Heerlense ex-dwangarbeider gaat alsnog uitbetaling loon eisen
Heerlen heeft mensen met een uitkering fulltime aan het werk gezet in de eigen archieven, zeggen medewerkers van het project Baanbrekend Werk. Zij voelen zich gebruikt en willen een regulier jaarcontract. Een van de betrokken medewerkers, die twee jaar onafgebroken op de archiveringsafdeling in het Stadskantoor/stadhuis werkte, gaat via de rechter uitbetaling van “achterstallig loon” afdwingen. De man, die inmiddels elders een baan heeft gevonden, stelt dat hij als in een regulier dienstverband productiewerk heeft verricht. In het begin moest hij zelfs langere werkweken (40 uur) maken dan ambtenaren (36 uur) op de afdeling. Andere betrokkenen stellen dat zij nog steeds regulier productiewerk doen. De gemeente Heerlen, die snijdt in het eigen personeelsbestand, zou op oneigenlijke wijze gebruik van hen maken. “Wij doen exact hetzelfde werk, fulltime, op niet-vrijblijvende basis. Ik heb hier een gedetacheerde SW-er ingewerkt die vijfhonderd euro meer krijgt. Zelf heb ik op deze manier geen perspectief. Geef me dan liever een jaarcontract”, zegt een andere medewerker. Volgens de gemeente is er geen sprake van verdringing van regulier werk bij het reïntegratieproject dat in 2008 onder SP-wethouder Riet de Wit is opgezet. Wethouder Martin de Beer (VVD/D66, Werkgelegenheid): “Vijf à zes mensen verrichten hier gezamenlijk taken die normaliter passen binnen het takenpakket van één functie. Veelal verrichten de mensen hand- en spandiensten en/of deeltaken.”
Redactie De Limburger in Met bijstand werken in stadhuis van Heerlen (De Limburger)
Wacht niet te lang met het indienen van een loonvordering.
Volgens een gerechtelijke uitspraak, had die meneer voor aanvang van dat traject/project, een loon en een arbeidscontract moeten eisen.
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2015:740 bij punt 4.7. Een loonvordering had moeten plaats vinden na het beëindigen van de werkzaamheden niet na een x tijd.
“Vijf à zes mensen verrichten hier gezamenlijk taken die normaliter passen binnen het takenpakket van één functie. Veelal verrichten de mensen hand- en spandiensten en/of deeltaken.”
Nog erger, mensen tien minuten per uur aan het werk zetten en ze de overige vijftig zich laten vervelen. Ze hebben goed uitgezocht, hoe ze de mensen het meeste kunnen pesten; niet door ze te overladen met werk, maar te zorgen, dat de dag niet omgaat.
Goed, dat de doorgaans volgzame Limburgers nu ook van zich af beginnen te bijten. In 2009 lieten ze de mensen overigens dit archiefwerk in Heerlen doen met een ‘payroll’-constructie.
Het maakt niet uit hoeveel mensen je op 1 functie zet. Er moet iets gedaan worden voor een geld bedrag en dat is de definitie van arbeid en daar hoort op zijn minst het minimum (CAO) loon voor betaald te worden voor de gene die het werk uitvoert en men moet de rechten van de arbeiders, respecteren.
Dan 5 á 6 mensen op 1 functie zetten wat normaal door 1 persoon gedaan kan worden is in mijn ogen de grootste onzin. Er zal toch een 5 á 6 uitkeringen moeten worden betaald voor die 5 a’6 mensen en dat is dus op zijn minst 2.5 tot 3 x minimum loon. Met andere woorden, het werk wat normaal door 1 persoon gedaan kan worden, kost nu minimaal een slordige 3000 euro per maand. Maar ja, het is toch maar belasting geld. Dit geld was anders bedoel voor het sociaal stelsel, niet om arbeid mee te betalen, maar word er wel voor misbruikt. Je kunt dit rustig fraude noemen want dat is het ook.
Geen enkel bedrijf, die zijn werknemers normaal betaald zal het in zijn hoofd halen om 5 á 6 mensen op 1 functie te zetten wat ook gedaan kan worden door 1 persoon.
Het blijft echt niet bij die 5 á 6 mensen, nee, de gemeente heeft heel wat meer uitkeringsgerechtigden te werk gesteld om het werk te doen wat normaal door een ambtenaar gedaan werd (maar nu ontslagen is) of wat eerst normaal betaald werd (maar nu wegbezuinigt is). Goedkope en gedwongen arbeidskrachten, betaald met belastinggeld en het komt in iedere gemeente voor. De gemeentes zorgen zelf op grote schaal voor verdringing op de arbeidsmarkt.
