Leidse universiteit geeft extreem-rechtse vereniging GNSV kraam op informatiemarkt voor nieuwe studenten
De Universiteit Leiden heeft ervoor gekozen om de extreem-rechtse studentenvereniging GNSV een kraampje te laten beheren op de EL CID informatiemarkt op maandag 12 augustus. Dit is een onacceptabele en onbegrijpelijke keuze.
Deze extreem-rechtse groep is de studententak van de neo-fascistische groepering Geuzenbond, wat veelvuldig is aangetoond door het onderzoekscollectief Capitol Terrorist Exposers. Dit wordt ook beaamd door onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting, die hen in ondubbelzinnige termen beschrijft als rechts-extremistisch.
De GNSV onderhoudt nauwe banden met Voorpost, een groep die kortgeleden opvang voor vluchtelingen in België heeft aangevallen, en Schild en Vrienden, een veroordeeld racistische groepering waarvan de oprichter een celstraf opgelegd heeft gekregen.
GNSV-leden zijn gesignaleerd tijdens een extreem-rechtse manifestatie in België waarbij werd gesproken van de “eindoplossing”, een verwijzing naar de Holocaust, en waar zij enthousiast mee hebben geroepen met de leus “rechts, sociaal en nationaal”, een verwijzing naar het nationaal-socialisme. Het gaat hierbij om onversneden antisemitisme – terwijl rector Hester Bijl onlangs nog stelde dat er daar geen plaats voor zou zijn aan de Universiteit Leiden.
Zowel Geuzenbond als Voorpost hebben na de moord in Southport en gedurende de racistische rellen in het Verenigd Koninkrijk verdere opruiende teksten gedeeld en hun steun voor de gewelddadige relschoppers geuit.
Deze bewijzen vormen slechts het topje van de ijsberg en zouden al genoeg moeten zijn geweest voor de universiteit om deze partij te weren. Door de GNSV een plekje toe te kennen op de informatiemarkt geeft de Universiteit Leiden hen een onofficieel stempel van goedkeuring en draagt men zo bij aan de rekrutering van studenten voor een ideologie die een directe dreiging vormt voor hun medestudenten. Het gaat hier niet om vrijheid van meningsuiting. Het gaat hier om een podium geven aan extremisme, strafbare feiten, en een groep die recht tegen het eerste artikel van de Grondwet ingaat.
Daarnaast heeft de aanwezigheid van deze extremisten vorig jaar in Nijmegen al geleid tot ongeregeldheden en een vechtpartij. Dit zorgde voor veel onrust in de studentengemeenschap. Dat de Universiteit Leiden ervoor kiest om de EL CID-week met iets soortgelijks af te trappen is onvoorstelbaar.
Ten slotte geeft de Universiteit Leiden een schrikwekkend signaal af aan alle EL CID-deelnemers: extreem-rechts is hier welkom, en om jullie veiligheid bekommeren we ons niet. Wat zullen aankomende studenten van kleur, queer studenten, islamitische studenten, joodse studenten, en vluchtelingstudenten denken wanneer ze een flyer van een nazi aangereikt krijgen? Voelen zij zich welkom en gesteund door hun universiteit?
Leiden Tegen Fascisme
Als overtuigd anti-facist wil ik niet dat MIJ het zwijgen opgelegd wordt vanwege mijn standpunten (hetgeen veel extremisten, van beide kanten, hebben geprobeerd vanwege mijn opstelling over Gaza).
Daarom vraag ik mij af of het door jullie gewenste doel bereikt wordt door te proberen facisten het zwijgen op te leggen.
M.i. kun je hen beter, IN THEIR FACE, (zoals in de UK) laten weten dat zij een pathetische minderheid vormen.
Je maakt een helaas veel voorkomende denkfout: dat het hier gaat om een kwestie van de vrijheid van meningsuiting.
Waar het echter in werkelijkheid om gaat is dat fascisten een bedreiging vormen, letterlijk, voor hun omgeving. Ze proberen te bouwen aan de macht om anderen te onderdrukken en uiteindelijk uit te roeien. Dat moeten we voorkomen.
Met hun uitingen intimideren ze anderen. Natuurlijk kan het zijn dat jij hun aanwezigheid op zo’n markt niet persoonlijk als bedreiging ervaart, en dat het voor jou slechts een vrijblijvende ideeënstrijd is. Dat geldt zeker niet voor degenen op wie ze het gemunt hebben. Hun deelname is daarom onacceptabel, en dus zit er niets anders op dan hen het zwijgen op te leggen waar mogelijk.
