Jaar dwangarbeid bij schoonmaakbedrijf Asito onder mom van “stage”
Asito lanceert vandaag z’n “Witboek inclusief ondernemen”. Tweede Kamerleden die de arbeidsmarkt in hun portefeuille hebben, mogen het dinsdag tegemoet zien. In het witboek kunnen alle werkgevers lezen hoe het ook kan: een bedrijf runnen met langdurig werklozen, bijstandgerechtigden, statushouders, allochtonen en werknemers met een arbeidsbeperking. Op een totaal van 10.000 schoonmakers heeft Asito nu dus 1.000 “werknemers met een achterstand” en daar koketteert het Almelose bedrijf mee. “We zien de impact die dit heeft voor deze mensen. Met een baan krijgen ze een plek midden in de maatschappij”, zegt Hans van Leeuwen, directeur personeelszaken van Asito. Maar vakbond FNV Schoonmaak volgt het allemaal met scepsis. Met het binnenhalen van sommige groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt komt er namelijk ook nogal wat geld mee aan subsidies en bonussen. Bij de vakbond heerst vooral ergernis over “verdringing van reguliere arbeidskrachten door gratis of nog goedkopere werkkrachten”. Bestuurder Renate Bos: “We zagen onlangs in Zwolle dat reguliere schoonmaakkrachten werden vervangen door bijstandsgerechtigden, die onder Asito-vlag een jaar lang gratis aan de slag gingen. Onder het mom van stage. Zo werd de ene kansarme vervangen door een nog goedkopere andere kansarme. Heel goed dat ze deze mensen helpen, maar ik hoop dat ze allemaal wel onder de schoonmaak-cao vallen. Gelijk loon voor gelijk werk.”
Gerben Kuitert in Vakbond ergert zich aan Asito (Tubantia)
Wat heb je aan die baan als je alsnog geen minimum loon verdient om uberhaubt te kunnen meedraaien in de maatschappij????
Gratis werkende worden uitgespeelt tegen de betaalde mensen en die uiteindelijk vervangen door nog meer gratis mensen. Verdringing ten top. De FNV mag hier best veel en veel harder in zijn.
En die 1000 gratis arbeidskrachten die Asito niet hoeft te betalen, worden betaald met belastinggeld (uitkering) en is dus pure winst over de rug van de uitkeringsgerechtigden die het werk uitvoert voor een uitkering ver onder het minimum loon en zonder rechten en de belastingbetaler die er voor staat te betalen. Het is gewoon staatsteun aan bedrijven.
Maar wat is nu die achterstand???? Niemand die daar nu eens een echte definitie aan durft te geven. Het is weer een stukje marketing gelul. Iets wat krom is proberen recht te praten.
Wist je dat in Amerika, de bakermat van al die re-integratie trajecten en projecten, het sinds een paar weken verboden is om gratis te werken. Je moet gewoon een loon voor werken krijgen en poefff je ziet de ene na de andere re-integratie trajecten en projecten verdwijnen. De rede waarom het nu verboden is om gratis te werken is simpel. Als werknemers normaal betaald worden kunnen ze ook meer geld uitgeven in de economie en daar varen de winkeliers, groothandels, fabrikanten en ook de overheid wel bij.
Wat wellicht ook even interessant is om bij de beraadslagingen mee te nemen is dat o.a. Asito geen werk meer van de Rijksoverheid krijgt en dat het met acht andere schoonmaakbedrijven gaat hiertegen juridisch aan het procederen is. Ik kan zelf nog niet helemaal duiden hoe dit zich allemaal met elkaar verhoudt, maar vindt het wel opmerkelijk en de moeite waard om verder over na te denken. Wellicht anderen ook.
http://servicemanagement.nl/negen-schoonmaakbedrijven-starten-bodemprocedure-tegen-de-staat/
https://socialesignalen.wordpress.com
Ray Heijder | Sociaal onderzoeksjournalist