Herkenbaar verhaal. Enkele jaren geleden heeft mijn vorige consulente mij ook dezelfde dwangarbeid willen laten verrichten zoals hierboven geschetst. In het gemeente archief op de sociale werkplaats. Ik heb dit net op het nippertje weten te voorkomen door mezelf ziek te melden. Ik heb maar 1 ding te zeggen hierop: Mensen word wakker!!! We gaan hier in Nederland totaal de verkeerde kant op.
“Dan 5 á 6 mensen op 1 functie zetten wat normaal door 1 persoon gedaan kan worden is in mijn ogen de grootste onzin.”
Zeker niet, wanneer het het overduidelijke doel heeft onder de salarisbetaling uit te komen. Daarnaast stoom je mensen niet klaar voor de arbeidsmarkt, wanneer je dat takenpakket niet uitbreidt. De gemeente Heerlen houdt zo mensen onnodig lang in de uitkering. Op het CV kun je zo’n functie niet zetten, want daar lachen werkgevers om, als je alleen maar mutatieformulieren van medebijstandsgerechtigden hebt gescand. Een gat erin laten is ook geen optie.
Inmiddels bereikte me ook het bericht, dat een oud-rechter een bedrijfje heeft opgezet met als doel ambtenazi’s te leren, hoe je je participatiewetsbeleid ‘judgeproof’ kunt opzetten.
http://www.mugweb.nl/voorpagina-2/dubieus-maar-judge-proof-beleid/
Een regelrechte verstoting tegen de scheiding der machten en teruggang naar het Ancien Régime, al liet dat laatste de armenzorg over aan de kerken.
Oh Vilseledd. Dat verklaart voor mij dan ook gelijk waarom mijn consulent in mijn dossier heeft gezet dat mijn hobby procederen is.
Hallo raven, die heeft een paar lessen staatsinrichting gemist, anders maakte ze zo’n opmerking niet. Beter dan de hobby een stoel warmhouden in een stadhuis.
Trouwens:
“Ik heb hier een gedetacheerde SW-er ingewerkt die vijfhonderd euro meer krijgt.”
en:
“Vijf à zes mensen verrichten hier gezamenlijk taken die normaliter passen binnen het takenpakket van één functie. Veelal verrichten de mensen hand- en spandiensten en/of deeltaken.”
Een beetje tegenstrijdig. De vrijwilliger, die verantwoordelijkheid krijgt over de deskundigheidsbevordering van betaalde krachten. Dat is geen additionele arbeid; dan ben je zo iemands mentor.
Ja Vilseledd dat ben ik met je eens. Dat hele ambtenarenapparaat zou eens flink uitgedund moeten worden! Die onzinnige ambtenaren salarissen kosten de samenleving klauwen vol met geld. En niemand die daar kritiek op levert. Consulenten van de sociale dienst, het hele leger aan reïntegratie consulenten, BOA’s, sociale recherche. Wat doen ze nou eigenlijk voor “werk” behalve dan toch al kwetsbare mensen het leven zuur maken. En niet te vergeten onderling dealtjes sluiten waarbij ze de subsidiepot uit Den Haag leegtrekken over de rug van kwetsbare werklozen.
Hallo, ik ben één van de (bijstandgerechtigde) medewerkers die met het limburgs dagblad gesproken heeft over deze kwestie.
Wethouder Martin de Beer (VVD/D66, Werkgelegenheid): “Vijf à zes mensen verrichten hier gezamenlijk taken die normaliter passen binnen het takenpakket van één functie. Veelal verrichten de mensen hand- en spandiensten en/of deeltaken.”
Deze ‘gezamelijke’ taken, die verricht werden door gedetatcheerde sw-ers EN bijstandgerechtigden, zijn inderdaad ’taken van 1 functie’. Het sorteren, registreren, digitaliseren, verifieren en archiveren, zou inderdaad door 1 functie beschreven kunnen worden (postkamer-medewerker/administratief medewerker?). Alhoewel, als men (in de periode dat ik hier gewerkt heb (+- 2 jaar), circa 3 miljoen pagina’s heeft verwerkt, zou ik dit niet beschouwen als werk voor een enkele functie.
Dit betrof niet alleen mutatie-formulieren, zoals hier eerder genoemd werd, deze mensen verwerken VEEL gevoelige informatie, betreffende bouwplannen, vergunningsaanvragen, opruiming van wietplantages, poststukken van burgemeester en wethouders enz.
Deze taken nemen genoeg man-uren in beslag om minimaal 15 tot 20 mensen, 20 tot 40 uur per week te laten werken.
Op de afdeling waar ik geplaatst was, werkten MEER bijstandgerechtigden dan betaalde krachten. En inderdaad, soms waren de bijstandgerechtigden, de mentors voor een nieuwe gedetacheerde medewerker.