, dus ik vind eigenlijk dat je een beetje aan het discrimineren bent.
Wat het beleid van de gemeente betreft heb ik al eerder gezegd dat het nergens op slaat, want het merendeel van de mensen die ze laten detacheren bij caparis zijn de mensen met beperkingen die het werk wat ze aangeboden krijgen niet kunnen doen.
Bovendien liet de gemeente in eerste instantie de mensen te lang door werken dat mag ook wel even vermeldt worden. Ze moesten nl. eerst 40 uur werken i.p.v. 36 terwijl diezelfde gemeentelui
allemaal 36 uur of minder werken en hun recht op a.t.v wel nemen.
Deze zelfde ambtenaren die dit beleid uitvoeren en keuringsartsen en arbeidsdeskundigen van het UWV moesten ze eens een jaar lang het beroep van opperman laten uitvoeren en dan de steen op 500 meter afstand van het werkplek zetten , eens kijken of ze dan diezelfde mensen nog zo pressen en dit beleid op dezelfde manier uitvoeren.
Ik durf te wedden dat ze het allemaal nog niet eens een week vol houden, maar dan ervaren ze meteen wat ze de mensen nu aan doen.
Ik wens iedereen veel sterkte toe die door deze zogenaamde ambtenaren aan het werk gestuurd worden onder het mom van doe je dat niet, dan raak je je uitkering kwijt.
Dit zelfde beleid moesten ze ook eens met die ambtenaren uitvoeren.
quote: Een grondig onderzoek naar arbeidsomstandigheden bij, en het nut van Caparis-achtige instellingen voor werkgelegenheid waarbij -last but not least – ook de mogelijkheid dat plaatselijke politici als commissaris van dit type instellingen de eigen zak vult wordt lijkt mij nuttig. Waar blijven de jongens van kwaliteitskranten Trouw, NRC en Volkskrant? En waar blijven de vakbonden?
De meeste media is voornamelijk rechts en door de overheid gecontroleerd. De kans dat een journalist over dwang arbeiders en misbruik bij de gemeente en werk bedrijven en ook over de enorme belasting geld verkwisting mag publiceren is dus erg klein, maar af en toe duikt er wel link en rechts wat op. De FNV en de SP zitten hier al boven op maar worden op dit punt het liefst dood gezwegen en monddood gemaakt.
Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk dat iedereen die hier mee geconfronteerd word of hier de dupe van geworden is, zijn of haar mond open doet, je verhaal openbaar maakt en actie onderneemt. je denkt dat je alleen staat, maar er zijn duizenden mensen die in de zelfde situatie zitten of gezeten hebben. Je staat echt niet alleen en hoe meer die onder de mensen bekent word, hoe beter dat het is want iedereen kan werkloos worden en dan zelf geconfronteerd worden met deze praktijken. Hoe meer het leeft onder de mensen, hoe sneller dat ook journalisten hier onderzoek na gaan doen en er gaan over berichten.
Maar als iedereen zich maar stil houd en het maar slikt, zullen deze praktijken alleen maar voortduren.
Erg herkenbaar verhaal, want heb er ook 3 maand gezeten. het is niet alleen niet eerlijk voor de mensen die een bijstanduitkering ontvangen, maar ook voor de mensen waarvoor Caparis is bedoelt. Onder hun is er ook onvrede over deze arbeidsverdringing.
Ik vind het een prima aktie van de gemeente smallingerland
waarom hele dag lui op de bank hangen en geld krijgen mensen mogen er best wat voor doen vind ik
Zo Jolanda, dus jij weet precies wat bijstandsgerechtigden allemaal doen? Thuis op de bank hangen? Wat een vooroordelen…
Ik zou de zaak omdraaien: als mensen werken bij Caparis of waar dan ook, dan hoort daar een normaal loon tegenover te staan. De werkgever moet wel wat terug doen voor zijn werknemers, dat zijn de regels van het spel, niet de hand ophouden en verwachten dat mensen gratis voor je komen werken. Zo zijn we niet getrouwd. Caparis en alle bedrijven die mensen onder het minimumloon voor zich laten werken zijn profiteurs!
