Nijmeegse activisten in actie tegen ABN Bank: haal het geld waar het zit!
Activisten in Nijmegen hebben dit weekend de ABN AMRO aan het Keizer Karelplein beplakt met posters om te protesteren tegen de enorme bedragen gemeenschapsgeld die gebruikt zijn om falende banken als de ABN AMRO te redden, terwijl er tegelijkertijd zwaar bezuinigd wordt op sectoren als onderwijs, zorg, kunst en ontwikkelingssamenwerking.
De activisten hebben de Doorbraak-campagne “Waar zit het?” opgepakt. Doorbraak roept mensen op om posters te plakken op plekken waar wél veel geld zit. Wij willen de fabel doorprikken dat er zwaar bezuinigd moet worden op collectieve voorzieningen. Zo sluiten we aan bij het groeiende protest tegen het voortdurende falende beleid van banken.
Een groeiende groep mensen krijgt te maken met armoede als gevolg van de zogenaamd noodzakelijke bezuinigingen en worden zo slachtoffer van een crisis die zij niet veroorzaakt hebben. Er is geld genoeg voor iedereen, maar de rijken laten liever de gemeenschap opdraaien voor de puinhoop die ze er zelf van gemaakt hebben. 30 miljard gemeenschapsgeld om de ABN AMRO te redden en daarna nog bonussen opstrijken ook! Het land wordt uitgekleed om een rijke kliek rijker te maken. Doorbraak roept iedereen op zich aan te sluiten om dit zieke systeem een halt toe te roepen.
Waar zit het? Bij de ABN!
30 miljard kostte de staatsovername van ABN en Fortis. Geld dat naar onderwijs had gekund, naar de zorg, kunst, ontwikkelingshulp, of andere doelen waarop de laatste jaren grof bezuinigd werd. Maar in plaats daarvan stak men deze miljarden liever in het redden van falende banken.
Op 11 april dit jaar presenteerde een parlementaire enquêtecommissie haar bevindingen over deze en andere “noodmaatregelen” die onder het kabinet Balkenende IV waren getroffen. Die commissie concludeerde wat we allemaal al lang wisten: bevolking en parlement waren te laat en onvolledig geïnformeerd over dit miljardenverkwistende beleid. Er was helaas geen tijd om de uitgave van die tientallen miljarden aan parlement en stemmers voor te leggen, zo verdedigde toenmalig minister van Financiën Wouter Bos zich. Natuurlijk kon hun beleid kritisch getoetst worden. Maar dan wel achteraf, lang nadat de schade geleden was. Democratie en crisis verdragen elkaar nu eenmaal niet zo goed, zo vonden Bos en Balkenende klaarblijkelijk.
Het probleem met ons economisch stelsel is dat waar de samenleving nooit echt kan winnen, de banken, aan de andere kant, nooit zullen verliezen. Zolang er geld is, rekenen de bankbestuurders zich rijk. En zodra dat geld er niet is, dan legt de gemeenschap wel bij, uit angst voor een onbedwingbare economische crisis. Zo kunnen de banken zichzelf – desnoods met behulp van chantagetrucs – blijven verrijken. Dat bleek maar weer eens toen de topbankiers van de ABN zich ook kort na de staatsovername doodleuk een dikke bonus wilden uitkeren. Ook de top van de ING-bank, die van Bos een kapitaalinjectie van een slordige 10 miljard had mogen ontvangen, zag geen reden om zich ondanks de barre tijden en het eigen falen voor tientallen miljoenen te “belonen”. Ze hadden het immers, gezien de omstandigheden, niet zo heel slecht gedaan, vonden ze zelf.
Met slappe richtlijnen, een incidenteel tikje op de vingers, of een nietszeggend “herenakkoord” probeert men in Den Haag de stemmer tevreden te houden. Ondertussen dweilen ze doelbewust met de kraan open. Men heeft het over een “graaicultuur” en over “buitensporige beloningen”, maar leidt daarmee af van waar het echt om gaat: dat onder onze ogen op systematische wijze een misdaad wordt begaan, die zich niet als incident of buitensporigheid laat omschrijven.
Want ondertussen gaat men door om de kas van de rijken met ons gemeenschapsgeld te spekken. Dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen, en dus wordt ons onderwijs te grabbel gegooid, wordt ons de sociale zekerheid ontnomen, en wordt de zorg omgevormd tot een geldbeluste bedrijfstak. “De crisis” lijkt zo vooral een toverwoord dat de rijken in staat stelt eindelijk schoon schip te maken. Na hun misdaad jarenlang voorbereid te hebben met desastreuze privatiseringen en nietsontziende vercommercialisering, dienen zij de laatste publieke voorzieningen en sociale verworvenheden de genadeslag toe. Vol enthousiasme worden ze daarbij ook in het parlement gesteund: nog altijd staat “herverdeling” hoog op de politieke agenda – maar dit keer betreft het een herverdeling van de armen naar de rijken.
