Schoonmakers voeren druk op schoonmaakbazen op
Vorige week presenteerde de Vakbond van Schoonmakers het witboek “Let’s get real, schoon genoeg van de schijnwereld”, een aanklacht tegen de uitbuiting door schoonmaakbazen en opdrachtgevers. De schoonmakers eisen doorbetaling bij ziekte, een respectvolle behandeling, een normale werkdruk, en geen kruimels maar brood op de plank. Omdat de onderhandelingen over betere arbeidsomstandigheden in de schoonmaaksector zijn vastgelopen, stellen ze nu een ultimatum aan hun bazen, dat op 1 januari 2012 om 00:00 uur afloopt.
“Hopelijk komen de schoonmaakbazen en hun opdrachtgevers nog tot bezinning. Dat kan bijna niet anders, want hun houding is onhoudbaar. Maar ze moeten wel weten dat wij geen bange konijntjes meer zijn. Als we het respect niet krijgen, dan gaan we het halen. Als het echt niet anders kan, zorgen wij voor het vuurwerk”, aldus Khadija Tahiri, president van het Schoonmakersparlement. De eisen van de schoonmakers staan op een rijtje in de “respectbundel”. Als de schoonmaakbazen en hun opdrachtgevers daar niet aan tegemoetkomen, dan komen de schoonmakers begin januari opnieuw in actie. In 2010 kwamen de schoonmakers al in opstand met een succesvolle staking van 9 weken, de langste sinds 1933.
Volgens FNV Bondgenoten-bestuurder Ron Meyer willen “de grootste, duurste en sjiekste opdrachtgevers van Nederland” keer op keer onmogelijk goedkope schoonmaak. In die prijzenoorlog proberen schoonmaakbedrijven elkaar af te troeven door de loonkosten zo laag mogelijk te houden en daardoor de goedkoopste te worden. “De schoonmaker mag het opvangen door ieder jaar weer een extra gang of kantoor te moeten poetsen in minder tijd. Die ‘zeepbel’ leidt tot slechte naleving van rechten en een ongezond hoge werkdruk. Zo was er afgesproken dat iedere nieuwe schoonmaker in ruil voor een lager loon – van 9 euro bruto per uur – in het eerste jaar een vakopleiding zou krijgen. Alle 35 duizend nieuwelingen kregen slechts 9 euro bruto per uur in het eerste jaar, maar slechts 3 duizend kregen daadwerkelijk de afgesproken opleiding. De bedrijven hebben op die manier 50 miljoen ‘bespaard’.” De schoonmakers zijn vastbesloten om ook in het nieuwe jaar de strijd voor respect en erkenning voort te zetten.
Harry Westerink