Nog steeds halfjaar dwangarbeid voor uitkeringsgerechtigden in Aalten
Mensen in de bijstand hoeven in Aalten en Oude IJsselstreek nog maximaal een halfjaar onbetaald werk te verrichten als kunstbloemenvouwer of enveloppenplakker. Negentig mensen die gedwongen werden langer dan een halfjaar dit werk te doen, mogen daar binnenkort mee stoppen. Dat wil het bestuur van het Iswi, de samenwerkende sociale diensten van Aalten en Oude IJsselstreek. Het bestuur reageert daarmee op berichten in deze krant over het Iswi. Daarin werd beschreven dat bijstandsgerechtigden vaak jarenlang in fabriekshallen zonder loon moesten werken, in het kader van reïntegratie. Velen van hen waren daar zeer ontevreden over. Sommige werknemers zaten er al 4 jaar. Volgens de FNV is dat in strijd met de wet. Het Iswi is nu tot de conclusie gekomen dat verplichte tewerkstelling niet langer dan een halfjaar mag duren. Mensen die er langer werken, mogen naar huis. De gemeenteraden van Aalten en Oude IJsselstreek moeten nog instemmen. Het Iswi-bestuur heeft haar voorgenomen besluit dinsdagmiddag meegedeeld aan de FNV. Die is nog niet tevreden en vindt dat mensen helemaal niet met behoud van een uitkering moeten werken. Dit is ontduiking van het minimumloon, vindt de bond.
In ‘Dwangarbeid’ mensen in bijstand nog maximaal halfjaar (Gelderlander)
‘Dwangarbeid’ mensen in bijstand nog maximaal halfjaar
Klopt een half jaar is ook al te lang. Zelfs een dag dwangarbeid is al te lang.
en gaan al die mensen voor die ten onrechte dus langer dan een half jaar gedane dwangarbeid daar nog even met terugwerkende kracht voor gecompenseerd worden met bijvoorbeeld aanvulling tot aan een minimumloon niveau?
Er wordt dus letterlijk dwangarbeid voor een half jaar gedoogd. Maar ik hoor niks over de zogenaamde draaideurconstructies. Als iemand zijn of haar halfjaarlijkse dwangarbeid heeft voldaan kan die persoon dan na verloop van tijd weer opgeroepen worden voor een nieuwe dwangarbeidstermijn van een half jaar?
In de meeste gemeenten in Nederland is dit wel gewoon gangbaar beleid. De eeuwige draaiende dwangarbeid carrousel noem ik dat.
Helaas is werkloosheid in Nederland een zwaardere misdaad dan bijvoorbeeld diefstallen, vernielingen aanrichten etc.
Immers een taakstraffer is qua dwangarbeidstijd veel beter af dan een werkloze. De tijdsduur is vele malen korter namelijk, en de taakstraffer weet wanneer hij of zij aan de verplichtingen heeft voldaan. De straffen op werkloosheid zijn dus vele malen zwaarder dan de straffen op kleinere misdaden.
Het is grappig om de reacties te lezen van buitenlanders te lezen als ik ze vertel dat op werkloosheid in Nederland langdurige dwangarbeid als straf tegenover staat. En dat werklozen zwaarder gestraft worden dan criminelen die een taakstraf hebben gekregen. Maar dit is wel een keihard feit.
Het trieste is dat werklozen hier in Nederland naast taakstraffers dwangarbeid aan het verrichten zijn, zij aan zij, en dat de taakstraffer na de voldane tijd vrijgelaten wordt, die weten dus waar ze aan toe zijn, en de werkloze voor onbepaalde tijd verder moet blijven dwangarbeidden. En die uitzichtloosheid drijft mensen de afgrond in.
Ik krijg dit buitenlanders niet aan hun verstand gebracht. De Nederlandse logica gaat compleet aan hen voorbij.
Ik kan het hen ook niet kwalijk nemen. Ik kan die logica en de felle verdediging ervan in Nederland ook niet begrijpen.
Condor
Vanaf dag 1 een normaal loon eisen (inclusief de betaling van alle belastingen, premies en onkosten). Wettelijk gezien sta je daarmee volledig in je recht en dit word zelfs van je verwacht. Niet het werk weigeren, maar de voorwaardes die gemeente oplegt. Als iedereen dit nu eens zou doen zijn dit soort dwangarbeid trajecten binnen de kortste keren geschiedenis.