Ons wordt ondertussen verteld dat we er ons niet mee moeten bemoeien. We begrijpen de economie niet, we weten niet waar we het over hebben, we kunnen ons niet voorstellen hoe moeilijk het is om internationaal te moeten concurreren. Wat er precies bij een bank als de ABN gebeurt, gaat ons verstand te boven. Bij de druk en verantwoordelijkheden waaronder deze veelverdieners gebukt gaan, kunnen wij ons niets voorstellen. Hoe denken wij nu te kunnen weten of zo’n topbestuurder die miljoenen wel of niet verdiend heeft?
Maar we begrijpen heel goed hoe de vork in de steel zit. We zien hoe de rijken niets inleveren, terwijl wij steeds minder hebben. Hoe rechts met steun van zogenaamd “sociale” partijen als GroenLinks of de PVV steeds verder gaat met het legitimeren van inkomensverschillen en sociale afbraak.
De steeds groeiende kloof tussen arm en rijk is niet ingewikkeld en abstract. De onrechtvaardigheid van dit economische en politieke systeem dringt zich dagelijks aan ons op. Op straat, op het werk en op de tv worden we voortdurend geconfronteerd met ongelijke kansen en scheve welvaartsverhoudingen. We weten dat er geld genoeg is voor iedereen.
Dus als er meer geld nodig is, dan zullen we het moeten halen waar het zit. En dat is niet bij de zorg, in het onderwijs, sociale voorzieningen, ontwikkelingssamenwerking, of kunst/cultuur. Maar wél bij banken als de ABN AMRO. Dáár zit het geld, dáár moeten we het halen.
Doorbraak
Dames en heren van Hierzithet.nl
Weet wel waar je het over hebt en vertel geen halve waarheden, zoals die politici waar u het over heeft veel vaker doen.
ABN AMRO en Fortis Nederland zijn inderdaad met gemeenschaps geld overgenomen. ECHTER dit geld is niet naar die banken gegaan, maar naar een (failliet) Fortis Belgie (moeder bedrijf). Sterker nog de directie van ABN AMRO heeft destijds zich met hand en tand verzet tegen de overname van de bank door het drietal Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis, door met een andere partij te willen fuseren. De aandeelhouder (democratischer dan de meerderheid beslist krijg je het niet) heeft toen gekozen (met 90% van de stemmen voor) voor verkoop aan het drietal.
Dit maakt op dit moment ook dat de dividenden die ABN AMRO uitkeerd (en ja, dat doet zij wel) direct naar de staat toe vloeien.
Daarnaast is ABN AMRO in deze een speelbal van de politiek geworden, wat voor een commerciele organisatie, want dat is het altijd geweest en zal het altijd blijven, nooit een goed teken is.
Ik kan mij voorstellen dat zowel directie als al het personeel van ABN AMRO (wat ook geen kleine organisatie is) de huidige situatie niet als eindeloos houdbaar acht. Maar het op dit moment naar de beurs brengen is ook geen optie met alle onrust op de financiele markten.
Laten we daarom niet te snel een stempel (of biljet) plakken op organisaties die buiten hun eigen schuld om in de huidige positie zijn beland.
Met vriendelijke groet,
M van Veen
@ M van Veen
oh, dus dan maakt het allemaal niet meer uit….
banken zijn banken…. en worden gered…. ten koste van de normale burgers…..
ze moeten die posters op ELKE bank plakken! opzouten met dat bailout!!!!
Beste M van Veen,
Fijn dat u details over overname ABN AMRO toevoegt aan het bericht over de actie. Maar dat is niet de andere helft van de waarheid, maar slechts een miniem deel van de waarheid. Met uw bijdrage lijkt u te willen zeggen dat “Waar Zit Het” geen recht van spreken zou hebben omdat uw details niet benoemd worden. Of ABNAMRO nu wel of niet graag wilde fuseren met het drietal Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis is niet het punt. Het gaat erom de frame, de leugen kun je ook zeggen, te doorbreken dat er geen geld zou zijn en daarom op sociale voorzieningen etc bezuinigd MOET worden. Als er 30 miljard op tafel gelegd wordt voor deze bank is dat een politieke keuze. Net als het een politieke keuze is om de sociale voorzieningen verder te verminderen. Dat zijn beide dus geen dingen die ‘nu eenmaal moeten’. DAT wil “Waar Zit Het” duidelijk maken en daarvoor is de ABNAMRO een goed voorbeeld.
Om op 1 van uw details in te gaan:
Het lijkt ons toch echt een gotspe om te zeggen dat ABNAMRO ‘buiten hun eigen schuld’ in de penarie is geraakt. Het macho gedrag van bestuurders, en de financiële risico`s gigantisch opvoeren dat hebben ze toch zelf gedaan?! Diverse ex-bank medewerkers doen nu een boekje open over die tijd en vertellen zelfs dat er bar weinig is veranderd.
“Waar Zit Het” en anderen kunnen niet genoeg benadrukken dat het niet gaat om deze details, maar om het benoemen en bestrijden van de roof van bestaansmiddelen van de armen ten gunste van de rijken. “Waar Zit Het” wil de frame/leugen doorbreken dat er geen geld is en dat er wel MOET worden bezuinigd. En daarbij is ABNAMRO een
voorbeeld. Laat mensen dus juist WEL aangeven met posters waar het geld zit.
“Waar Zit Het”