Ik kies de kant van Insayno
Rapper en woordkunstenaar Insayno hoorde gisteren 1 jaar cel tegen zich eisen. Hij zou een actieve/”opruiende” rol hebben gespeeld tijdens de zogenoemde “rellen” in de Schilderswijk, vorig jaar – en met “rellen” bedoelt men dan de politieke protesten die volgden op de moord op Mitch Henriquez.
Van de vijf politie-agenten die Henriquez hebben doodgewurgd en -geslagen staan er binnenkort niet meer dan twee terecht. Hoewel nu uit intern politie-onderzoek blijkt dat de agenten totaal niet volgens de geweldsvoorschriften hebben gehandeld, zijn ze nog altijd comfortabel met betaald verlof, in afwachting van hun proces. Zodra dat proces gedaan is, kunnen ze gewoon weer bij de politie aan de slag, want van hun toenmalige politiebaas Bouman – die, naar verluidt, sowieso niet vies is van een beetje fraude en zelfverrijking op z’n tijd – kregen de vijf agenten eerder al de garantie dat ze hun baan hoe dan ook zouden behouden. Nog geen minuut hebben ze in een cel hoeven zitten, zelfs al waren hun aanvankelijke verklaringen inconsistent. Inmiddels sluiten hun verhalen overigens wel naadloos op elkaar aan, want naar het schijnt hebben de vijf betrokken agenten het afgelopen jaar uitvoerig met elkaar kunnen overleggen via hun eigen whatsapp-groep.
Maar terwijl de agenten van hogerhand beschermd worden, kunnen de activisten die zich tegen politiegeweld uitspreken dus wél rekenen op zware repressie, rechtsvervolging, en mogelijk lange celstraffen. Zo ook Insayno (die overigens ontkent een dergelijke rol te hebben gespeeld tijdens de “rellen”).
Die dissonantie is niet slechts een symptoom van het systemisch racisme waar Isayno en vele anderen tegen strijden. Nee, het is precies dit soort mechanismen die de diepgewortelde ongelijkheid in onze samenleving in stand houden. Willen we die ongelijkheid doorbreken, dan zullen we eerst kant moeten kiezen.
Ik kies de kant van Insayno.
Mathijs van de Sande
Ik kies volmondig de kant van Insayno!
Ik kies de kant van Insayno, wetten en regels moeten onpartijdig voor iedereen gelden, dus niet allen voor de burgers.
Ik zal niet ontkennen dat er ongelijkheid heerst en dat deze een raciale ondertoon kunnen hebben.
Echter heeft het OM het recht om iedereen te vervolgen voor een misdaad waarvoor zij menen voldoende bewijs te hebben.
Insayno is niet gewelddadig uit zijn huis gestuurd maar hem werd verzocht zich op het politiebureau in Haarlem te melden waar hij gearresteerd werd. Insayno is gearresteerd voor het aanzetten tot rellen en geweld tegen politie omdat er door het OM een zaak tegen hem opgebouwd is. Zodra hij als verdachte werd aangewezen kreeg hij direct juridische protectie. Mocht hij veroordeeld worden is er een grote kans dat deze voorwaardelijk zal zijn en hierna heeft hij verschillende mogelijkheden om in beroep te gaan.
Het rechtssysteem is niet iets waar je voor of tegen kan zijn het beschermd iedereen, wel kan gezegd worden dat sommige groepen minder bescherming krijgen dan anderen. Als je een rechtssysteem wil veranderen omdat er een structurele fouten worden gemaakt doe je dat niet door gewelddadige protesten die de publieke opinie tegen je zaak keert.
Ja, dat recht hebben ze, maar dat wil niet zeggen dat we het daarmee eens moeten zijn. Noch dat we dat recht erkennen om iedereen te vervolgen waarvan ze denken dat ze een kans maken, of zelfs als ze geen kans maken, maar puur om te intimideren zoals bij Jerry Afriyie. En de kern van het stuk hierboven is dat ze die agenten dus juist niet of nauwelijks of met grote tegenzin vervolgen. Waarom: kwestie van klasse- en rasse-justitie, kwestie van verdedigen van de belangen van de machtigen. Want dat is de allereerste taak van justitie en politie: het handhaven van de onrechtvaardige bezits- en onderdrukkingsverhoudingen, van kapitalisme, patriarchaat en racisme die daaraan ten grondslag liggen.
Je doet alsof we blij moeten zijn met deze elementaire rechten. En het is allerminst zeker dat hij er zo ‘makkelijk’ vanaf zal komen, heel anders dan die agenten met hun baangaranties.
Je kan wel degelijk tegen het rechtssysteem zijn, juist ook omdat het niet iedereen beschermt.
Het lijkt me niet dat individuen en bewegingen die het racistische rechtssysteem willen veranderen of zelfs afschaffen in zijn huidige vorm, voor hun tips hoe dat aan te pakken hun oor te luisteren moeten leggen bij degenen, zoals jij, die het systeem verdedigen, toch?