Solidariteit gevraagd: activisten van De Vloek moeten eigen repressie betalen
De activisten van het sociaal centrum De Vloek moeten 33.000 euro betalen aan de staat. De gemeente Den Haag heeft namelijk een forse rekening ingediend voor de ontruiming van het kraakpand in 2015. Na een al uitgezeten gevangenisstraf van twee weken moeten de tien laatste bezetters in de Scheveningse haven nu dus ook nog belachelijk veel geld dokken en wel per direct. Betalen voor je eigen repressie begint een trend te worden.
Dat overkwam eerder al de Ubica-arrestanten: vanwege de ontruiming van het al 21 jaar bestaande Utrechtse kraakpand in 2013 moesten ook zij een enorm bedrag betalen. En nu is het ook voor de gemeente Den Haag niet genoeg om een bloeiend sociaal centrum met veel non-profit activiteiten de kop om te draaien. Nee, ze zinnen op wraak. Wraak vanwege de strijd van de krakers tegen de vercommercialisering van de Scheveningse haven. Niet alleen weigert de gemeente Den Haag nu het hoger beroep van de activisten tegen de schadeclaim af te wachten, ze willen zelfs over een betalingsregeling alleen nog maar praten als dat beroep wordt ingetrokken. De gemeente eist van de krakers dat ze per direct het volledige bedrag overmaken. Zo’n absurd hoog bedrag is natuurlijk niet zo maar op te hoesten en daarom dreigt de gemeente binnen afzienbare tijd beslag te leggen op het loon en de bezittingen van de activisten.
Trend
Het past in een trend. Betalen voor je eigen repressie. Wordt je tegenwoordig strafrechtelijk vervolgd, dan moet je een eigen bijdrage betalen voor je advocaatkosten. Vroeger kon dat gratis. Gewoon, omdat het een fundamenteel recht is dat iedereen die strafrechtelijk wordt vervolgd, recht heeft op een advocaat om zich te verdedigen. Nu is er een eigen bijdrage, en die is voor de laagste inkomens al 143 euro. Nog iets anders: bij de Eerste Kamer ligt nu de langgekoesterde VVD-wens om bajesklanten zestien euro te laten betalen voor elke dag dat ze in de cel zitten, met een maximum van 11.680 euro. Met een ‘loon’ in de gevangenis van nog geen euro per uur zullen veel gedetineerden dan vrijkomen met schulden. Dat zal hun reïntegratie in de maatschappij vast ten goede komen.
Het is de droom van de staat om activisten te laten betalen voor de repressie die men op ons loslaat. Moeten wij straks ook betalen voor de politie die rijen dik rondom onze demonstraties loopt om ons te belemmeren flyers uit te delen aan omstanders? Moeten wij straks betalen voor de inzet van de ME die probeert te verhinderen dat we optrekken naar de Amerikaanse ambassade, wat de meest logische en legitieme plek is om tegen Trump te protesteren? Moeten we straks betalen voor ons recht om te demonstreren, om te protesteren over wat dan ook, om te zeggen “nee, dit pik ik niet, en ik ga niet aan de kant”?
Steun de activisten van De Vloek en laat de staat hen niet monddood maken door hen individueel te pakken met repressie op repressie. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Voor de Ubica 9 hebben ik en vele anderen destijds een benefiet georganiseerd, aan De Vloek 10 geef ik nu graag een donatie. Jij ook? Meer daarover lees je hier.
Mariët van Bommel
Betalen voor je eigen repressie. Zou houdt de overheid mensen levenslang in de gevangenis van schulden.
Dit was toch van de baan als ik dit op http://nos.nl/artikel/2042031-plan-eigen-bijdrage-gevangenen-op-losse-schroeven.html lees?
Goed gezien!
Correctie is op zijn plaats. Het wetsvoorstel was er, maar is na veel kritiek ingetrokken eind vorig jaar.
Er ligt nog wel een voorstel bij de Eerste Kamer dat mensen die veroordeeld zijn een eigen bijdrage strafvordering moeten gaan betalen. Dat is een paar honderd tot bijna 2000 euro, afhankelijk van bij welke rechter je moet komen (en dat hangt af van het ernst van het feit waarvan je verdacht wordt). Het is zou gaan om een vast bedrag per zaak, maar als je alleen tot een boete wordt veroordeeld zou de eigen bijdrage 50% van de opgelegde boete zijn.
Het betekent ook dat een veroordeelde in sommige gevallen 3x geld zou moeten betalen:
– een door de rechter opgelegde boete
– een door de rechter opgelegde schadevergoeding
– een eigen bijdrage strafvordering
Deze maand gaat de Eerste Kamer verder met de behandeling van dit wetsvoorstel.