Zo is het maar net Eric.
Mensen als Jolanda hebben nu een grote mond, maar als ze in hetzelfde schuitje komen mekkeren ze het hardst.
Ik wil wel eens weten dat als Jolanda in de bijstand terecht komt en dit over komt, of ze dan nog zo schreeuwt.
Ik denk het niet, ze zal eerder volledig machteloos voelen en huilen om de situatie.
Het is heel makkelijk om zo te schreeuwen als je dit zelf nooit hebt mee gemaakt, maar ik hoop dat Jolanda zelf in de bijstand beland en zo behandelt word. Ik gun niemand dat ze in een bijstands situatie terecht komen, maar dit soort schreeuwers wens ik het toe.
Deze avond op het nieuws, buitenlandse arbeids krachten moeten het minimum (cao) loon verdienen en dat de belasting ontduiking via allerlei constructies word aangepakt. Mr Asscher gaat de wet wijzigen zodat de Nederlandse opdracht gever hiervoor verantwoordelijk word gehouden en dus ook strafbaar kan worden gesteld als de buitenlandse arbeidskracht geen Nederlands minimum (cao) loon krijgt voor zijn / haar gewerkte uren en als de belasting word ontdoken.
Nou mr Asscher, als u mee leest, kunt u het zelfde doen voor uitkerings gerechtigden, die verplicht moeten werken, Met behoud van een uitkering of voor hun uitkering, dus onder het ver minimum loon, waar dan ook nog eens geen premies, waaronder de ww premie, worden betaald en waar ook nauwelijks belastingen worden betaald over de gewerkte uren.
Alvast bedankt.
Jolanda heeft vast een betaalde baan, maar heeft niet in de gaten dat als zij een keer ontslagen wordt, dat na een korte ww. zij ook in de bijstand komt, dan ook gratis werken Jolanda?
Beste Jolanda. Ik hoop dat jij ontslagen wordt en langdurig in de bijstand beland. Dat gun ik jou echt van harte. En je mag nog blij zijn dat ik de moeite neem om op jou te reageren want dat ben je niet eens waard.
Beste Jolanda de Vries,
Aan jou reactie te horen verkeer je zelf in een werkende positie, en voor jou hoop ik dat dat ook zo blijft. Dat mensen in de bijstand iets terug moeten doen voor het ontvangen van hun uitkering is terecht en niet meer dan logisch maar dan wel als tegenprestatie welke een maatschappelijk belang dient. Er is namelijk een groot verschil tussen een tegenprestatie en werken voor je uitkering onder de noemer re-integratie traject.
Wanneer de gemeente besluit tot het invoeren van de tegenprestatie, heeft het daarmee naast de al
bestaande mogelijkheid van een participatieplaats in feite twee verschillende instrumenten om een
uitkeringsgerechtigde te laten participeren. Beide instrumenten richten zich op het verrichten van
werkzaamheden met behoud van uitkering waarbij het karakter van de werkzaamheden additioneel
is. Beide instrumenten zijn ook duidelijk van elkaar te onderscheiden. De werkzaamheden op een
participatieplaats dienen primair nuttig te zijn voor de ontwikkeling van betrokkene richting de
arbeidsmarkt. De werkzaamheden in het kader van de tegenprestatie worden daarentegen verricht,
omdat van de uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie voor die uitkering wordt verwacht. In het
verlengde hiervan is aan de tegenprestatie geen scholing of een opleiding gekoppeld. Dit instrument
is immers niet bedoeld als re-integratie instrument. Verder zal het leveren van een tegenprestatie
vaak werkzaamheden van korte duur omvatten, terwijl een participatieplaats voorziet in werken
voor een langere periode van maximaal twee jaar,terwijl dat niet het geval is bij het verrichten van een tegenprestatie.
