#Occupy-beweging sterk van start
Vandaag is de #occupy-beweging ook wereldwijd van start gegaan met naar schatting tussen de 1.000 en 1.400 bezettingen in zo’n 80 landen. Veel informatie over de acties in Nederland en elders vind je op de Indymedia en Global-info websites. Bij de acties in Den Haag en Amsterdam waren ook veel Doorbraak-activisten aanwezig.
In Den Haag waren de activisten door de politie uit het centrum verbannen en afgescheept met het Malieveld. Nadat daar de eerste tenten waren opgezet, trok een groep van pakweg 500 demonstranten richting het centrum. Aan de rand van het Malieveld probeerde een tiental agenten te paard en te fiets de massa tevergeefs nog tegen te houden. Het gaf een sterk gevoel om zo met z’n allen een politielinie te doorbreken, om vervolgens onhoudbaar door de stad te lopen. Een paar honderd meter verderop deed de ME nog een poging, maar de demonstratie nam simpelweg een zijstraat. Er werden voortdurend massaal leuzen geroepen als “Nee, wij gaan de crisis niet betalen”, en al snel wisten we het Plein bij het Binnenhof te bereiken.
De deelnemers waren van zeer diverse herkomst, van bekende linkse organisaties en migrantengroepen tot allerhande op het eerste oog ongeorganiseerde boze mensen. Ouderen en jongeren, mannen en vrouwen. Op het Plein werden er veel praatjes gehouden, maar die waren op een paar meter afstand al nauwelijks meer te verstaan. Een duidelijke discussie- en beslisstructuur was er niet, maar dat kwam natuurlijk doordat we vanaf het Malieveld waren vertrokken zonder goede afspraken op dat gebied. Maar daar hebben de activisten die op het Malieveld hun kamp op hebben geslagen de komende dagen waarschijnlijk nog voldoende tijd voor.
De tijd op het plein werd door veel mensen gebruikt om elkaar te leren kennen of om bij te praten. Er vonden veel discussies plaats. Ongebruikelijk in andere demonstraties, was het relatief grote aantal mensen dat begon over de film en het project Zeitgeist en bovenmatige interesse had in conspiracy-achtige ideeën over onder meer “de Illuminati”, “de nieuwe wereldorde”, “de vrijmetselaars” en de ondergangsmythen rond het jaar 2012 en “de Maya-kalender”. Daar hebben we bij Doorbraak helemaal niets mee, maar het zijn deels wel mensen uit die hoek die eraan bijgedragen hebben dat deze dag tot een succes is geworden. Dat wordt dus veel samen actievoeren met die samenzwerings’deskundigen’, en hopen dat de alledaagse realiteit van strijd hen stevig met de beide voeten in de aarde gaat planten. Los van de beeldschermen met vage verhalen en terug naar de werkelijkheid die natuurlijk al erg genoeg is.
Opvallend waren ook de verschillen tussen teksten op de borden en spandoeken, van simpele a-politieke lieve spreuken tot hele grote woorden die wereldomvattende veranderingen eisten. “Iedereen elke dag plezier”, “Hier uw bonus inleveren”, “Herzie het financieel systeem”, “Kapitalisme = onrecht, oorlog en hebzucht” en “One solution: revolution”.
Vanaf 15:00 uur werd het Plein wat leger en vanaf 16:00 uur begonnen de eerste actievoerders terug te gaan richting het Malieveld om hun kamp verder in te richten. Het ziet er naar uit dat de Haagse politie hen minimaal tot maandag wel wil gedogen, daarna wordt het spannend.
In Amsterdam hebben er rond de tweeduizend mensen meegedaan, en daar begonnen rond 16:00 uur de eerste plenaire vergaderingen over wat de actievoerders precies wilden gaan doen en hoe. Die vergaderingen zijn nu nog bezig. Meer daarover ook op Indymedia.
Overigens waren er in Den Haag ook schoonmakers aanwezig van de ministeries waar alweer een week gestaakt wordt. Ze hielden vooraf aan de #occupy-actie een korte manifestatie voor het Centraal Station, een flink aantal stakers en enkele van hun organizers namen daarna ook deel aan de demonstratie naar het Plein.
Een ander verslagje lees je op de Vredessite. Ook Peter storm heeft inmiddels een verslag geplaatst op zijn weblog. Hieronder een aantal foto’s uit Den Haag.
Eric Krebbers
Wat proberen deze mensen uberhaupt te bereiken? Willen ze dat Mark Rutte opstapt en dat 1 van hen aan het roer komt? En dan? Er moet toch sowieso bezuinigd worden? En als we Griekenland niet helpen en het gaat failliet, wat gebeurt en dan met ons? En denk eens aan de Grieken zelf, hoe ze dan zouden moeten leven. Nu met al die bezuinigingen daar is het al erg genoeg. Zijn dit soort dingen niet al eerder gebeurt in Rusland en Frankrijk? Hoe is dat afgelopen?
