Mila bij the Queer Pride March: “Queer cultuur moet inclusief zijn” (video)
Zo’n 500 mensen deden gisteren in Leiden mee aan de strijdbare en levendige Queer Pride March. Het protest begon met drie sprekers. Hier de Nederlandse tekst van de speech van Mila, die eiste dat alle queer plekken en queer cultuur inclusief gemaakt moeten worden.
Ik ben hier. Ik ben queer. Ik ben gehandicapt.
Ik ben hier, als gehandicapte transgender vrouw.
Dit zou niet bijzonder moeten zijn. Tenslotte hebben queer mensen vaker een handicap dan cisgender hetero mensen.
En toch worden wij gehandicapte queer mensen nauwelijks gezien, gehoord of zijn we aanwezig in queer plekken. Ik wil duidelijk zijn: Dit is niet per toeval.
Ik wil jullie vertellen over de Gay Games in Amsterdam, die in 1998 gehouden werden. Ik zal deze Games de Queer Games noemen, want in gebarentaal wordt het gebaar voor gay gebruikt voor homomannen, en daarom noemde de dovengemeenschap deze Games de Queer Games.
Het thema voor de Queer Games Amsterdam was “Vriendschap door Cultuur en Sporten”. De organisatoren organiseerden een werkgroep van gehandicapte mensen en allies, die twee jaar bezig waren met voorbereidingen voor de Queer Games om vanaf het begin toegankelijk te zijn. En het werkte.
De Queer Games waren rolstoeltoegankelijk. De Queer Games hadden rustplekken voor mensen om te rusten. Mensen met HIV en AIDS participeerden in de Games. Vier gebarentalen werden gebruikt tijdens de Games. Signdansers vertaalden meerdere muziekoptredens voor dove mensen. Gehandicapte mensen deden mee aan sporten als karate. De Queer Games waren het eerste openbare evenement waar rolstoeldansers van gelijke genders meededen.
Volgens alle maatstaven waren de Queer Games een succes voor queer mensen, voor gehandicapte mensen, en nog meer voor gehandicapte queer mensen.
En toch werd dit niet doorgezet. De rolstoelhellingen werden weggehaald. De rustplekken verdwenen. De tolken werden niet geboekt voor opkomende evenementen.
De cultuur van toegankelijkheid zelf verdween. Gehandicapte queer mensen verdwenen niet; ik ben bewijs dat we bestaan. En ik ben hier om te zeggen dat gehandicapte queer mensen toegankelijkheid verdienen.
We eisen toegankelijkheid, omdat we onderdeel zijn van de queer gemeenschap, en de gemeenschap moet inclusief ons zijn.
Inclusie is niet toevallig; het moet van tevoren gepland worden, het moet in samenspraak met gehandicapte mensen tot stand komen; er moet een cultuur zijn van toegankelijkheid voor iedereen.
Pride begon als een protest. Pride is onderdeel van queer cultuur. Pride geeft ons als queer mensen kracht.
Om queer cultuur ons als gehandicapte queer mensen kracht te kunnen geven, moeten we een cultuur creëren van toegankelijkheid voor gehandicapte queer mensen in queer plekken. Queer cultuur moet ons allen kracht geven. Queer cultuur moet inclusief zijn. Queer plekken moeten toegankelijk zijn.
Het is aan ons allemaal om queer plekken en queer cultuur inclusief voor alle mensen te maken.
Mila
Alles over de Leidse Queer Pride March / Everything about the Leiden Queer Pride March
- Terugkijken naar de Leidse Queer Pride March
- Mila bij the Queer Pride March: “Queer cultuur moet inclusief zijn” (video)
- Toespraak bij de Queer Pride March: “Plots was ik homo en bruin” (video)
- Leiden Queer Coalition: “Tussen droom en daad staan gezin en staat” (video)
- Looking back at the Leiden Queer Pride March
- Mila at the Queer Pride March: “Queer culture must be inclusive” (video)
- Speech at the Queer Pride March: “Suddenly I was gay and brown” (video)
- Leiden Queer Coalition: “Between dream and action stand the nuclear family and the state” (video)