Jeanette Chedda: “Ik ben een trotse gehandicapte moslima van kleur. Zie je mij? Zie je mij echt?”

Chedda, een bruin persoon met lange zwarte haren, een zwarte trui en een lichte spijkerbroek, zit in een rolstoel en houdt een toespraak. De omgeving is park-achtig, met een fietspad, een kiezelpad, gras en bomen op de achtergrond. Om haar heen staan diverse toehoorders waaronder een fotograaf met een grote telelens bij op de heup. De meeste mensen dragen mondkapjes. Op de achtergrond een politiebeambte met een veiligheidshesje aan.

Gisteren, op de internationale dag tegen racisme, gingen in vijf steden mensen de straat op. In Den Haag hield Jeanette Chedda, kandidaat-Tweede Kamerlid voor BIJ1, de onderstaande krachtige en inspirerende toespraak. We vullen die speech aan met enkele beelden van het Haagse protest en van de demonstraties in Maastricht, Groningen en Amsterdam. Beelden van Rotterdam vind je hier.

Asalamalaikum beautiful people,

Het is voor mij heel speciaal hier te zijn, deze speech te geven. In Den Haag. Het is een eer. Ik ben hier geboren. Ik ben een geboren en getogen Hagenees. Ja, ja. In het Westeinde Ziekenhuis. Dat heet nu het HMC Westeinde. Ik heb gewoond in Spoorwijk, Transvaal, Moerwijk en Loosduinen. Ik heb op school gezeten in Kijkduin, naast het Zeehospitium. Op de Mytylschool De Piramide. Op het Interconfessioneel Hofstadcollege aan de Albedastraat, op het Johan De Wittcollege aan het Helena van Doeverenplantsoen. Ik zat op het Mondriaan College aan de Stokroosstraat. En ik werk al sinds mijn zestiende. Dat heb ik heel lang gedaan bij Maccie, aan de Binckhorstlaan. Goedemiddag en welkom bij McDonald’s, mag ik uw bestelling?

Het is voor mij heel speciaal om hier te zijn, deze speech te geven. In Den Haag. Het is een eer. Want ook al ben ik al een tijdje weg, Den Haag is nog steeds mijn stad. Ik ben een trotse Hagenees. 070, laat je horen!

Ik ben ook een trotse gehandicapte moslima van kleur. Zie je mij? Zie je mij echt? Ik heb echt een onbeschrijflijk jaar achter de rug. Als kandidaat nummer vier voor de Tweede Kamerverkiezingen voor BIJ1. Wat een eer was dat om dit te doen met mijn medekandidaten. Sylvana, Quinsy, Rebekka, Daryll, Michantely, Lennon, Nihal, Yvette, Petra, Yuval en Bart. En met de vele, vele, vele vrijwilligers. We worked our asses off.

En toen was het daar. Verkiezingsdag. 17 maart. De spanning was allang niet meer te houden. We hadden een vol programma terwijl we wachtten op de exitpolls. De sfeer was opgetogen, blij, hoopvol. Ik was opgetogen, blij, hoopvol. En toen kwam die eerste exitpoll.

VVD won zetels. D66 won zetels. FvD won zetels. JA21 won zetels. BBB won een zetel. Mijn stemming dropte gelijk naar een dieptepunt. BIJ1 won ook een zetel, en ik wilde blij zijn, maar ik voelde het niet. VVD is weer de grootste partij. Ik snap het niet. We kunnen alleen maar concluderen dat Nederlanders het allemaal wel prima vinden:

  1. Onbetaalbare huizen
  2. Steeds hogere huren
  3. Lonen die niet boven de inflatie komen
  4. Meer flexcontracten
  5. Minste duurzame energie van de Europese Unie
  6. De kloof tussen arm en rijk steeds groter
  7. Nederland is een belastingparadijs
  8. Een premier die is veroordeeld voor het aanzetten van rassendiscriminatie
  9. Het grootste gat tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt van de EU
  10. Een verdubbeling van dakloosheid
  11. De hoogste studieschulden ooit
  12. Het toeslagenschandaal
  13. De verdubbeling bij de voedselbanken
  14. IC-patiënten naar Duitsland
  15. Groepsimmuniteit in plaats van indammen
  16. Gefaald testbeleid
  17. Gefaald vaccinatiebeleid
  18. Risicogroepen laten stikken (ze zitten al meer dan een jaar binnen en vaccinatie wordt steeds uitgesteld)
  19. Aardbevingsschade in Groningen
  20. Afbraak van de Jeugdzorg
  21. Uitgesproken antisemieten in de Tweede Kamer
  22. Uitgesproken racisten en fascisten in de Tweede Kamer
  23. Moria
  24. Afbraak van de rechtsbijstand
  25. Lamlendig klimaatbeleid terwijl nota bene de helft van de bevolking onder de zeespiegel leeft
  26. KLM
  27. Lelystad Airport
  28. Stef Blok en Suriname
  29. Dijkhoffs wachtgeld en reiskosten…

Marijn Bolhuis maakte dit lijstje op Twitter. En de lijst is langer. Alsof dit allang al niet teveel is.