Trouwens: in het VK hebben ze de fascisten niet zozeer tegengesproken, maar waar nodig fysiek weggeslagen.
Dat je het hebt over “extremisten, aan beide kanten” stelt me niet erg gerust dat je werkelijk het inhoudelijke verschil snapt tussen fascisme en anti-facisme.
Editor schreef: <<>>
Als je het boek Duivelsversen “vrijheid van meningsuiting” noemt, en veel aardbewoners vinden dat dit daar niets met te maken heeft, wie heeft er dan gelijk? Wij, omdat wij niks met Moslims hebben?
<<>>
Wat als zij ons exact hetzelfde verwijten?
<<>>
Nou en of – dat ik hen als een persoonlijke bedreiging ervaar. Ik post onder mijn eigen naam (in tegenstelling tot “Editor”) en ik maak sommige mensen serieus kwaad. Ik ben fysiek vindbaar en mijn accounts worden aangevallen.
Misschien loop ik persoonlijk minder risico’s, maar sommige van de tenen waar ik op trap blijken soms zeer gevoelig en onderaan machtige lijven te zitten.
CONCLUSIE
Als je anderen slechts het zwijgen op probeert te leggen, verdien je zelf niet beter – ook al wijken de argumenten daarvoor #in jouw ogen# fundamenteel af.
Als we niet blijven praten #en luisteren#, rest polarisatie. De “wij-weten-het-beter” aanpak heeft nooit iets opgelost.
Volgens mij gaat het niet zozeer om ze toelaten, maar of het strategisch is de universiteit op te roepen deze groep uit te sluiten. Ik ben het met Erik eens dat we niet aan autoriteiten de macht moeten geven om groepen op basis van hun ideologie uit te sluiten – dat gaat zich tegen ons keren. In plaats daarvan kunnen studentengroeperingen hen negeren, blokkeren, of tegenspreken.
Fascisme verslaan we politiek, niet administratief.
@Sander
De politieke strijd is op straat én op de universiteit. Het druk uitoefenen op de universiteit om fascisten te weren is onderdeel van de politieke strijd. Het helpt tevens mee om weer wat meer van onderop grip te krijgen op die plek.
Ook jij doet een beetje of fascisme gewoon een van de vele ideologieën is, maar dat is niet zo. Het is een ideologie die mensen wil vernietigen. Het is niet dat anti-fascisten zo maar aanhangers van de een of andere ideologie willen weren: het gaat om het creëren/behouden van een veilige plek voor iedereen. Daar willen de fascisten een einde aan maken. Zodra zij het voor het zeggen zouden krijgen is het afgelopen met die vrijheid van meningsuiting.
Politieke strijd is ook/juist fysieke strijd om de macht. En die strijd is tegen fascisten én tegen universitaire bazen die hen alle ruimte willen bieden.
@Erik
Natuurlijk verwijten fascisten en fundamentalisten ons hetzelfde, maar ze liegen. En zodra je geen inhoudelijk onderscheid meer weet te maken tussen hun leugens en de werkelijkheid, dan heb je een probleem.
We zijn het fundamenteel met fascisten oneens. En we proberen niet “anderen slechts het zwijgen op te leggen”. Dat geldt alleen voor de fascisten. Want die willen geen gesprek, geen zoektocht naar een gedeelde waarheid, maar niet-witte mensen, lhbtqia-+ers, mensen met beperkingen, linksen, etc onderwerpen en uiteindelijk uitroeien. Dat leert de geschiedenis.
Dus nee, we blijven niet met fascisten “praten en luisteren”, dat hebben we sowieso nooit gedaan. En ja: wij weten het beter.
De strijd tegen het fascisme heeft in er ieder geval voor gezorgd dat het fascisme in 1945 de macht ontnomen is, en dat het daarna (hier) niet gelukt is terug te komen (hoewel het huidige kabinet een eind in die richting aan het gaan is).
Ik ben trouwens Eric Krebbers, en mijn naam staat onder een paar duizend artikelen op deze website. Ook onder anti-fascistische en anti-fundamentalistische artikelen.
(Het zijn niet “Moslims” die iets tegen de Duivelsverzen hebben, maar fundamentalistische moslims, een hele kleine extreem-rechtse minderheid onder die gelovigen.)
@Eric: dank voor jouw reactie! En dat je mijn comments hebt geplaatst (helaas ziet mijn poging tot quoten er totaal anders uit dan wat ik zag toen ik op de knop “reactie plaatsen” drukte).
De conlusie lijkt me dat wij het op punten oneens zijn met elkaar. Gelukkig mag dat in dit land!
Keep up the good work,
Erik