Mijn voornemen voor het nieuwe jaar
Mijn voornemen voor het nieuwe jaar: meer delen op Twitter over wat ík wil voor deze wereld. Dus artikelen over radicale democratie, socialisme van onderaf, duurzame en solidaire economie, open grenzen, veganisme, etc. Ophouden met het reproduceren van rechtse frames en de spins van Baudet.
Ik hoop dat anderen hier dat ook willen overwegen. Natuurlijk is het belangrijk om oog te hebben voor het gevaar van extreem-rechts, maar te veel tweeps dragen onbedoeld bij aan hun zichtbaarheid in sociale media. Ook vanochtend weer is mijn tijdlijn één en al Baudet.
Als we na dit decennium iets mogen concluderen, dan is het wel dat extreem-rechts niet meer taboe is. Zelfs wijzen op verbanden met (proto-)fascistische ideeën heeft geen effect gehad – integendeel. Nogmaals: bewustzijn creëren is essentieel, maar we moeten méér doen dan dat.
Wil links het tij keren, dan zal het moeten proberen om zelf prikkelender, vindingrijker, en provocatiever te zijn. We moeten meer tot de verbeelding spreken. Dus stop om te beginnen eens met het volgen van extreem-rechtse types en het delen van hun content.
Vul mijn tijdlijn liever met inspirerende acties en campagnes, doorwrochte analyses en kritische beschouwingen, utopische vergezichten en gedurfde strategieën. Niet met Baudet, Baudet, Baudet, Wilders, en Baudet. Zo maken we de sociale media misschien wat nuttiger voor onszelf.
Dat is mijn wens voor 2020: méér geïnspireerd te raken door alle geweldige mensen die ik dagelijks volg. Het nieuwe decennium met méér hoop en lef tegemoet treden. Niet omdat we ons geen zorgen moeten maken, maar juist omdat we een hele wereld voor onszelf te winnen hebben.
Mathijs van de Sande
(Twitterdraadje van 31 december 2019)
Zijn er in Nederland dan veel interessante discussies via Twitter? Ik woon in Antwerpen en de meeste mensen die ik ken discussiëren online vooral via Facebook over politieke en andere kwesties. Ik vind noch Facebook noch Twitter goede online tools om te discussiëren. Er zit veel ruis op de online communicatie bij die sites. Sowieso heeft online communicatie nogal veel nadelen, naast de voordelen die er aan verbonden zijn. Kritiek op extreemrechts wordt gemakkelijker begrepen, geliked en online gedeeld dan het delen van alternatieve voorstellen voor kapitalisme, staat, etc. Dat is één van de redenen waarom dat soort online kritiek populair is, het schept verbondenheid tussen veel mensen ‘want wie is er nu niet links en dus ook duidelijk tegen extreemrechts en wat ze online posten?’.