Het verboden protest tegen Zwarte Piet in het Belgische Ieper ging toch gewoon door
Bij de intocht van Sint-Maarten in Ieper is ieder jaar de racistische karikatuur Zwarte Piet aanwezig. Voor dit jaar kondigde de organisatie België Kan Het aan om daar ter plekke tegen te komen demonstreren. Dat werd kort tevoren door de autoriteiten verboden. Maar wat niet mag, dat kan nog steeds, en de anti-racisten gingen toch de straat op.
Ieper presenteert zichzelf als “vredesstad” en in het evenementencharter dat de stad vorig jaar opstelde, beloofde men “de verspreiding van uitlatingen die aanzetten tot haat en racisme en antisemitisme, seksisme, openlijk fascistische en xenofobe beweringen” te proberen te verhinderen. Helaas heeft men geen probleem met blackface en verbood burgemeester Emmily Talpe (Open VLD) zelfs het aangekondigde protest tegen die racistische traditie bij de intocht van Sint Maarten. “Het kan volgens ons niet de bedoeling zijn om tijdens een kinderfeest, waarbij het gaat om amusement, dergelijke acties te voeren”, schreef de gemeente. En het zou niet mogelijk zijn de openbare veiligheid te garanderen. De “argumenten” zijn bekend.
Demonstreren is een grondrecht, en de activisten lieten zich er dan ook niet van weerhouden. Andere gemeenten kunnen ook de veiligheid garanderen bij protest, waarom Ieper niet, schreven ze. En “voor wie wil de stad Ieper wél de veiligheid garanderen, en voor wie niet? Een feest waar racisme gevierd wordt, is namelijk per definitie onveilig voor zwarte mensen en mensen van kleur.”
Zeven anti-racisten hebben zich bij een ingang van de Sint Maartens-kathedraal opgesteld, waar de sint met zijn blackface-gevolg naar buiten zou komen. Een stukje verderop stonden Zwarte Pieten op een podium te dansen. Ook een motoragent was aanwezig, maar die reageerde niet toen de activisten hun spandoek uitrolden en actieborden omhoog hielden. Die agent bleek daar te staan voor het begeleiden van een dagelijkse fanfare ter herdenking van 55 duizend vermiste soldaten van het vroegere Britse rijk.
Spontaan besloten de anti-racisten achter de muziek aan te lopen, waardoor ze dus plots een lopende betoging vormden. Met de fanfare zijn ze door een lange winkel- en uitgaansstraat gelopen en vlak voor het einde (bij de Menenpoort) werd hen pas de weg versperd. Het protest kreeg veel bijval, maar zoals te verwachten ook negatieve opmerkingen, zoals dat ze een “kinderfeest” zouden verpesten. Maar het is juist het racisme dat het feest verpest. Daarna liepen ze terug naar de kathedraal, waar de intocht van Sint Maarten al bleek afgelopen.
Eric Krebbers
Binnenkort meer over het protest van gisteren in Sint-Niklaas. Er komen nog protesten in België in Kortrijk en Lier (beide op 18 november) en Brasschaat (25 november), Meld je aan als je mee wilt doen!
Whahaha nog achter de muziek aan ook! Geweldig gedaan, goede dappere mensen!