Protestbrief tegen dwangarbeid bij de Jumbo in Meppel
Een klant van de Jumbo in Meppel uit in een reactie op Facebook haar ongenoegen over de manier waarop het bedrijf met personeel zou omgaan. De supermarkt doet volgens haar, samen met de gemeente, aan arbeidsverdringing. Zo houden ze de werkloosheid in stand, zegt Patricia Jansen op Facebook. Haar bericht is meer dan vijfhonderd keer gedeeld. “Ik heb besloten niet langer boodschappen bij de Jumbo in Meppel te doen. De reden: mensen met een uitkering worden daar, uiteraard met de medewerking van de gemeente, tewerkgesteld, zonder dat zij een baan bij de Jumbo in het vooruitzicht hebben”, schrijft Jansen. “Met behoud van uitkering moet je daar brood bakken of achter de kassa zitten. Jumbo hoeft zijn personeel niet langer te betalen, zoals fatsoenlijke werkgevers dat doen. Jumbo krijgt gratis arbeidskrachten aangeleverd door de gemeente en krijgt nog een zak geld op de koop toe”, vervolgt Jansen. De Jumbo kan zich niet vinden in de reactie van de vrouw. “Jumbo voelt zich maatschappelijk betrokken en daarom biedt deze winkel, in samenwerking met de gemeente, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een ervaringsplaats aan.” Het doel is volgens de supermarkt dat mensen aan het werk kunnen en ervaring kunnen opdoen met het werken in een winkel. “Uiteraard worden deze medewerkers door Jumbo betaald, en bij een goede werkhouding en een toegevoegde waarde voor het team krijgen zij een vast dienstverband aangeboden”, aldus een woordvoerder van Jumbo. Het aanbieden van een vast dienstverband komt regelmatig voor, zo laat de supermarkt weten.
In Klant boos op Jumbo Meppel: ‘Mensen met uitkering werken er zonder uitzicht op baan’ (RTV Drenthe)
Ik heb hier al eerder over gelezen en kom sindsdien niet meer bij Jumbo.
Ja , die dure hobby’s van de Jumbo eigenaar , sponsor M Verstappen en een dure schaats en wielerploeg , moet toch ergens vandaan komen , kom er ook nooit meer , reden , altijd sjoemelen met de prijzen , heel onduidelijk allemaal !
Dat is inderdaad interessant om te lezen, want ik kom hier regelmatig bij de Jumbo in Scheemda. Lees hier: Scheemda, een relatief klein dorp, maar bij de Jumbo aldaar werken soms wel 30 a 40 man te vakken vullen en heen en weer te rennen. Fatsoenlijk winkelen kun je bijna niet omdat er in elke gangpad wel medewerkers bezig zijn. Niet dat ik weet of deze mensen met behoud van uitkering bezig zijn, ik denk het gros niet, omdat de meesten zijn zeer jong (denk zo’n 17 tot 19 jaar) en die krijgen meestal nog geen uitkering. Ik zit zelf ook in de bijstand en men wou mij ook al bij een supermarkt plaatsen. Echter ik heb twee erkende psychische aandoeningen namelijk Agorafobie en Autisme. Dat laatste dat wil nog wel, dat speelt me in dit geval nog niet zoveel parten, maar dat eerste is een drama. Agorafobie is een hele rare psychische aandoening waarbij je plotseling een angstaanval krijgt en wegrent. Letterlijk. Is zowel door het UMC in Groningen als Lentis in Winschoten bevestigd. Houdt de Sociale Dienst hier rekening mee? Niet dus. Maar ik heb al duidelijk tegen ze gezegd, jullie kunnen me overal wel plaatsen maar die aanvallen komen automatisch, omdat Agorafobie de angst van figuurlijke opsluiting is, en niet weg kunnen. Allemaal erg lastig, maar of bij de Jumbo hier mensen met behoud van uitkering werken weet ik niet. Wat ik wel weet is dat mijn gemeente mij wel constant werk aanbied dat mij NIET uit de bijstand helpt en het MOET altijd met behoud van uitkering. Ik heb mijn werkconsulente eens aan de tand gevoeld en gezegd: “Luister eens: als ik hier kom een uitkering aanvragen is het 1e wat jullie zeggen “u moet zo snel mogelijk weer in uw eigen levensbehoefte voldoen”, maar dat gegeven wordt constant ondermijnt door dat werken met behoud van uitkering, en ik weet ook heus wel dat er veel bedrijven zijn die hier misbruik van maken. En weet u, ik vind dat als die bedrijven niet in staat zijn een normaal contract te geven aan eerlijk werk, dan hebben ze niet eens bestaansrecht, en ik vertik het om met behoud van uitkering aan het werk te gaan”. En ook al doe ik het dan gaat mijn Agorafobie ook weer opspelen. De bijstand is geen vangnet meer, het is een hangnet, waar je nauwelijks uit kunt komen.