“Wat proberen deze mensen uberhaupt te bereiken?” Niet veel meer dan dat ze een beetje fatsoenlijk behandeld worden en niet de rekening gepresenteerd krijgen voor een crisis die zij niet veroorzaakt hebben. Dat is niet erg revolutionair, maar wat niet is kan nog komen.
“Willen ze dat Mark Rutte opstapt en dat 1 van hen aan het roer komt?” Nou, het opstappen van Mark Rutte en de rest van Bruin I zou een aardig begin zijn. Niet dat PvdA en GL veel meer zijn dan machines om bestuursfuncties te verwerven, maar die moeten rekening houden met hun achterban, dus het zal wat minder asociaal uitpakken. Zelfs de SP begint jammer genoeg de nare trekjes van een bestuurspartij te vertonen, al te veel vertrouwen in die partij lijkt me dan ook misplaatst.
“En dan?” Met Paars+ wordt het iets minder asociaal, maar niet zo heel erg veel.
“Er moet toch sowieso bezuinigd worden?” De krant van zwakzinnig Nederland en het PVV-fanblaadje de Volkskrant worden niet moe ons dat te vertellen. Zelfs de SP komt niet verder dan dat er “anders en minder bezuinigd moet worden”. Nederland is stinkend rijk. Het is alleen een beetje onevenwichtig verdeeld. Bezuinigingen zijn een politieke keuze, met de crisis als excuus.
“En als we Griekenland niet helpen en het gaat failliet, wat gebeurt en dan met ons? En denk eens aan de Grieken zelf, hoe ze dan zouden moeten leven. Nu met al die bezuinigingen daar is het al erg genoeg. ”
Griekenland ís al failliet, de faillisementsaanvraag is alleen even uitgesteld. Daarna mogen wij de banken die met oninbare schulden zitten, nog eens uit de brand helpen. Vervolgens zal Rutte ons komen vertellen dat het helaas noodzakelijk is dat WIJ nog wat extra moeten bezuinigen.
“Zijn dit soort dingen niet al eerder gebeurt in Rusland en Frankrijk? Hoe is dat afgelopen?” In Rusland niet zo best, met dank aan de leninistische kameraden. In Frankrijk prima, dank je wel. Jammer genoeg hebben we tegenwoordig geen Marat , ook al doet Ian Bone zijn best.
In plaats van dat onze bankiers, CEO’s en collaborerende politici dankbaar zijn dat ze niet aan lantaarns bungelen, hebben ze een grote bek en vertellen ze ons dat wij de komende 20 jaar op een houtje mogen bijten. Alleen omdat ZIJ gedreven worden door niets dan greed, greed and more fucking greed
Vandaag, maandag, is het actiekamp op het Malieveld nog steeds actief. Respect voor de mensen die daar al sinds zaterdag de boel faciliteren en bezet houden! Vanochtend ben ik met mijn bord: “snoei aan top en geef om zorg,” mijn masker: “u pay tax 2? “en mijn tekst: Shame on treasure island Nederland” naar het binnenhof gegaan, waar ik Rutte tegenkwam en naar hem heb geroepen: “Rutte zorgt alleen voor de rijken”. Rond 13 uur zijn we nog met zo’n 20 mensen op het plein geweest. Hartverwarmende actievoerders. Alleen jammer dat 1 christelijke man zich erg dominant gedroeg en ook mensen het spreken ging beletten. Verder zijn daar nog steeds mensen dus.
Occupy-beweging gaat voorbij aan kern probleem.
Hoewel de occupy-beweging niet gefocust is op actie maar op debat, vrees ik dat de debatten zullen verzanden in een veelheid van economische opvattingen van linkse en rechtse signatuur, waardoor over het hoofd wordt gezien dat de economische crisis in wezen een schijn crisis is. Het fundamentele probleem van (voort-)bestaan, waar de crisis om draait, is namelijk niet financieel maar existentieel van aard.
Om de economische crisis het hoofd te bieden zullen we ons dan ook ‘met elkaar’ moeten focussen op de creatie van een beleid dat niet op een financiële maar op een existentiële grondslag stoelt. Met andere woorden, een beleid dat niet draait om financieel gewin, noch om eigen, partijpolitiek of nationaal belang, maar om ons aller (voort-)bestaan, ofwel het algemeen of mondiaal belang.
Als basis voor zo’n puur democratisch wereldbeleid leent zich de gaia-hypothese. De gedachte van onze aarde als een levend organisme, waar de mens niet boven staat – als ware hij de schepper ervan – maar een onlosmakelijk deeltje van is. Een deeltje dat er zich bovendien van bewust is dat het (voort-)bestaan van dat levende organisme de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van ons allemaal, als mensheid, is. Zoals de praktijk zo langzamerhand bewezen heeft, zal die gemeenschappelijke verantwoordelijkheid nooit tot een dito beleid (een gezamenlijke aanpak) leiden via het gangbare monetaire en parlementaire gedachtegoed. Gekunstelde gedachten, met behulp waarvan wij enkel in staat zijn tot de creatie van een ‘verdeel en heers politiek’, die haaks staat op de politiek waar de gaia-hypothese naar verwijst.
