Michiel de Ruyter hield Nederlandse slavenhandel in stand
“In 1640 werd De Ruijter kapitein op het koopvaardijschip Vlissinge en maakte daarmee verschillende tochten naar het Caraïbisch gebied, of West Indië zoals het toen genoemd werd. Dit had alles met slavernij te maken, want de koloniën in dat gebied draaiden volledig op slavenarbeid. De producten die ernaartoe werden vervoerd waren merendeels bedoeld voor de slavenplantages en hun eigenaars en in retour werd de met slavenarbeid geproduceerde suiker, siroop, tabak en katoen ingeladen.” (…) “Ook tussen 1644 en 1651, toen De Ruijter met zijn eigen schip De Salamander, voor eigen rekening ging varen, maakte hij een aantal retourtochten naar de slavenkolonies in het Caraïbisch gebied.” (…) “Zo waren er midden 17e eeuw naar schatting 20 Nederlandse forten gebouwd in het gebied tussen het huidige Senegal en Nigeria en was het WIC(West-Indische Compagnie) hoofdkwartier en centrum van diens slavenhandel gevestigd in het op de Portugezen veroverde fort Elmina in het huidige Ghana.” (…) “In 1655 toen De Ruijter weer in dienst was van de Staten Generaal, verdreef De Ruijter de Engelsen uit het fort te Tacorary (Ghana).” “Meerdere keren werd op verzoek van de WIC, door de Staten Generaal een beroep gedaan op admiraal de Ruijter om bedreigde belangen te beschermen of te heroveren op de Europese concurrenten.” (…) “De toegenomen vraag vanuit het Caraïbisch gebied naar slaafgemaakte Afrikanen had een toenemende verharding van de concurrentie tussen de Republiek(Nederland) en Engeland in West-Afrika tot gevolg. In het kader daarvan veroverden de Engelsen in 1664 vrijwel alle Nederlandse forten behalve Elmina. De WIC beschikte niet over de benodigde middelen voor een tegenaanval en daarom besloot de Staten generaal De Ruijter erop te sturen die met zijn vloot bij Gibraltar lag. In 1664 veroverde hij met succes het Engelse fort op eilandje Tasso (Sierra Leone), waar maar liefst 400-500 ivoren slagtanden tot de buit behoorden.“
Stijn in Michiel de Ruyter hield Nederlandse Slavenhandel in Stand (Stijnspreekt.nl)
Achteraf is het makkelijk kritiek hebben.
Ik vraag me echt af welk kritiek onze nazaten op ons zullen hebben over 100 jaar. Of langer.
Destijds had men ook al kritiek op slavernij, ook in De Ruyter’s Zeeland! En wij hebben ook nu kritiek op de misstanden nu. Daar hebben we echt de toekomst niet voor nodig.
En nogmaals: we hebben geen kritiek op het verleden. We hebben kritiek op de mensen die de ‘helden’ en de dominante normen en waarden van dat verleden aan ons ten voorbeeld willen stellen via films en alle andere propaganda waaraan we rondom de film worden blootgesteld.
ik mag hopen dat onze nazaten zullen bestaan uit mensen die ons als helden zullen zien die dit land hebben gered van een totalitaire staat worden ofzo, maar het maakt me niet uit als nazaten van zo’n totalitaire staat ons zouden verguizen om onze ‘wandaden’ omdat we ertegen vochten maar jammerlijk hebben verloren, want de strijd is het altijd waard.