Dit alles en toch is de VVD de grootste. Snap jij het? Daarom is het ook niet raar dat ik niet blij was. Het is namelijk nogal wat om wakker te worden in een realiteit van een Tweede Kamer met mensen die jou hier eigenlijk niet willen hebben.

Nederland heeft haar ware gezicht laten zien. En het is lelijk. Het doet echt pijn,

Maar we zijn hier en wij gaan nergens.

Naast de eerste moslima met hijab, Kauthar Bouchallikht, in onze Tweede Kamer hebben wij ook onze eerste zwarte vrouwelijke partijleider. Sylvana Simons. Give it up, people. Mevrouw Simons is daar!

BIJ1 is daar. BIJ1 heeft haar eerste zetel in de Tweede Kamer en dat geeft hoop.

Het is voor mij heel speciaal hier te zijn, deze speech te geven. In Den Haag. Het is een eer.

Maar het was ook een eer om kandidaat te zijn voor BIJ1, als gehandicapte moslima van kleur. Een trotse gehandicapte moslima van kleur. Want de stem van een gehandicapte moslima van kleur hoor je niet vaak. De stem van gehandicapte mensen hoor je sowieso niet vaak. Laat staan Zwarte gehandicapte mensen of mensen van kleur. Terwijl wij een groep zijn van meer dan drie miljoen mensen in Nederland met een beperking, chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid. Dove of slechthorende mensen, blinde of slechtziende mensen. Realiseer je je dat? Dit is een vraag. Realiseer je je dat?

BIJ1 is een groep activisten die een politieke stap heeft gemaakt. Niet een politieke partij die wel eens naar een demonstratie gaat. Wij organiseren demonstraties. Er zijn hier vandaag intersectionele activisten die luisteren naar mij. Ik wil vragen om jezelf kritisch af te vragen of je genoeg oog hebt voor gehandicapte feministen en onze struggles. Heb je genoeg oog voor Joodse mensen? We kunnen niet anti-fascistisch zijn en eigenlijk geen Joodse mensen aan het woord laten. We kunnen niet roepen “stop Asian hate”, als we niet mensen uit de Asian community aan het woord laten. Vooral in deze pandemie waar geweld tegen de Asian community zo ernstig is. We kunnen onszelf niet intersectioneel noemen als je activisme validistisch is. Diversiteit is niet hetzelfde als inclusie. Validisme is jouw huiswerk voor de komende tijd. Oké?

Voordat ik mijn speech ga afsluiten, wil ik jou om hulp vragen. Ik vroeg dit ook al een keer in Rotterdam. Dus Den Haag, maak mij trots. Pak je telefoon erbij. Maak een foto van mij en tag mij in je Instagram story. Laten we Nederland laten zien dat BIJ1 er is en we nergens gaan.

Tot slot wil ik je vragen om de komende tijd extra op elkaar te letten. Dat zoveel mensen op openlijk racistische, xenofobe en islamofobe partijen hebben gestemd, maakt Nederland niet alleen lelijker, maar ook onveiliger. Mensen hebben gestemd op partijen die mij, mijn ouders, familie, vrienden en kennissen niet als volwaardige Nederlanders zien. Door deze mensen voelt Nederland minder veilig. Dus let alsjeblieft goed op elkaar.

Want wij zijn hier, dit is ook ons land en we gaan precies nergens!

Black Lives Matter!

Black Trans Lives Matter!

Black Disabled Lives Matter!

Jeanette Chedda


Enkele beelden van het Haagse protest

Twee jonge mensen bij de demonstratie in Den Haag. Kantoorgebouwen op de achtergrond. Politiemensen in de verte. De ene persoon draagt een bord waar "BLM - stop racism" op staat. De andere persoon draagt een bord waar op staat "Stop being racist!!! Be like a panda - it's black, white and Asian, but loved everywhere". Op het bord is een panda getekend die een bordje vasthoudt met daarop "stop racism".
Een persoon met lange zwarte haren en een bril in een driekwart lange jas spreekt via een microfoon. Enkele omstanders luisteren.
Beeld van het publiek van een speech. Bijna alle toehoorders hebben een mondkapje op.
Een persoon met een lichtblauw lange jas en een blauwe hijab spreekt via een microfoon. Om de persoon heen staan een aantal toehoorders, een deel met protestborden. Op de grond ligt een megafoon.
Een persoon in een donkerblauwe jas en met een lichtbruine hijab die mooi kleurt bij haar lichtbruine schoenen geeft een speech via een microfoon. Enkele tientallen mensen staan op een afstandje te luisteren.
Een zwart persoon met kort haar, een donkere jas, een rugzak en een bril geeft een speech via een microfoon. De persoon leest tekst van een briefje. Op de achtergrond rijdt de tram voorbij.
Een warm ingepakte persoon met een rode jas aan en de capuchon over het hoofd met een bord met de tekst: "Eenheid van alle werkers tegen racisme en elke vorm van discriminatie".

