Hoe harder het beleid, hoe kanslozer de bijstandsgerechtigde wordt op de arbeidsmarkt
Eerst een citaat uit onderstaand berichtje. “Het aantal mensen dat vanuit de bijstand een baan vindt, is wederom gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds de start van de meting in 2007 is dit aandeel nog nooit zo laag geweest. In de gemeente Zoetermeer vinden de meeste mensen vanuit de bijstand een baan. Elf procent van de mensen die in die gemeente eind 2012 een bijstandsuitkering kregen, vond in 2013 een baan. In Rotterdam is de kans vanuit de Wwb een baan te vinden met 4,8 procent het kleinst.” Kijk, ze hebben sinds 2007 draconische maatregelen genomen, zogenaamd om bijstandsgerechtigden te stimuleren om weer betaald werk te vinden. Steeds hogere strafkortingen, en straks per 1 januari helemaal draconisch standaard een maand geen uitkering, en bij recidive drie maanden als je naar het oordeel van de klantmanager de verkeerde blouse aan hebt, of niet meer dan twee sollicitaties per week hebt verstuurd. Afschaffing van het begrip “passende arbeid”, tegenwoordig is het “gangbare arbeid”: alles is meteen passend. De VVD liep voorop in het werklozen pesten, zoals nu Sjoerd Potter, en eiste met succes steeds rigoureuzere pestmaatregelen. Dat zal ze leren, die luie werklozen Ondertussen wordt flink bezuinigd op mensen in de bijstand die het minste hebben, en werden de reïntegratiegelden grotendeels wegbezuinigd. Rotterdam loopt voorop als het gaat om dit beleid. En als het ons niet bevalt, hup aan de dwangarbeid. Aanpakken die hap, dan gaan ze vanzelf wel. Het resultaat is er naar. Sinds 2007 is het aantal mensen dat uitstroomt naar betaald werk nog nooit zo laag geweest. De mensen worden er alleen maar kanslozer door dan ze al zijn. En aangezien Rotterdam voorop loopt in het nieuw flinkse beleid is daar de uitstroom natuurlijk het laagst. Ga zo door meneer Asscher, in samenwerking met de VVD! Dit is pas werkloosheid bestrijden, hoor! Nieuwe banen hoeven er niet te komen: de mensen moeten gewoon flexibel wat vaker stuivertje wisselen in de bestaande banen. Nou, dat gaat lukken hoor, dat zie je aan de cijfers!
Piet van der Lende over Minder mensen vanuit de bijstand aan het werk (Binnenlandsbestuur)
Toch is het werkloosheidscijfer wederom gedaald. Hoe kan dat dan? Hadden misschien veel mensen geen zin meer in dat circus en hebben gewoon opgegeven? Of zijn er meer mensen die een bedrijf zijn begonnen? Of zijn ze misschien doodgehongerd?
Veel vrouwen, waarvan de man werkt, die aan het einde van hun WW-duur zijn gekomen. Doordat ze geen recht op bijstand hebben verdwijnen ze uit het zicht van de uitkerende instanties en het ‘Werkbedrijf’ en tellen ze niet meer mee als werkloze. Verder tellen ze ieder flutbaantje mee als ‘werk gevonden’. Afname van de beroepsbevolking door de vergrijzing zal ook nog meespelen; dan veranderen de absolute aantallen wel, maar niet het percentage.
En last but not least: Het schijnt zo te zijn dat mensen die in de dwangarbeid terecht zijn gekomen ook niet meer in de statistieken als werklozen worden meegeteld.
1 op de 12 bijstandsgerechtigden vind werk. Dat is toch wel schokkend te noemen dat er voor de andere mensen dus geen werk is. Voor de crisis stroomde nog 15% uit de bijstand naar reguliere arbeid. Kijk je naar het aantal vacatures dan word al snel duidelijk waarom. De banenbeurs georganiseerd door het UWV werd dat ook pijnlijk duidelijk. 6000 mensen, en maar 300 banen.
Lees je even verder dan staat er: Mannen en jongeren tot 35 jaar slagen er het vaakst in vanuit de bijstand een baan te vinden. Bijna 17 procent van de 15- tot 25-jarigen en bijna 14 procent van de 25- tot 35-jarigen.
Daarmee is ook bevestigt dat werkgevers liever jongere mensen in dienst hebben.
Ja dan kan ik het wel vergeten als 43-jarige alleenstaande vrouw zijnde. Zucht.
Schijnbaar heeft niemand iets opgemerkt.
Deze groep heeft geen recht op de bijstand. Her bereken ik dit gegeven dan betekend het dat er maar 5.1 % van de bijstandsgerechtigden uit de bijstand naar reguliere arbeid gaat. 1 van de 20 mensen vind dus regulier werk. Ik laat me nog niet eens uit of dit om deeltijd werk of full time werk gaat. Dit zijn zeer bedroevende cijfers.
Paul. Deze groep kreeg geen recht meer op bijstand omdat deze groep, tot nu toe tenminste, nog recht had op studiefinanciering. Dat was het motief. En wat jij zegt vroeg ik me ook al af, gaat het dan om full-time werk of om part-time werk bij die 1 van de 20 mensen die werk vindt? Maar inderdaad ja, zeer bedroevende cijfers.