Inspirerende protestactie tegen de oorlog in Soedan (beeldverslag)
Gistermiddag vond er op de Dam in Amsterdam een protestactie plaats tegen de onlangs uitgebroken oorlog in Soedan. Aan de strijdbare en inspirerende actie, die was georganiseerd door de Sudanese Refugees Organization, namens zo’n honderd mensen deel, voornamelijk van Soedanese herkomst.
In Soedan bevechten twee rivaliserende generaals elkaar om de macht over het land te krijgen. “We moeten geen partij kiezen voor de ene of de andere militair. Het gaat ons om vrijheid en democratie”, liet een lid van het Sudanese Democratic Forum weten. Er waren veel sprekers en er werden veel leuzen geroepen, zoals “Stop the war in Sudan”, “Peace peace for Sudanese” en “Free free Sudan”. De komende tijd kunnen meer Soedanese protestacties tegen de oorlog worden verwacht.
Doorbraak-activist Harry Westerink hield tijdens de actie het onderstaande praatje.
Opnieuw is er oorlog in Soedan. Opnieuw, of moeten we zeggen: nog steeds? Want in Soedan hebben militairen al zo lang de macht en heerst er al zo lang geweld en terreur. Het regime van de militaire dictator Omar al-Bashir werd gevolgd door een staatsgreep onder leiding van een andere militair, Abdel-Fattah al-Burhan. En nu bevechten twee rivaliserende generaals elkaar om de macht over het land te verkrijgen. En elke keer is de Soedanese bevolking daarvan het slachtoffer. Maar elke keer is er ook protest, massaal protest van onderop.
Dat leidde tot de Soedanese revolutie, de volksopstand waardoor Al-Bashir zich een paar jaar geleden gedwongen zag om te vertrekken. Hier in Nederland hebben Soedanezen die revolutie mede ondersteund, met talloze demonstraties en andere acties. De geest van de Soedanese revolutie is er nog steeds. Die is nu ook hier, onder ons. Die revolutie eist het einde van de militaire dictatuur en het begin van een democratisch gekozen regering, met vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging en vergadering. En de horizontaal georganiseerde verzetscomités in Soedan, die de basis vormen van de Soedanese revolutie, zijn ook nu weer aan het mobiliseren om mensen te steunen die het slachtoffer worden van deze nieuwe oorlog. De strijd voor een betere samenleving, voor een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving gaat dus door.
En ondertussen zijn de militairen met hun bloedige interne oorlog bezig, over de hoofden van de bevolking heen. Onder meer in de hoofdstad Khartoem woedt de oorlog hevig. Inwoners van die stad worden het slachtoffer van de strijd tussen militairen. De inwoners hebben te maken met grote branden, rookwolken, rondvliegende kogels en bommen die over en weer worden geworpen. Er vallen veel doden en gewonden onder de bevolking. Er is angst, maar ook woede en verzet. De EU wordt opgeroepen om ervoor te zorgen dat deze gruwelijke nieuwe oorlog gaat stoppen. Maar wat heeft die EU de afgelopen dertig jaar gedaan? Wat heeft men gedaan tegen de dictatuur van Al-Bashir? De EU heeft het militaire bewind in het zadel gehouden door geld en middelen te geven om ervoor te zorgen dat vluchtelingen worden tegengehouden op weg naar Europa.
Ook de nieuwe oorlog gaat ertoe leiden dat Soedanezen moeten vluchten, zo valt te vrezen. Met heel veel moeite zullen ze misschien Europa weten te bereiken. Maar in Nederland heet de regering-Rutte hen geen welkom. Want die regering heeft twee maanden geleden besloten om Soedanezen weer te gaan deporteren. Na vier jaar geen Soedanese vluchtelingen te hebben gedeporteerd, wil de regering dat nu weer gaan doen. Alsof er in Soedan in oktober 2021 geen staatsgreep heeft plaatsgevonden. Alsof er geen geweld en oorlog in het land is. Alsof vrouwen geen tweederangspositie hebben. Alsof er geen mensen worden opgepakt en gemarteld. Alsof er geen militaire dictatuur is.
Onder Soedanese vluchtelingen in Nederland leidt de oorlog opnieuw tot veel angst, woede en ook protest. Het is duidelijk dat Soedanezen zonder papieren niet mogen worden gedeporteerd naar hun land van herkomst, maar onmiddellijk een verblijfsvergunning moeten krijgen. Het is duidelijk dat Soedanese vluchtelingen hier asiel moeten krijgen, hier bestaanszekerheid en veiligheid. Geen deportaties naar Soedan, toen niet, nu niet! Verblijfsrecht voor alle Soedanese vluchtelingen!
Harry Westerink