Het protest in Maastricht

Het Vrijthof in Maastricht, guur weer. Je ziet de kerk en de basiliek met daarvoor tientallen demonstranten.
Overzichtsfoto van de demonstratie op het Vrijthof. Op de voorgrond trappetjes waar enkele mensen op zitten. Daarachter allemaal staande demonstranten.

Het protest in Groningen

Mensen op de Grote Markt in Groningen. In het midden een witte man met een pet en een bord met de tekst "White silence kills black people".
Groepje demonstranten in Groningen. Grote, zwarte anarchisme-vlag, 'Refugees welcome'-vlag, persoon in een scootmobiel.
Een bouwhek met daarop foto's van Nederlandse zwarte personen / personen van kleur die zijn omgekomen door politiegeweld, waaronder Mitch Henriques en Tomy Holten. Er hangt een spandoek met de tekst "Nederland is niet onschuldig" en de namen van slachtoffers van politiegeweld, waaronder Rishi Chandrikasing en Ihsan Gürz.
Een foto dichterbij van het eerder genoemde bouwhek met foto's van slachtoffers van politiegeweld. Er staan kaarsjes bij en overal zijn witte tulpen en witte rozen.
Een close-up van het spandoek met namen van slachtoffers van politiegeweld in Nederland. De namen die zichtbaar zijn op de foto: Cyprian Broekhuis, Rishi Chandrikasing, Mitch Henriquez, Ihsan Gürz, Wensley Udenhout, Mitchel Winters, Jerry Landveld.
Een jonge persoon in een rood-zwarte outfit met een zwarte kattenmondkap en een roodzwart hoedje op draagt een eenhoorn-vlag met de tekst "Good night white pride". Naast hem staat iemand in een korte roze rok en een zwart kort jack.
Grote stoepkrijttekst "Groningen protest against racism & fascism".
Overzicht van het protest in Groningen, van een afstand en vanuit een hoge positie genomen. Je ziet tientallen mensen die gelijkmatig verspreid staan.

Het protest in Amsterdam

Een grasveld met een menigte demonstranten erop. Vlaggen van Palestina, anarchismevlaggen.
Een persoon met een keppel met daarop de tekst 'black lives matter'.
(Foto: Jan Kees Helms)
Een Aziatisch persoon met lange haren houdt een bord omhoog met daarop een kleurrijke afbeelding van een Aziatisch persoon met een mondkapje met de tekst "Hate the virus". Naast haar staat een wit persoon met korte haren en een bord met de tekst "Stop Asian hate - be the change".
(Foto: Jan Kees Helms)
Een persoon met een regenboogmondkapje en een bord met de tekst 'Queers against racism'. Iets verder naar achteren een persoon met een roze jas en een bord met de tekst 'Antifascist tot in de kist'.
(Foto: Jan Kees Helms)
Een persoon in het zwart, met een mondkapje met de tekst "Bedek je mond, niet je mening" en een bord met de tekst "Ontmantel Fort Europa". Op de achtergrond een persoon met een kleurige pet en een bord in de kleuren van de transvlag met de tekt "Black queer lives"[matter]".
(Foto: Jan Kees Helms)
Een zwart kind en een zwarte volwassene naast elkaar. Het kind kijkt ernstig. De volwassene draagt een bord met de tekst "Black lives matter".
(Foto: Jan Kees Helms)
Een enorm spandoek van misschien wel zes of zeven meter breed, vastgehouden door twee personen, met in hele grote letters de tekst "Borders kill".
(Foto: Jan Kees Helms)
Drie personen poseren met hun borden voor de foto. Twee borden zijn goed leesbaar met de volgende teksten:

"Thanks dat je hier bent, heb je ook inclusief gestemd?"

"Queer, Asian & proud".
(Foto: Jan Kees Helms)
Een persoon met een bord met de tekst "Defund the police".
(Foto: Jan Kees Helms)
Een persoon met een bord met de tekst "IND weg ermee".
(Foto: Jan Kees Helms)
Een persoon met een bord met de tekst "We all bleed the same blood".
(Foto: Jan Kees Helms)
Twee personen waarvan eentje met een bord met de tekst "Together we broke the silence! Together we break the system!".
(Foto: Jan Kees Helms)
Vier in het zwart gekleden personen met een groot spandoek met antifa-logo met de tekst "Bad cop bad cop".
(Foto: Jan Kees Helms)