Lawaaiactie bij Leids kantoor van Airbus tegen wapenhandel Jemen-oorlog en militarisering van grenzen
Vanmiddag maakten vijftien actievoerders anderhalf uur lawaai bij de Leidse vestiging van wapenbedrijf Airbus. Ze hadden spandoeken bij zich en deelden flyers uit aan Airbus-medewerkers die het gebouw in en uit liepen. Vandaag vindt in Amsterdam de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Airbus plaats.
De directie was niet bepaald enthousiast en kwam al snel melden dat het afgelopen moest zijn. Er kon namelijk vanwege de herrie niet goed worden gewerkt. De actievoerders moesten het terrein direct verlaten. De woordvoerster van de activisten wilde daar wel gehoor aan geven, mits Airbus zou besluiten om geen wapens meer te leveren aan grensbewakers. Kort daarop arriveerden vier agenten die nog eens herhaalden dat de actie alleen buiten de slagbomen mocht worden voortgezet. De actievoerders antwoordden dat ze nog drie kwartier zouden doorgaan, zoals ze hadden gepland. Daarop trokken de agenten zich terug. Ze belden met de burgemeester, lazen hem de flyer voor, en daarop gaf die toestemming dat de onaangemelde actie gewoon door mocht gaan.
Op de website “Stop the war on migrants” publiceerden de actievoerders meteen bij aanvang van de actie een persverklaring. Daarin staat onder meer: “In februari ging Airbus CEO Tom Enders te keer tegen de Duitse regering, omdat het wapenembargo van dit land tegen Saoedi-Arabië wapenleveringen van het bedrijf op de helling zette. Duitsland heeft zeer recent het wapenembargo afgezwakt, waardoor Franse en Britse wapens met Duitse onderdelen van Airbus weer aan Saoedi-Arabië geleverd kunnen worden. Het gaat om onder meer gevechts- en transportvliegtuigen en raketten die in de oorlog in Jemen ingezet worden.”
“Airbus is een van de grootste wapenbedrijven ter wereld, vooral gevestigd in Frankrijk en Duitsland. Het hoofdkantoor zit in Nederland vanwege belastingredenen. Door de productie en verkoop van onder andere helikopters, gevechtsvliegtuigen en raketten aan landen over de hele wereld verdient Airbus veel geld. Airbus verkoopt zijn wapens ook aan landen in oorlog, landen met interne gewapende conflicten, autoritaire regimes en mensenrechtenschenders. Airbus is daarnaast betrokken bij kernwapens.”
“Met zijn wapens levert Airbus een grote bijdrage aan de oorzaken voor mensen om te vluchten. Tegelijkertijd is Airbus ook een belangrijke speler op de Europese grensbewakingsmarkt. Helikopters, grensbewakingssytemen, drones en andere militaire of technologische middelen van Airbus worden in heel Europa en daarbuiten ingezet om de grenzen van Europa steeds verder te militariseren. Zo zijn helikopters of vliegtuigen van het bedrijf in dienst bij grensbewakingsautoriteiten van onder meer Wit-Rusland, Bulgarije, Finland, Duitsland, Kazachstan, Litouwen, Oekraïne, Roemenië en Slovenië, en leverde het grensbewakingssystemen aan Roemenië, Frankrijk, Spanje en Bulgarije. De wapengigant is ook betrokken bij recente testen met surveillancedrones op de Middellandse Zee voor Frontex. Airbus werkt daarbij samen met het Israëlische wapenbedrijf Israel Aerospace Industries, dat zijn drones en andere producten graag promoot als zijnde getest op de Palestijnen.”
“Door EU-lidstaten en derde landen, vaak met hulp van EU-financiering, te voorzien van middelen voor grensbewaking worden deze grenzen steeds verder gemilitariseerd. Hierdoor worden migranten gedwongen om steeds gevaarlijkere routes te nemen, vallen zij steeds vaker in handen van criminele mensensmokkelnetwerken en sterven migranten steeds vaker aan de grenzen van Europa en daarbuiten. Airbus speelt een leidende rol in de effectieve lobby van de wapenindustrie voor een migratiebeleid gebaseerd op het steeds verder opvoeren en militariseren van grensbewaking.”
Eric Krebbers