Deze verwijst namelijk naar een alomvattende politiek, als logisch gevolg van haar alomvattende aard. Voor de realisering van dat alomvattende beleid is de tijd rijp. Niet alleen omdat onze tijd wordt gekenmerkt wordt door globalisering, ofwel het toegroeien naar mondiale eenheid, maar ook omdat het beleidsorgaan dat nodig is voor het waarmaken van die eenwording bestaat, te weten: “De Verenigde Naties”. Slechts zal onze volkerenorganisatie daarvoor omgebouwd moeten worden van een organisatie van regeringen, die primair staan voor hun eigen of nationaal belang, tot een mondiaal beleidsorgaan met bovennationale bevoegdheden, dat het algemeen of mondiaal belang op juiste wijze weet te behartigen.
Wat de reorganisatie betreft moet gedacht worden aan de opheffing van de dictatoriale (vetorecht) Veiligheidsraad, met de gelijktijdige overheveling van zijn primaire taak (de handhaving van de internationale vrede en veiligheid) naar de Algemene Vergadering. Daardoor kan dit orgaan zich ontwikkelen van een ongeloofwaardig mondiaal praatcollege tot een geloofwaardig mondiaal daadcollege met bovennationale bevoegdheden. Een gezaghebbend wereldforum dat bij machte is om op basis van de alom onderschreven mensenrechten en onze ongeëvenaarde ‘know how’ op elk terrein een wereldbeleid van de grond te tillen waarmee de wereldproblemen en het daaruit voortvloeiende onrecht adequaat bestreden kunnen worden.
Voor de verwerkelijking van dit wenkend perspectief leent zich artikel 109 van het VN-Handvest, dat spreekt van een algemene conferentie van lidstaten met als doel de herziening van het Handvest. Officieel had deze conferentie al in 1955(!) moeten plaatsvinden, maar door krachtig verzet van de toenmalige Sovjet-Unie heeft de Algemene Vergadering destijds besloten dat een algemene conferentie ter herziening van het Handvest gehouden zou worden ‘op een daartoe geschikt tijdstip’.
Gezien de huidige politieke en financieel-economisch (wereld-)crisis lijkt mij dat tijdstip aangebroken. Hoog tijd dus om in de Algemene Vergadering van de VN te gaan lobbyen voor het agenderen van die uitgestelde VN-conferentie. Van Rutte-I is wat dat betreft niets te verwachten, gezien de prioriteiten in het regeerakkoord. Van visie kan ons kabinet dan ook niet beticht worden. Maar wat wil je ook met zo’n gedoogpartner.
Tsjonge, “een mondiaal beleidsorgaan met bovennationale bevoegdheden”. Ik ben benieuwd wie daar dan van jou zitting in mogen gaan nemen? Worden die mensen dan door ons gekozen? Zullen ze terug-roepbaar zijn als ze niet doen wat ze beloven?
En als we zo’n orgaan zouden willen, wie gaat er dan voor zorgen dat het er komt? De huidige staten? Maar die hebben er natuurlijk geen belang bij dat ze hun macht kwijt raken.
En als er zo’n orgaan komt, wat gaan ze dan doen? Het blijft toch een kwestie van politieke keuzen, en niet van een technische of organisatorische oplossing uitvoeren
De enige werkelijke oplossing is volgens mij een die de mensen van onderop lokaal bepalen, via raden of hoe het ook gaan noemen. En dan zal er uiteindelijk ook een soort wereldwijde raad, een soort commune van de communes, moeten komen om die lokale oplossingen wereldwijd af te stemmen.
Nacht van 18 op 19 oktober geslapen op het occupyplein in Utrecht. Nog vrij klein met 4 tentjes en veel gezelligheid, inspirerende gesprekken met een docent economie aan een universiteit, halfdronken studenten die toch nog erg kritisch tegenover het huidige neoliberale systeem staan, en cafe-eigenaren die koffie komen brengen en mee discussiëren. Top! Nu hopen dat de trend doorzet.
zie ook http://www.occupyutrecht.nl/
@liv
Ik zie mezelf op mijn leeftijd niet meer tijdens de herfst ergens in tentjes slapen, maar alle respect van de wereld voor degenen die dat wél doen:)
Ik sta stomverbaasd te kijken van de (morele) steun die de beweging krijgt. De onvrede en zelfs woede bij veel mensen (inclusief heel wat die op Wilders gestemd hebben) zit dieper dan ik ooit verwacht had.
Toen ik in 2008 na 34 jaar werken en belasting betalen door politiegeweld arbeidsongeschikt raakte en op straat kwam te staan en toen voor politiebureau Hoofddorp protesteerde
werd er meteen een RM aanvraag gedaan om mij weg te stoppen in een politiek GGz kamp.
Nu vlak voor winter 4 leef ik nog steeds op straat voor politiebureau Hoofddorp alleen
tent en slaapzakken zijn wel in beslag genomen door politie.
http://www.gepkedeleef.nl