Grote hongerstakingsactie zet Teeven verder onder druk

Vluchtelingen in hongerstaking in Rotterdams detentiecentrum.
Vluchtelingen in hongerstaking in Rotterdams detentiecentrum.

Tentenkampen van vluchtelingen, door vluchtelingen in gebruik genomen kerken in Den Haag en Amsterdam, ophef en woede over overheidsrepressie tegen de vluchteling Aleksandr Dolmatov, die daardoor geen andere uitweg meer zag dan zelfmoord, protest binnen en buiten de PvdA tegen het asielbeleid en tegen de dreigende strafbaarstelling van mensen zonder papieren, voortdurende acties en demonstraties, en nu ook nog massale hongerstakingen van vluchtelingen in gevangenissen op Schiphol en in Rotterdam. Het mag duidelijk zijn dat VVD-staatssecretaris Fred Teeven en zijn handlangers inmiddels flink onder vuur zijn komen te liggen.

Het No Border Netwerk organiseerde afgelopen zondag, op bevrijdingsdag, een solidariteitstour langs drie detentiecentra waar migranten en vluchtelingen zitten opgesloten. In de nieuwe grensgevangenis op Schiphol-West bleken meer dan 20 gevangenen sinds 1 mei in hongerstaking te zijn gegaan. Hun eis luidt: vrijheid. Het gaat om vluchtelingen die Nederland per vliegtuig via luchthaven Schiphol zijn binnengekomen, asiel hebben aangevraagd, dus nog in de asielprocedure zitten en toch worden opgesloten. Door de vluchtelingen voor het aanvragen van asiel te straffen met gevangenschap schendt de overheid de mensenrechten. Maar ondanks kritiek op deze vorm van vrijheidsberoving, onder meer van VluchtelingenWerk en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, blijven Teeven en zijn vriendjes dit schandalige beleid voortzetten. Vluchtelingen die over land arriveren en asiel aanvragen, worden overigens niet gevangen gezet. Absurd genoeg bepaalt dus de aard van het vervoersmiddel waarmee de vluchteling naar Nederland komt of hij gedurende zijn asielprocedure van zijn vrijheid wordt beroofd.

Chantagepolitiek

In navolging van de Schiphol-hongerstaking weigerden gisteren in het detentiecentrum in Rotterdam minstens 80 en waarschijnlijk meer dan 100 gevangenen om te eten. Ongeveer 10 vluchtelingen zijn zelfs in dorststaking gegaan. Minstens 130 mensen in twee gevangenissen zetten momenteel dus letterlijk hun lichaam en leven in om vrij te zijn, respect te krijgen en een menswaardig bestaan te kunnen leiden. Ook in het verleden hebben veel opgesloten migranten en migranten zich individueel en collectief met allerlei middelen verzet tegen vrijheidsberoving door de overheid. De autoriteiten hebben altijd geprobeerd om hongerstakingen en andere acties in detentiecentra met botte repressie de kop in te drukken. Zo werden hongerstakers vaak in de isoleercel gegooid en psychisch zwaar onder druk gezet. Ook nu is dat het geval, zo heeft een woordvoerder van de hongerstakers in het Rotterdamse detentiecentrum inmiddels laten weten. Opvallend aan de huidige hongerstaking is het grote aantal deelnemers en de tamelijk grote publicitaire aandacht die de actie heeft gekregen. Daardoor kan het protest minder makkelijk in de kiem worden gesmoord. Hoe meer gevangenen zich aansluiten bij het protest en hoe meer steun ze krijgen, hoe moeilijker het wordt voor allerhande beleids- en opiniemakers om de hongerstakers te stigmatiseren en te criminaliseren. Verwacht mag worden dat de dames en heren politici en hun geestverwanten in koor zullen roepen dat de hongerstakers zich schuldig maken aan chantage. Maar het is juist de overheid die een chantagepolitiek voert door migranten en vluchtelingen stelselmatig het mes op de keel te zetten. En wie wordt opgejaagd, uitgerookt, vernederd, gevangen gezet en kapot gemaakt, zoals mensen zonder papieren dat aan den lijve ondervinden, die blijft uiteindelijk geen andere keuze over dan in opstand te komen en een gevecht op leven en dood aan te gaan. Deze loodzware strijd tegen uitsluiting, opsluiting en uitzetting behoort massaal te worden ondersteund.

Volg het nieuws over de hongerstakingen hier en hier.

Harry Westerink