Schimmige constructies tussen sociale diensten en reïntegratiebureaus
Laat ik het eens aan de hand van het fictieve re-integratiebureau T illustreren. Bureau T heeft een mooie order van een bekende cosmeticaproducent om de verpakking van de producten te verzorgen. Productiewerk. Daar heeft bureau T natuurlijk wel mankracht voor nodig. Die kun je gewoon aannemen, maar dat kost klauwen met geld. De gemeente bood uitkomst. Wegens sterk onderhandelen van bureau T (want beroepsverkopers) en slap onderhandelen van de gemeente (want ambtenaren) kwam daar een mooie deal uit. Bureau T ontving een niet zo fictieve flinke som geld van het cosmeticabedrijf voor de werkzaamheden. Het personeel was afkomstig van de sociale dienst en hoefde niet betaald te worden, dat deed de gemeente immers. Onder het mom van “helpen met werk vinden” kon bureau T vanuit de gemeente bovendien ook nog rekenen op een forse bemiddelingspremie. Een bedrag dat dus bovenop de inkomsten vanuit de cosmeticaproducent kwam. Ka-tsjing. Volg je het nog? Dan gaan we nog even wat dieper in op die constructie. Met de gemeente is namelijk afgesproken dat bureau T voor elke klant een maandelijkse bemiddelingspremie ontvangt. Daarbovenop komt ook nog een bonus voor elke klant die succesvol naar werk wordt bemiddeld. Bij elke maand die de klant langer in het traject doorbrengt, wordt die bonus minder. Maar, en nu komt het: die maximale bonus – dus bij uitstroom in de eerste maand – is lager dan het totale bedrag dat bureau T aan bemiddelingskosten ontvangt voor zes maanden werk. Zelfs zonder de extra inkomsten vanuit het cosmeticabedrijf mee te rekenen. Het is dus interessant voor T om medewerkers zo lang mogelijk werkloos te houden. De gemeenteambtenaren die deze overeenkomst sloten waren vast en zeker gezakt voor de rekentoets.
Pascal Vanenburg in De cosmetica van de Participatiewet (Joop)
Ruim 12 miljard per jaar gaat er om bij dat re-integreren en participeren en wat levert het op?
0
In ieder geval voor de mensen die verplicht moeten deelnemen want een baan is er meestal niet en word ook niet gegarandeerd en levert dan ook niet een minimum loon op.
De overheid zelf dan? Word deze er beter van? Behalve de gratis arbeidskrachten levert het verder niks op, maar kost het geld. Al die mensen die met behoud van een uitkering of een “loon” (verkapte uitkering) moeten werken, betalen nauwelijks belasting en hun belasting en economische bijdrage, omdat ze nauwelijks inkomsten hebben, is dus ook nihil. De belasting betaler betaald voor deze onzin.
De enigste die er wel baat bij hebben zijn de werk en re-integratie bedrijven en de mensen die daar weer warme banden mee hebben, dat zijn de gene die er wel bij varen. 12 miljard nodigt wel uit tot de nodige corruptie en zakkenvullen. Diverse mensen zijn zeer rijk geworden over de rug van uitkeringsgerechtigden en zullen er ook alles aan doen om dit in stand te houden.
Ruim 12 miljard word er dus verspilt aan die re-integreren en participeren onzin.
Met dat geld had de overheid toch wel wat beters mee kunnen doen. Bv. mensen aan een echte baan helpen zodat ze een echt loon verdienen waar weer belasting over betaald word en geld wat weer de economie instroomt.
Wanneer je puur economisch kijkt heb je helemaal gelijk, Paul. Maar er zijn ook andere doelen, die niet heel direct economisch zijn, zoals het beheersen van het arbeidsreserveleger. Die beheersing is erg belangrijk, want laat ze baanlozen vrij om te doen wat we willen dan krijg je misschien wel toestanden zoals in de jaren 80, toen een fors deel van de jonge generatie de pijp aan Maarten gaf en alternatieven ging opbouwen en protest begon te organiseren. Al deze mensen worden nu klein en bezig gehouden met niets. Om maar niet te spreken over de wél betaald werkende mensen die bang gemaakt worden, en op hun plaats gehouden worden, met alle verschrikkelijke verhalen over dwangarbeid, huisbezoeken, etc. Ik denk dat dat de overheid best een boel geld waard is. Wanneer je het door die bril bekijkt, zou je zelfs kunnen zeggen dat de disciplinering, juist omdat er ook door bepaalde groepen nog aan verdiend wordt, wel heel, heel erg goedkoop en effectief is.