Nederlandse staat biedt eindelijk excuses aan voor bloedbad in Rawagede
Na 64 jaar en na een veroordeling door de rechter gaat de Nederlandse staat eindelijk excuses aanbieden en een schadevergoeding betalen voor het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 aanrichtten in het dorp Rawagede. De excuses worden overgebracht tijdens de herdenking van de massamoord aanstaande vrijdag in Indonesië. Negen nabestaanden, weduwen van mannen die indertijd door het Nederlandse leger werden afgeslacht, krijgen ter compensatie elk een bedrag van 20 duizend euro.
De staat verontschuldigt zich niet uit eigen beweging, maar moest daartoe worden gedwongen door de rechter. De Nederlandse oorlogsmisdaden tijdens de vuile koloniale oorlog tussen Nederland en Indonesië zijn altijd in de doofpot gestopt. Pas nadat het Comité Nederlandse Ereschulden samen met een aantal nabestaanden via een rechtszaak Nederland verantwoordelijk wist te krijgen voor het bloedbad, ging de staat door de knieën. Tegen heug en meug moet men nu “sorry” gaan zeggen. Veel te laat, onder druk van een rechterlijke uitspraak en zonder zelf vrijwillig toe te geven dat Nederland in de oorlog tegen Indonesië aan de verkeerde kant stond. Dat is tekenend voor de houding waarmee veel Nederlanders het koloniale verleden van die roofstaat aan de Noordzee hebben verwerkt, of liever gezegd: onder het vloerkleed hebben geveegd.
“Geen enkel bedrag kan het leed van Rawagede ondervangen”, reageert advocaat Liesbeth Zegveld, die namens de nabestaanden het proces voerde. Het onnoemelijke verdriet als gevolg van de Nederlandse oorlogsmisdaden valt uiteraard niet in geld uit te drukken. De nabestaanden hebben na de massamoord in bittere armoede moeten leven. Onlangs nog moest in Nederland een inzamelingsactie voor een van hen worden gehouden om noodzakelijke medische kosten te kunnen betalen. De 20 duizend euro stellen de hoogbejaarde vrouwen in staat om hun laatste levensjaren in voorspoed door te brengen.
De excuses en de schadevergoeding vormen slechts het allereerste begin van de officiële erkenning van de gruwelijkheden van de koloniale oorlog en de eeuwenlange overheersing en onderdrukking van de Indonesiërs door Nederland. De strijd voor die algehele erkenning lijkt nu pas in volle gang te zijn gekomen, geruggesteund door de rechterlijke uitspraak en de officiële excuses van Nederland voor de massamoord in Rawagede. Het Comité Nederlandse Ereschulden is vastbesloten om die strijd voort te zetten.
Harry Westerink