Participatiewet wordt een drama
Laagopgeleide werknemers hebben bij hoge werkloosheid te maken met verdringing door hogeropgeleiden. Hun positie op de arbeidsmarkt is al niet best. Ze werken vaak onder beroerde omstandigheden, op onaangename tijden, tegen laag loon en op tijdelijke contracten. Nu krijgen ze ook nog eens concurrentie van arbeidsgehandicapten en bijstandsgerechtigden, zowel door hun toestroom op de arbeidsmarkt als door het wegkapen van werkgelegenheid door uitkeringsgerechtigden die ‘als tegenprestatie’ of als reïntegratie verplicht werken met behoud van uitkering. De bepaling in de Wet werk en bijstand dat dergelijk werk niet mag leiden tot verdringing van regulier werk, blijkt nu in de praktijk al een wassen neus. Haagse Harry, een 53-jarige straatveger, is heus niet de enige die na drie jaar zijn oude baan terugkrijgt, maar nu moet ‘werken met behoud van uitkering’ voor een inkomen dat 400 euro per maand lager is.
Will Tinnemans in Participatiewet wordt een drama (Socialevraagstukken.nl)
Tja wat kan ik nog zeggen? Nederland is van God los…
De wet werken naar vermogen was een drama en daar is ook al 5 jaar strijd over gevoerd in de kamers en is uiteindelijk controversieel geworden door de oppositie. 1 jaar later is de wet opeens weer terug onder een andere naam en met nog zwaardere regelgevingen en maatregelen.
De wet heeft maar 2 doelen, mensen onderdrukken en onderwerpen en het geld weghalen bij mensen voor wie de uitkering het laatste vangnet is.
Het doel was bezuinigen. Op zich is dat prima, maar er word niet bezuinigt waar het meeste geld van het sociale stelsel naar toe gaat: re-integratie en werk trajecten en projecten. Hier gaat 2/3 van het budget naar toe. Het is dus al heel snel duidelijk dat bedrijven en gemeentes op dit vlak buitenschot worden gehouden. Als men eens kijkt naar de financiering van de de bijstand wet, zul je er al heel snel achter komen wat ik bedoel. De overheid probeert hun falen en de misbruik die gemeentes en bedrijven van deze wet maken, welke de belasting betaler miljarden per jaar kost, te camoufleren met een nieuwe wetgeving, op koste van alweer de belasting betaler en over de rug van uitkeringsgerechtigden.
“Het doel was bezuinigen. Op zich is dat prima…”
Ik vind dat persoonlijk helemaal niet prima. Wat mij betreft mogen de belastingen flink omhoog en wordt er helemaal niet bezuinigd. Als ze de belastingtarieven de afgelopen 20 jaar niet zover omlaag hadden gehaald dan had de staat nu geen tekorten.
Paul heeft er wel gelijk in dat het geld allemaal maar weggegooid wordt naar zinloze reïntegratie bedrijven en allerlei trajecten om zogenaamd aan het werk geholpen te worden. Het geld wordt gewoon over de balk gesmeten en aan wat???
Ja, dat is zo, daarin heb je gelijk.
Maar dat maakt bezuinigingen niet prima. Dat verspilde geld moet ten goede komen aan werklozen, bijvoorbeeld door een forse verhoging van de uitkeringen en het neerhalen van allerlei drempels die gemeenteraden opwerpen voor mensen die een uitkering aanvragen.
Er word ruim 12 miljard per jaar uitgeven voor het sociaal uitkerings budget. 4 miljard word uitbetaald als uitkering. De rest, 8 miljard, verdwijnt in de zakken van de gemeentes en werk en re-integratie bedrijven.
Werk en re-integratie trajecten / projecten zijn bedoelt om mensen aan een betaalde baan te helpen. We weten dat werk en re-integratie zinloos zijn en er ook maar 5% van de te werk gestelde mensen daadwerkelijk uitstroomt.
Als een werknemer maar 5% van zij of haar werk doet, dan word hij of zij direct ontslagen. Ik neem aan dat je me daar toch wel gelijk in geeft. Waarom wel 8 miljard aan gemeentes, werk en re-integratie bedrijven geven terwijl ze maar 5% van hun werk doen voor het geld wat ze krijgen??? als die werk en re-integratie bedrijven zo’n slecht werk afleveren, waarom zou je dat systeem dan nog handhaven?
Met die 8 miljard kan de overheid de uitkeringsgerechtigden ook zelf in dienst nemen voor een normaal loon. Enig idee hoeveel mensen je voor 8 miljard per jaar tegen een normaal loon van, laat ik zeggen, 20.000 bruto per jaar aan het werk kunt zetten?
Nu ga ik gemakshalve eens uit van een jaarloon van 20.000 bruto. Met die 8 miljard kan de overheid 8.000.000.000 : 20.000 = 400.000 bijstandsgerechtigden fulltime in dienst nemen.
Poef, in 1 keer bijna alle bijstandsgerechtigden aan het werk tegen een normaal bruto loon.
Dus al het geld wat nu verdwijnt in het gat wat re-integratie heet, daarmee kun je iedere uitkeringsgerechtigde in Nederland voor in dienst nemen tegen een normaal loon.
Je spaart dan nog eens 4 miljard uit aan het uitkeringsdeel en met die 4 miljard hebben we volgend jaar een begrotingsoverschot waarmee je de lasten kunt verlichten en omdat er opeens 400.000 mensen een normaal loon hebben, kunnen deze mensen ook uitgeven en daarmee ook onze economie een flinke push geven wat er weer voor zorgt dat de overheid ook weer meer belastingen en accijnzen binnen krijgt.
Probleem opgelost. Zo gemakkelijk kan het dus zijn.
Dat ben ik helemaal met jou eens Paul. De oplossing kan er zijn. Maar men wil gewoon een reserve werkloze leger in stand houden die ze lekker uit kunnen buiten en tot onderklasse kunnen benoemen. Want dan voelt men zichzelf beter! Machtswellustelingen zijn het. Niets meer en niets minder!