Hoe “anti-racist” Aboutaleb vandaag de handtekeningen voor het ontslag van racistische agenten in ontvangst nam
Vanmiddag hebben enkele leden van BIJ1 Rotterdam en Doorbraak in het Rotterdamse stadhuis aan burgemeester Aboutaleb en hoofdcommissaris Westerbeke de bijna 19.000 handtekeningen aangeboden van de petitie voor het ontslag van de racistische agenten. Dean Bowen en Sandra Salome hielden korte maar krachtige speeches. Die van Salome kan je hieronder nalezen. Op 28 maart hadden we al een protest met dezelfde eis georganiseerd voor het politiebureau aan het Marconiplein.
De reactie van de burgemeester was nauwelijks te verdragen. Meerdere mensen stonden hun hoofd te schudden. Hij bleek zich persoonlijk aangevallen te voelen door de suggestie te zacht te zijn tegen racisme. “Ik sta aan dezelfde kant als jullie”, zei hij. “Ik ging vroeger altijd op 21 maart – zegt die datum jullie iets? – op de Dam staan bij het monument voor Kerwin Duinmeijer.” Hij had overduidelijk geen idee waar hij het over had: het beeld van Kerwin staat immers in het Vondelpark en zijn herdenking is jaarlijks op 20 augustus!!
Verder zei hij onder meer dat racisten ook rechten hebben, net als moordenaars. Kennelijk ook het recht om niet ontslagen te worden bij wangedrag. En sowieso waren het geen racisten, want de klokkenluider bij de politie “vond niet dat zijn collega’s racisten waren”, zo had die gezegd. Aboutaleb herhaalde dat meerdere keren. Je kan in Nederland immers de meest walgelijke racistische shit uitkramen en tóch geen racist zijn. Ook benadrukte hij dat er “maar” één agent iets over Hümeyra gezegd had, en niet meerdere agenten, zoals Salome in haar speech zei.
BIJ1 Rotterdam reageerde op Instagram: “Helaas stemde het antwoord niet gerust. Een burgemeester die zijn rol in deze zaak maar niet wil erkennen en achter de huidige afhandeling staat, is niet wat de stad nu nodig heeft. Helaas kan de oproep van de petitie dan ook op weinig steun rekenen. De burgemeester blijft de nadruk leggen op mooie woorden, en vergeven en vergeten, in plaats van het bestraffen en serieus nemen van dergelijke racistische uitingen. Deze strijd is nog niet voorbij! #GeenFoeiMaarDoei”
Hier wat Salome precies zei tijdens haar speech:
Op 24 maart 2021 kwamen de Rotterdamse agenten die eerder al waren ‘berispt’ voor het doen van extreem racistische uitlatingen opnieuw in het nieuws. Dit keer omdat bleek dat de betreffende agenten zich ook racistisch hadden uitgelaten over de vermoorde zestienjarige Hümeyra. Vanuit de woede die dit bij ons opriep besloten wij een demonstratie te organiseren en een petitie te starten om zo alsnog het ontslag van deze agenten te eisen.
Een petitie die op dit moment door bijna 19.000 mensen ondertekend is. Dat lijkt ons een luid en duidelijk signaal, net zoals het protest op 28 maart bij politiebureau Marconiplein een signaal was.
De grote vraag is nu: wat gaat er met deze signalen gebeuren? Zal deze overhandiging van de petitie straks net zo symbolisch blijken als de woorden van de burgemeester die in juli 2020 zei: “Als er maar een snippertje van waar blijkt, is er voor deze lieden in mijn eenheid geen plaats”.
Laten we helder zijn, gebeurtenissen zoals racistische opmerkingen in app-groepen zijn, net als te vaak en te veel geweld vanuit de Rotterdamse politie, geen incidenten.
Institutioneel racisme komt structureel voor in alle lagen van de organisatie van de politie. En natuurlijk moeten de verantwoordelijke agenten worden vervolgd, maar ook dit is slechts een druppel op de gloeiende plaat.
Zeker omdat al zo lang duidelijk is dat het Rotterdamse politiekorps, en de politie in het algemeen, een racismeprobleem heeft, zonder dat er veel concreets gebeurt om dit probleem echt radicaal aan te pakken. Er gebeurt zelfs zó weinig mee dat agenten binnen het korps op het intranet van de politie schande spreken van de fluwelen handschoentjes.
Het is voor ons onverteerbaar dat ondanks het feit dat de burgemeester bij het bekend worden van de racistische uitlatingen heeft gezegd dat er voor zulke agenten geen plek zou mogen zijn in het korps, deze agenten uiteindelijk gewoon aan mochten blijven omdat zij “diep door het stof waren gegaan”.
Hoeveel ‘incidenten’ zijn er nog nodig om de urgentie bij de burgemeester en politieleiding duidelijk te maken? Wij vinden net als meer dan 18.000 mensen die de petitie ondertekenden dat de burgemeester met zijn eerste uitspraak gelijk had en dat hij toen de daad bij het woord had moeten voegen.
Want nu is er helemaal niets opgelost maar is het probleem alleen verplaatst en werken deze agenten op een andere plek in Rotterdam. Dat terwijl het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat het gevoel van veiligheid en het beschermen van zwarte burgers en burgers van kleur prioriteit zou moeten hebben boven het beschermen van de baan van mensen die het normaal vinden om met de meest smerige racistische bagger te smijten in een appgroep.
Het racismeprobleem binnen de politie, dat gaan we met demonstraties en petities niet oplossen. Daar is tijd voor nodig, en moed. Moed van mensen die nu nog bij de politie werken om zich uit te spreken en de dingen die misgaan openbaar te maken, maar dus ook moed van de burgemeester en korpsleiding om dat te doen wat nodig is.
Laat dit signaal, deze bijna 19.000 stemmen die aangeven dat het echt anders moet, alstublieft niet symbolisch zijn. Op zijn Rotterdams gezegd: niet lullen maar poetsen. Geen foei, maar doei!
Sandra Salome