Gezondheid hongerstakende vluchteling verslechtert snel
De Iraanse vluchteling Ali Reza Imani is al 37 dagen in hongerstaking. Hij zit gevangen in het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen. Imani behoort tot de groep van 40 in detentiecentrum Schiphol opgesloten vluchtelingen die op 18 februari 2009 in opstand kwamen tegen het keiharde deportatiebeleid. Zijn gezondheidstoestand is steeds slechter aan het worden. Hij is op 23 maart twee keer flauwgevallen en hij heeft ook een paar keer een bloedneus gehad. Zijn haar is aan het uitvalllen, en hij heeft vaak erge buikpijn, hoofdpijn en pijn in zijn botten. Zijn ogen en zijn concentratievermogen gaan hard achteruit. “Het kritische punt is zeer nabij”, aldus steunorganisatie PRIME. Imani’s lichaam dreigt onherstelbare schade op te lopen.
PRIME had met Imani afgesproken dat hij elke dag vanuit het ziekenhuis zou bellen, maar sinds twee dagen heeft hij dat niet meer gedaan. PRIME weet uit ervaring dat de IND probeert om de hongerstakers bij het bereiken van het kritische punt te isoleren van hun ondersteuners, vrienden en familie. “Op het moment dat ze niet meer helder kunnen denken, slaat de IND toe. De IND maakt hen blij met een dood vogeltje of oefent zoveel druk uit dat ze uit wanhoop gaan stoppen. De IND heeft één doel en dat is om de actie te breken”, aldus PRIME-woordvoerder Ahmed Pouri.
Ten einde raad is een andere actievoerende vluchteling, Sorab Kirzadze, op 23 maart ook begonnen met een hongerstaking. Hij is erg depressief en lijdt aan hepatitus C. Medicijnen daartegen krijgt hij niet omdat hij moet worden uitgezet. Op 19 februari schopte de oproerpolitie hem ook nog eens in zijn lever. De Nederlandse staat laat hem een langzame dood sterven, zo ervaart hij het. De Soedanese vluchteling Ibrahim Hassan is op of rond 20 maart uit de gevangenis opgehaald en gedeporteerd, zonder dat ondersteuners buiten de gevangenis hiervan op de hoogte waren. Tijdens het begin van de opstand is Hassan door maar liefst 8 agenten vreselijk geslagen. Hij kreeg onder meer klappen in zijn nek en zijn kruis. Een andere vluchteling in actie, Aziz Makhtoumov, wordt binnenkort voorgeleid voor de ambassade van Tajikistan om zijn reisdocumenten te regelen. Terwijl zijn familie asiel heeft aangevraagd wegens zeer serieuze problemen in verband met hun politieke achtergrond, dreigt ook Makhtoumov te worden gedeporteerd.
Zie de website van PRIME voor meer actuele informatie.
Harry Westerink