@Jolanda van Urk, je schrijft
Daar ben ik het niet mee eens. Iedereen in Nederland betaalt belasting zodat we met z’n allen een vangnet (uitkeringen) hebben voor mensen die geen inkomen hebben. Dat is de tegenprestatie die we leveren. En zo werd er door iedereen tot voor kort over gedacht, van links tot rechts.
Mensen met een uitkering aan het werk zetten, of de overheid dat nu verkoopt onder het mom van “tegenprestatie” of “reïntegratie”, is en blijft dwangarbeid. Iedereen die werkt heeft recht op minimumloon en een contract met arbeidsrechten.
Wat ons opgelegd onder het mom van “tegenprestatie” is gewoon regulier werk waar men ons simpelweg niet (meer) voor wil betalen.
Veel mensen zullen, helaas, zeggen: ja, maar de overheid heeft niet genoeg geld om al die mensen een minimumloon te betalen. Maar dat komt met name doordat de belastingtarieven voor de rijken (individuen en bedrijven) de afgelopen decennia sterk verlaagd zijn, en daardoor krijgt de overheid relatief minder geld binnen. Met de belastingschalen van de jaren zeventig zou de overheid ruim voldoende geld hebben om voor alle nodige werkzaamheden gewoon regulier betaalde banen te creëren…
Dat mensen in de bijstand iets terug moeten doen voor het ontvangen van hun uitkering is terecht en niet meer dan logisch maar dan wel als tegenprestatie welke een maatschappelijk belang dient.”
En daaraan kun je toevoegen, dat de overheid er zelf dan niet alles aan doet om mensen uit de uitkering te krijgen, maar dat ze achterover gaat leunen en het wel best vindt een leger reservearbeiders te hebben. Net als al eerder met het over de schutting gooien van WWB’ers richting Wajong blijkt de overheid de grootste uitkeringsmisbruiker.
Mensen die sinds april 2013 een bijstandsuitkering aanvragen worden tegenwoordig direct doorgestuurt naar Caparis voor een intake geprek. Er wordt vervolgens een trajectplan opgesteld. Wanneer je niet verschijnt wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Het trajectplan (wat in feite een persoonlijk op maat gericht plan van aanpak zou moeten zijn, blijkt alleen een opsomming te zijn van besproken feiten en verplichtingen.
Allereerst is het goed om te weten dat de meeste mensen geen enkel bezwaar hebben dat ze een tegenprestatie moeten leveren voor de bijstandsuitkering zolang dit op vrijwillige basis is en niet wordt gewongen. Echter de Gemeente Smallingerland heeft in haar onverwachte bezoek in September op de werkvloer bij de Schakel bij Caparis laten weten dat we het vooral niet moeten zien als een tegensprestatie maar als een reintregratie traject. Er is niet uitgelegd waarom het geen tegen prestatie is en waarom het ook niet zo genoemd mag worden. Uit onderzoek die verscheidene mensen hebben gedaan is gebleken dat de Gemeente in het geval van een tegenpresatie gebonden is aan wettelijke bepalingen en dus allerlei beperkingen. De gemeente tracht dit te ondervangen door de trajecten intergratie trajecten te noemen. Dit zorgt ervoor dat de Gemeente vrij spel heeft en mensen overal desnoods onder dwang of met indirecte dreiging tot financiele sancties kan inzetten.
In de praktijk leidt dit tot uitbuiting van een kwetsbare groep mensen die veelal niet in staat zijn om goed voor zichzelf op te komen en uit angst voor financiele sancties alles accepteren wat hen wordt opgelegd.
De volgende punten op een rij
Mensen worden gedwongen om mee te werken aan een reintegratietraject bij Caparis( anders volgt er een sanctie op je uitkering)
Als er geen beperkingen zijn wordt je geacht 36 uur per week te werken voor je uitkering,( terwijl die 70% van het minimumloon bedraagt).
De werkzaamheden sluiten voor ruim 95% niet aan niet bij de kwaliteiten en competenties van de deelnemers. De werkzaamheden zijn uitermate simpel en geestdodend en creert juist ook heel veel extgra fysieke klachten bij mensen omdat uren achtereen dezelfde bewegingen gemaakt moeten worden.
