Radical Riders in actie bij het internationale hoofdkantoor van Gorillas (beeldverslag)
Vanmiddag brachten 15 Radical Riders en sympathisanten een bezoek aan het internationale hoofdkantoor van Gorillas in Amsterdam. Ze eisten een gesprek met de CEO, maar die weigerde naar buiten te komen. Er was veel pers en enkele riders vertelden over hun werk en hun strijd. Hier het persbericht dat de Radical Riders vandaag uitbrachten.
“Radical Riders is een onafhankelijke vakbond van werkers in fietsbezorgdiensten. Vandaag staan we bij het hoofdkantoor van Gorillas in Amsterdam. In oktober werden enkele honderden stakers ontslagen bij Gorillas in Berlijn, ondanks directiebeloften van het tegendeel. Ze staakten voor beter salaris en werkomstandigheden. Wij staan hier in solidariteit met onze mederijders in Duitsland!
Ook al wordt ons werk als essentieel gezien gedurende deze pandemie, toch worden we als wegwerpmateriaal behandeld door onze bazen. De meesten van ons leven van salaris naar salaris. We worden in een permanente staat van onzekerheid gehouden. Als we gewond of geblesseerd raken door achteloosheid van het bedrijf, nemen ze geen verantwoordelijkheid, en proberen ze zelfs soms ons te ontslaan. Salaris komt vaak te laat of we krijgen te weinig betaald. Klachten hierover worden vaak genegeerd of tegen ons gebruikt. Wij zijn degenen die slachtoffer zijn van gesjacher en gesjoemel. In toenemende mate zien we rammelend materiaal en fietsen en incorrectheden in salarisstrookjes. Veranderingen in contracten, zoals achteruitgaand loon, minder geld bij ziekte, langere diensten en kortere pauzes.
Zo gepiepeld worden in een al fysiek zware baan is compleet onacceptabel. We zijn het zat het onderwerp te zijn van kapitaalspeculatie en onzekerheid. Onze levensvoorziening is een speeltje van hebberige directeurs en investeerders. We zijn hier helemaal klaar mee en accepteren dit niet meer. Wij bezorgers eisen een eerlijke behandeling en goede werkomstandigheden! We staan hier voor alle bezorgers, koeriers en werkers die met dezelfde problemen worstelen.”
Eerder waren er ook al acties in Leiden, Arnhem en Den Haag.
Eric Krebbers