Oproep: schrijf ook naar illegalen in de gevangenis!
De welvaart in de rijke landen is grotendeels gebaseerd op de uitbuiting van de armere delen van de wereld. Tegelijkertijd wordt door die rijke landen een zeer selectief toelatingsbeleid toegepast. Zo kunnen rijke of hoogopgeleide migranten relatief makkelijk een verblijfsvergunning krijgen, maar maken arme laagopgeleide migranten vaak geen schijn van kans. Wanneer er echter weer veel ongeschoold werk zou zijn, en onvoldoende Nederlandse arbeiders, dan zouden de grenzen juist weer opengezet worden voor laagopgeleide migranten, zoals eerder bij de “gastarbeiders”. Wel wordt tegenwoordig verwacht dat ze weer opkrassen als ze hun werk gedaan hebben. Tegelijkertijd wordt het asielrecht enorm uitgekleed, waardoor het vrijwel onmogelijk is om als vluchteling erkend te worden. Vooral de rijken profiteren van deze ruilhandel van mensen, arbeid en kapitaal. En illegalen betalen de rekening.
Mensen in vreemdelingendetentie kunnen in hun uitzichtloze bestaan alle steun gebruiken die mogelijk is. Ook jij kunt hen wat steun geven. Een kaart of brief kan een heleboel uitmaken voor iemand die opgesloten zit. Het is maar een klein gebaar, iedereen kan het doen, maar het maakt wel een heleboel verschil voor iemand die gevangen wordt gehouden. We kunnen hen laten weten dat ze niet door iedereen vergeten zijn. En dat helpt hen hopelijk om zich niet klein te laten krijgen door het keiharde vreemdelingenbeleid. Hoe meer mensen laten zien dat ze dat beleid verwerpen, hoe beter.
Meld je nu aan voor de briefactie van Doorbraak. Stuur een mailtje naar leiden@doorbraak.eu met als onderwerp "briefactie". Je ontvangt dan een mail met verdere uitleg over de actie. Daarna krijg je elke maand nieuws over naar wie je kunt schrijven. Als je zelf mensen in de illegalengevangenis kent die graag post willen ontvangen, dan kun je dat aan ons doorgeven.
Meer weten over illegalen in de gevangenis? Lees: "Je bent een mens", Harry westerink.En: "Liever dood dan naar terug naar Turkije", Mariët van Bommel.
Mariët van Bommel