Dit alles zal geenzins leiden naar een regulier betaalde baan en
Tijdens het traject wordt gezegd om aan een Dariuz assesment deel te nemen. De vraag die gesteld zou moeten worden.. in hoeverre men via Darius echt beoordeeld kan worden op zijn of haar competenties..
Door de enorme toestroom van trajecteres is het onmogelijk voor de werkleiders om passende begeleiding aan te bieden. De werkleiders van de schakelafdeling doen hun uiterste best en hebben vele malen aangegeven dat de caseload te groot is en werkdruk onaanvaardbaar hoog is en zij geacht worden het beleid simpelweg uit te voeren wat meer lijkt op pappen en nathouden en dat ze meer bezig zijn om toezicht te houden, mensen te controleren en als handhavers te fungeren.
Dit artikel (klik op de link) is in de Leeuwarder Courant geplaatst, van vandaag 28/11/2013.
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/999631_640538089330737_830432486_n.jpg
https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/1470008_640538075997405_1178737238_n.jpg
De woorden maatregel en sanctie zijn een synoniem voor het woord: STRAF.
Mensen worden gedwongen om mee te werken aan een re-integratietraject bij Caparis( anders volgt er een STRAF op je uitkering).
Aan gezien dit werkzaamheden betreft kun je zeggen dat als jij weigert werkzaamheden te verrichten dan volgt er een STRAF.
Waarom gebruikt men de woorden maatregel of sanctie en zeker niet het woord STRAF? Dat is om onder andere wetgevingen uit te komen aangezien een rechter de letter van de wet moet volgen.
Dus door in jou verweer aan te geven dat de woorden maatregel en sanctie synoniemen zijn voor het woord straf en er dus eigenlijk staat dat je een straf opgelegd krijgt omdat je weigert werkzaamheden uit te voeren en een straf opleggen omdat je weigert werkzaamheden uit te voeren is in strijd met artikel 4 EVRM. Aangezien je nu aangeeft dat het om een synoniem of synoniemen gaat voor het woord straf en dat gemeentes en overheid deze woorden gebruikt om op die manier andere wetgevingen te ontduiken, heeft de rechter geen keus meer en moet de letter van de wet volgen.
Iedereen in Nederland die een inkomen heeft betaald voor het sociaal stelsel via de belastingen. Ook als je een uitkering hebt, blijf je als nog mee betalen voor het sociaal stelsel en dus ook voor je eigen uitkering.
Nu word je verplicht werkzaamheden te verrichten als tegen prestatie of als re-integratie, hier mee betaal je nog een keer voor je eigen uitkering.
Je betaald dus nu 2 keer voor de uitkering die je krijgt. Je word dus gewoon opgelicht door de overheid.
Hallo beste mensen, mede slachtoffers van de samenleving,
Ik ben ook opgeroepen om bij Caparis te werken met behoud van uitkering.
Ik wil graag werken, maar graag wil ik dan ook betaald worden. Desnoods tegen het minimumloon. Ik kom namelijk niet rond van een uitkering.
Als ze dit weigeren, en ik wordt gestraft door de gemeente, ga ik een advocaat inschakelen.
Ik laat me niet behandelen als een slaaf.
Ik heb mezelf hetzelfde opgesteld als Banaan. Geweigerd en een advocaat ingeschakeld hier in het zuiden. Tot nu toe heeft het gewerkt. Heb nu vrijstelling van dwangarbeid gekregen tot juli 2014. Tja, waarom tot deze datum laat zich raden. Maar goed, wat ik maar wil zeggen is het volgende: als iedereen die dwangarbeid structureel weigert dan komen ze hier echt niet mee klaar hoor. Dan kan de staat zich blauw gaan betalen aan proceskosten. Eens kijken of ze daar blij mee zijn.
