Maandagochtend 15 maart protest tegen jacht op illegale schoonmakers
De bazen slaan steeds harder terug tegen de ongekend succesvolle staking van schoonmakers. Onder meer met stakingsbrekers en een illegalenjacht. Tegen dat laatste is maandagochtend vroeg een actie georganiseerd in Amsterdam.
Verschillende bedrijven hebben inmiddels aantoonbaar stakingsbrekers ingezet. Zo riep de NS-directie managers, conducteurs en ander personeel via een e-mail op om vrijwillig schoonmaakwerk te verrichten. De FNV reageerde daar terecht boos op, en stuurde de mail naar de media. De NS reageerde daarop weer eens alsof ze helemaal geen partij zijn in het arbeidsconflict. "Formeel is dit geen besmet werk, omdat wij geen werkgever zijn", zei een woordvoerder. Maar als bovenbaas in de uitbestedingsketen blijven de spoorwegen natuurlijk gewoon verantwoordelijk voor de slechte omstandigheden waaronder arbeiders hun stations en treinen moeten schoonmaken. De NS gaf later toe ook op kleine schaal andere schoonmakers in te huren, "om te zorgen dat het voor reizigers niet uit de hand loopt". Het schoonmaakparlement heeft inmiddels besloten om "stakingsbrekers het leven zuur te maken", aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten.
Ondertussen heeft Schiphol een vakbondsbestuurder per brief de toegang tot de luchthaven ontzegd omdat hij onrechtmatig in een schoonmakerskantine zou zijn geweest. "Eerst uitpersen en daarna onderdrukken", reageerde Meyer. Die was de behandeling van de schoonmakers meer dan zat. Over de manifestatie van afgelopen woensdag op Schiphol zei hij: "Demonstrerende schoonmakers werden gisteren weggestopt op een parkeerplaats alsof zij levensgevaarlijke hooligans zijn. Maar nu is de tijd van lief vakbondje spelen definitief voorbij. Zij verklaren de schoonmakers de oorlog, en die kunnen ze krijgen ook." Hij kondigde scherpere acties aan. “De acties in de schoonmaak duren nu al vijf maanden, en er gebeurt niks. Zo worden we wel gedwongen controversiële acties te gaan voeren. Maar wel binnen de wet”, voegde hij er wat braafjes aan toe.
Ondertussen probeert schoonmaakbedrijf CSU de staking te verzwakken door op illegalenjacht te gaan. Volgens het bedrijf zouden er op Amsterdam CS en andere plekken vermoedelijk illegale schoonmakers onder valse naam werken. CSU stuurde honderden schoonmakers een brief waarin ze opgeroepen worden om zich maandag op het hoofdkantoor te melden met een identiteitsbewijs, een eventuele verblijfsvergunning, bankafschriften en een aangifte van de belastingdienst met daarop hun sofinummer. "Wij verwachten dat niet iedereen komt opdagen", zei CSU-woordvoerder Erwin Vos fijntjes. Zijn bedrijf zou van de FNV en een werknemer signalen hebben gekregen over fraude. "Mensen die voor ons werken, zouden niet de mensen zijn die bij ons staan ingeschreven", zegt Vos. Meyer is woest over de actie van CSU. "Wij vragen niet van ze om werknemers zonder papieren, die voor hun bestaan vechten, op te sporen en op straat te zetten. We willen dat ze netjes met hun mensen omgaan om deze praktijken te voorkomen." Volgens hem was CSU al van de illegalen op de hoogte. "Ze hebben zich jarenlang slaafs gedragen ten opzichte van hun opdrachtgevers en genoegen genomen met steeds minder geld. CSU heeft niet eens een aannamebeleid. Dan moet je niet vreemd opkijken als dit soort zaken speelt." Vos zegt dat CSU gewoon de wet naleeft en nu door de tips "op scherp" staat. CSU schermt dus met tips van onder meer de vakbond. Dat een bond die zelf illegalen op de ledenlijsten heeft staan, mensen zonder papieren zou verklikken lijkt hoogst onwaarschijnlijk. Maar bekend is wel dat bijvoorbeeld FNV Bouw zes jaar geleden een kliklijn opende om illegalen aan te geven. En wat bedoelt Meyer precies als hij zegt dat CSU "deze praktijken" moet voorkomen? Dat ze beter moeten controleren om geen illegalen aan te nemen?
Inmiddels hebben de Anarchistische Groep Amsterdam (AGA), Klasse! en de Vrije Bond opgeroepen om maandagochtend 15 maart om 8:00 uur stipt naar het CSU-kantoor te komen. "Sinds enkele weken zijn schoonmakers in Nederland in staking. Ze eisen beter loon, betere arbeidsomstandigheden en respect. De grote schoonmaakbedrijven weigeren tot dusver op de eisen in te gaan. Een van de grootste schoonmaakbedrijven in Nederland, CSU, heeft nu de werknemers die schoonmaken op het Centraal Station in Amsterdam bevolen om zich te komen melden op het kantoor (Hettenheuvelweg 4-6 in Amsterdam Zuid-Oost). Ze moeten met identiteitspapieren en bankafschriften bewijzen dat ze niet illegaal zijn. Het bedrijf pest hiermee haar werknemers en probeert verschillende groepen mensen tegen elkaar op te zetten. In plaats van haar arbeiders te pesten en op illegalen te jagen, zou CSU de gerechtvaardigde eisen van de schoonmakers moeten inwilligen. Daarom roepen wij iedereen op om te protesteren bij het kantoor van CSU Amsterdam. Het adres is Hettenheuvelweg 4-6 in Amsterdam Zuid-Oost (Bijlmer). Dus vroeg op en spring op je fiets en wees soldair!", aldus de oproep.
Eric Krebbers