Papa Wientjes weet wel wat goed is voor de schoonmakers
Gisteren demonstreerden 2.500 schoonmakers en sympathisanten in Den Haag. Mooi om mee te maken. In de bus erheen zaten stakers uit allerlei werelddelen. Het was de dag dat minister Henk Kamp zei dat het kabinet nog meer tijdelijke contracten achter elkaar wil toestaan. De schoonmakers zijn het helemaal zat: de prijzenoorlog die hen steeds verder uitwringt. “Wij zijn geen robots, ja, dat klopt. Maar beter kunnen we zeggen: we zijn geen supermannen en geen supervrouwen. We zijn mensen!”, zei een schoonmaakster vanaf het podium.
Flexibele contracten, steeds langer op een tijdelijk contract werken, en privatisering en aanbesteding van de schoonmaak en andere sectoren zijn de “hervormingen van de arbeidsmarkt” die opeenvolgende kabinetten hebben doorgevoerd vanaf de jaren 80. De schoonmaker merkt de toenemende werkdruk, de te lage beloning en de steeds grotere druk om bij ziekte toch op het werk te verschijnen. Daar moet een einde aan komen. “Gaan jullie door met staken?”, vroeg een solidaire socialist in de bus aan twee Utrechtse schoonmaakdames. Hartgrondig antwoordden ze meteen: “Ja natuuuuuurlijk!”
Om 11:00 uur was de menigte van schoonmakers op het modderige Malieveld gearriveerd. Men liet zich de koffie, thee, koeken en broodjes die de FNV heeft geregeld, goed smaken. Op het podium verschenen na vakbondssprekers politici van de SP, Groen Links en de PvdA. De aanhang van die laatste twee partijen had zich met veel partijballonnen rond het podium genesteld. Een schaamteloze vertoning, gezien het neo-liberale beleid dat ook de PvdA heeft gevoerd en dat GroenLinks maar al te graag wil voeren (het liefst in een groen jasje). De SP, ook niet vies van partijpropaganda, liep er deze keer beschaafd bij in enkel hun partijjassen, zonder ballonnen. Hun kans om het vertrouwen in linkse politici te doen wegsmelten is overigens eveneens nabij, gezien de recente uitlating van SP-leider Emile Roemer dat hij niet zou weten waarom er met de VVD niet samen te regeren valt. Maar, eerlijk is eerlijk, voor de schoonmakers hebben ze altijd pal gestaan. Het meest bont maakte de GroenLinks-spreker het. “Wij zijn allemaal schoonmakers!”, zo begon hij. “Ik ben ook schoonmaker, in het parlement. Wij moeten daar de rotzooi van dit kabinet opruimen.” Het was waarschijnlijk bedoeld als een leuke spitsvondigheid, maar het was van een tenenkrommende arrogantie die precies toont dat GroenLinks helemaal van het padje is geraakt waar het inzicht en voeling met de arbeidsverdeling betreft.
Een vakbondsspreekster herinnerde daarna de politici – en iedereen – eraan dat er “hier ook erkenning moet komen voor de domestic workers, die vaak zonder papieren hier werken” vooral in de huizen van de tweeverdieners. “We doen alsof ze niet bestaan. Maar ze moeten ook recht krijgen op pensioen, verzekering en doorbetaling bij ziekte. Nederland moet zich aan de ILO-conventie houden.”
De mars door de stad diende zich aan. Maar er mochten geen borden meegenomen worden die aan een stukje hout zaten, alleen pvc-buizen waren toegestaan in Den Haag, zo meldde de vakbond. Een schoonmaker die een bezem meedroeg met een zwart vlaggetje, moest die ook achterlaten. De mars was wel mooi met zovelen, maar leidde naar geen enkel doel, zo bleek toen we weer terug waren op het Malieveld. Slechts enkele tientallen mochten naar het actiedoel: VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Via een livestream konden de achterblijvers meekijken. We zagen de werkgeversvoorzitter, de baas van de bazenorganisatie, die zich tenenkrommend paternalistisch opstelde. Papa Wientjes wist wel wat goed was voor de schoonmakers. Ze moesten het aanbod van de schoonmaakbedrijvenorganisatie OSB maar snel aannemen, “want we zitten in een crisis”. Jawel: “we”. “Natuurlijk verdienen jullie respect en een normale werkdruk. Maar wat normaal is, moet ieder bedrijf zelf bepalen. En respect hebben jullie al, zeker sinds jullie vorige staking”, voegde hij er slijmerig aan toe. “Niemand had gedacht dat jullie dat resultaat binnen zouden halen”, aldus papa.
Daarmee gaf hij – ongewild – aan dat ook de huidige eisen, die net als die van 2010 onhaalbaar worden genoemd, eveneens (grotendeels) haalbaar kunnen blijken. De schoonmakers geloven er in ieder geval in. “We gaan in staking. Voor onbepaalde tijd! Actie! Actie! Actie!”
Willem Slaapmaat
FNV Bondgenoten heeft gisteren een verklaring uitgebracht en ook Peter Storm heeft een actuele blog over de staking geschreven.
Vol trots vertelde hij dat hij net uit Oman vandaan kwam en voor werkgelegenheid had gezorgd. Tja daar hebben de dames en heren van de schoonmaak iets aan. Thales, kalfsvlees, Ten Cate, Royal Haskoning( die van de helicopter in Libie)
http://www.vno-ncw.nl/Weblog/Pages/Goed_zakendoen_32.aspx
Agnes Jongerius ging ook mee voor de rol van vakbonden en voorzitter van de SER voor het Nederlands polder model, wil toevallig de heer Kamp de bonden breken en CAO’s afschaffen.
Het Midden-Oosten is tevens een aantrekkelijke markt voor geotextielen en beschermende legerkleding. ‘Onze strategie is erop gericht zo veel mogelijk plaats te produceren.’
http://www.tencate.com/Pages/15792/TenCate/Corporate/nl/Home/Home-Nieuws/Staatsbezoek-VAE-en-Oman-biedt-bedrijfsleven-veel-kansen
Ach wat een flauwe kul allemaal.