Caparis maakt ineens flinke winst! Staat alleen niet bij dat dat grotendeels komt vanwege de dwangarbeiders.
http://www.omropfryslan.nl/nijs/caparis-yn-de-swarte-sifers
Als je dit filmpje bekijkt kun je zien wie we belang bij dwangarbeiders hebben
http://youtu.be/IQJrWbfJlFg?t=1m32s
Ik dacht altijd dat bedrijven gratis werknemers krijgen (met behoud van uitkering)
maar deze befrijven betalen de gemeente gewoon een uurloon per werknemer.
Dit uurloon ligt boven het minimumloon.
Dit is dwangarbeid en is verboden;
Het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) is hier duidelijk over in artikel 4, 2e lid: “Niemand mag gedwongen worden dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten.” Nederland heeft dit verdrag ondertekend.
Na het filmpje van post.nl gezien te hebben, die volgens hun een uurloon betalen die hoger is dan het minimum loon, kan ik dus rustig met 100% zekerheid stellen dat de gemeentes geld staan te verdienen over de rug van uitkerings gerechtigden en zich zelf opstellen als een arbeids of uitzend bureau en zelf de wetgeving ontduiken en misbruiken voor hun eigen gewin en ook geen minimum loon betalen.
Ik heb het filmpje met de uitspraken gesaved als bewijs materiaal. Terug komend op de contracten waarover in dit filmpje gesproken word, Post.nl heeft diverse keren in de media aangegeven voor deze mensen geen contracten te willen geven.
Het verweer van de ambtenaar dat ze eerst 3 maanden willen kijken of de persoon geschikt is is dus eigenlijk gewoon een proef periode en een proefperiode mag maximaal 1 maand duren volgens de wet en dient ook normaal betaald te worden.
De eerste 3 maanden moet men het werk doen met behoud van een uitkering, terwijl er ook gevallen bekend zijn waar uitkeringsgerechtigden veel langer voor hun uitkering moeten werken bij post.nl.
De woordvoerder, mr Bastelaar van post.nl zegt, wij betalen iets meer dan het minimum loon, namelijk 13.60 euro per uur bruto (dag tarief) 15.20 euro bruto voor het avond tarief. aan gezien het een bruto loon is , komt daar ook nog vakantie geld van 8% bij.
Dat geld komt dus bij de gemeentes terecht en niet bij de “werknemers”, want zij krijgen niet meer dan de uitkerings norm, welke 30% tot 50% van het minimum loon is, inclusief de reserveringen zoals het vakantie geld.
De meneer van de gemeente zegt dat zij kosten maken voor deze mensen en hij noemt de uitkering zelf en de kosten van het begeleiden van de mensen.
Wat die meneer hier zegt is dat men de uitkerings gerechtigde zelf zijn of haar uitkering moet terug verdienen + de kosten voor het “begeleiden” in dat traject, waar de uitkeringsgerechtigde zelf niet voor gevraagd heeft.
Nou meneer van de gemeente, U bent schijnbaar niet op de hoogte van het feit dat een bijstands uitkering uit 3 delen bestaat, het uitkerings deel, welke de mensen krijgen, een werk deel, waar dit soort trajecten en projecten van betaald worden en een deel voor onvoorziene kosten.
Ik kan me niet voorstellen dat binnen de gemeente hier niemand van op de hoogte is en ik weet zeker dat van het werk gedeelte optimaal gebruik zal worden gemaakt anders moet men dat terug betalen aan de overheid.
Het kost de gemeente dus totaal niks, behalve tijd die ze erin moeten stoppen en daar krijgen ze gewoon salaris voor, betaald door de overheid.
Nu laten we eens even rekenen, de bijstands norm voor een inwonende is 690.00 per maand, inclusief vakantie geld, Men krijgt van post.nl 13.60 per gewerkt uur en het is bekent dat men 32 uur per week moet werken 6.4 x 13.60 x 21 = 1827.84 = 8% vakantie toeslag = 1974.07 euro per maand. 1974.07 euro – 690 euro = 1284.06 netto winst per persoon, per maand.
Men maakt dus 300% winst per persoon aangezien de uitkering zelf betaald word door de overheid en niet de gemeente en men ook een werk deel heeft om de traject kosten te betalen.
