Nederlands bedrijf discrimineerde Palestijn door hem te ontslaan wegens uiten van solidariteit met Palestijns verzet

Bezetting van een gebouw van de Universiteiten van Nederland, in Den Haag (4 juni 2024).

Nouraldin Alsweirki, een werker van Palestijnse herkomst, werd in 2023 ontslagen door het Nederlandse softwarebedrijf Speakap vanwege LinkedIn-posts waarin hij solidariteit uitte met het Palestijnse verzet. Inmiddels heeft hij volgens zijn juridische ondersteuner Juul Seesing van het European Legal Support Center (ELSC) “een historische juridische overwinning” behaald op zijn voormalige werkgever. “Dit ontslag had niet alleen grote gevolgen voor Nouraldin, maar ook voor zijn familie in Gaza”, aldus het persbericht dat Seesing uitbracht. “De rechtbank van Amsterdam oordeelde op 1 november 2024 dat Speakap Nouraldin gediscrimineerd had op basis van zijn politieke overtuiging en veroordeelde het bedrijf tot het betalen van een aanzienlijke vergoeding aan hem. Nu, drie maanden later, heeft Speakap de termijn om in beroep te gaan tegen de uitspraak officieel laten verstrijken, waardoor de uitspraak definitief is.”

Op 30 augustus 2023 tekende Nouraldin, afkomstig uit Gaza en op dat moment als vluchteling wonend in Turkije, een contract bij Speakap voor de functie van frontend engineer. In de dagen na 7 oktober 2023 schreef hij diverse LinkedIn-posts waarin hij zijn steun uitsprak voor het recht van de Palestijnen om zich te verzetten tegen de Israëlische bezetting. In deze periode vermoordde het Israëlische bezettingsleger diverse familieleden en vrienden van hem in Gaza. Op 17 oktober 2023 deelde Speakap Nouraldin mee dat hij was ontslagen, omdat sommige collega’s zich ongemakkelijk zouden voelen bij zijn “sterke persoonlijke meningen”. Eerder had het bedrijf aan Nouraldin gevraagd of hij bereid zou zijn om zijn LinkedIn-posts te verwijderen wanneer dit verzocht zou worden, waar hij mee instemde.

De beslissing van Speakap betekende dat Nouraldins visum en verblijfsvergunning niet langer geldig waren om naar Nederland te reizen. Nouraldin, die zijn woonplek en bezittingen in Turkije al had opgegeven, was genoodzaakt om asiel aan te vragen in Nederland. Hiermee werd de evacuatie van Nouraldins vrouw en familie uit de Israëlische genocidale aanval op Gaza onmogelijk gemaakt, omdat een persoon die asiel heeft aangevraagd in Nederland, geen gezinshereniging kan aanvragen totdat die diens verblijfsvergunning heeft.

Terugvechten

Vervolgens besloot Nouraldin om terug te vechten. Hij nam contact op met het ELSC en via advocaat Seyma Arikan van Spuistraat 10 Advocaten spande hij een zaak aan wegens onrechtmatig ontslag. In navolging van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens in juni 2024 oordeelde ook de rechtbank van Amsterdam in november 2024 dat Speakap Nouraldin had gediscrimineerd op grond van zijn politieke overtuiging.

De uitspraak van de rechter toont aan dat het uiten van solidariteit met de Palestijnen en kritiek op Israël, “inclusief het uitspreken voor het recht van het Palestijnse volk op verzet tegen de Israëlische bezetting, ook door middel van gewapend verzet, beschermde politieke overtuigingen zijn op basis waarvan je niet gediscrimineerd mag worden onder de Nederlandse wet”, aldus het persbericht. Bovendien is het recht van de Palestijnen op gewapend verzet tegen de Israëlische bezetting vastgelegd in het internationaal recht.

Toename van censuur op de werkplek

“De juridische overwinning komt op een kritiek moment in de Nederlandse context”, zo vervolgt het persbericht, “te midden van toenemende anti-Palestijnse repressie en een racistische Nederlandse regering die in toenemende mate fundamentele rechten aanvalt. Het ELSC signaleert een toename van censuur op de werkplek, ook in Nederland, waar werknemers die hun solidariteit met Palestina betuigen steeds meer het zwijgen wordt opgelegd. Hoewel er over het algemeen geen wettelijke gronden voor zijn, kan (de dreiging van) disciplinair onderzoek, ontslag online surveillance en intimidatie een effect hebben dat werknemers ervan weerhoudt hun solidariteit met Palestina te betuigen en op te staan tegen de ernstige mensenrechtenschendingen waaraan werkgevers in sommige gevallen zelfs medeplichtig zijn. Deze juridische overwinning laat echter zien dat werkgevers die anti-genocide, anti-apartheid en anti-koloniale stemmen onderdrukken, niet langer ongestraft kunnen blijven – en het ELSC moedigt werknemers aan om zich uit te spreken, administratie bij te houden van repressie van een werkgever, mocht dit gebeuren, en contact op te nemen met het ELSC voor juridische ondersteuning of advies.”

Harry Westerink