Bij een uitwonende is dat 20% minder winst, maar toch een 260% winst.
Als ik het goed heb zijn er op deze manier 1200 uitkerings gerechtigden werkzaam bij post.nl. Laten we uitgaan dat er inderdaad 3 maanden voor de uitkering word gewerkt, dan praten we toch even over een extra winst van een 4 miljoen per jaar voor de gemeentes.
Dat is lekker verdienen over de rug van uitkeringsgerechtigden, die in die tijd wel onder het bijstands regiem blijven vallen en dus rechteloos zijn en ook niet mogen weigeren.
Dit bevestigt weer eens dat uitkerings gerechtigden geld machines zijn voor gemeentes en werk en re-integratie bedrijven.
Je kunt je onder tussen weer eens afvragen wie hier het hardst fraudeert? De uitkeringsgerechtigde of de gemeentes en hun bevriende werk en re-integratie bedrijven. Het gat om veel geld en je ziet alweer wie hier het hardste van profiteert.
Dan worden er 3 contracten gemaakt, 1 met de gemeente, post.nl voor een persoon, dan nog eens een contract voor 6 maanden en uitloop contract van 3 maanden en dan is het post.nl traject afgelopen en worden de mensen weer naar huis gestuurd en moet dus weer een uitkering aanvragen waarna het spel weer opnieuw begint. Dat is toch een mooi verdien model waar iedereen profiteert behalve de uitkeringsgerechtigde en de overheid.
Ik snap iets niet. Als het werkelijk zo is dat Post.nl meer dan het minimumloon betaalt per werknemer waarom neemt Post.nl dan geen mensen rechtstreeks in dienst zoals vroeger het geval was? Waarom doen ze dat nu dan via de gemeente? En wat de gemeentes betreft: Bah ze zijn nog erger dan ik dacht.
Men hoeft dan geen mensen voor lange tijd in dienst te nemen, het zijn allemaal tijdelijke contracten.
Even terug komen op Post.nl.
Wist je dat ze bij een werkbedrijf, in Sittard, en die ook een eigen post bezorging heeft, deze mensen voor niks krijgt van de gemeentes en er zelfs voor betalen om ze bij de post bezorging (of andere onderdelen, zoals het poets bedrijf, fietsen maken, productie werk en uitzend werk) te kunnen plaatsen?
En Post.nl moet wel een normaal loon betalen voor deze uitkeringsgerechtigden, net zoals niet bevriende bedrijven dit ook moeten doen. Maar bij bevriende bedrijven maakt men een uitzondering en krijgt men deze uitkeringsgerechtigden gratis met een bonus.
Het laat ook zien dat vriendjes politiek hoogtij viert want bij dat werk bedrijf zitten mensen met zeer goede connecties met de gemeentes, Sommige zitten zelfs in de gemeenteraden van de gemeentes en er zijn ook andere gemeente bestuurders bekent die er ook nog een werk of re-integratie bedrijf op na houden en goed verdienen aan uitkerings gerechtigden en zorgen er ook voor dat men via hun positie in de gemeente raad, de uitkeringsgerechtigden naar hun bedrijf stuurt als goedkope arbeidskracht en dit alles op kosten van de belastingbetalers.
Hoezo concurrentie vervalsing? Of kan ik beter zeggen dat het zaakje erg corrupt is?
Ik denk dat als men de werk en re-integratie bedrijven eens gaat doorlichten op hun connecties, werkwijze, de financiën + geld stromen, en hun bestuursleden en hun neven functies, dat er een beer put van formaat opgaat die vele miljarden aan belasting geld gekost heeft. Ik denk dat je dan met de grote fraude zaak van de eeuw op de proppen komt die zijn weerga niet kent. En als men dan ook nog eens gaat kijken hoe dit in godsnaam, plaats heeft kunnen vinden zal men er snel achter komen dat dit allemaal mogelijk is gemaakt door de partijen die de WWB wetgeving bedacht hebben en waarvan mr Rutte (VVD), een groot aandeel in heeft gehad en nog altijd heeft.