Steun de juridische strijd tegen Zwarte Piet ook financieel!
Op 3 juli besliste de Amsterdamse rechtbank in het voordeel van een aantal activisten tegen Zwarte Piet, die bezwaar hadden gemaakt tegen de aanwezigheid van die figuur tijdens de intocht van Sinterklaas vorig jaar in Amsterdam. De rechter droeg burgemeester Eberhard van der Laan op om rekening te houden met het kwetsende en vernederende karakter van de racistische karikatuur. In plaats daarvan ging de burgemeester op 14 augustus doodleuk in hoger beroep tegen de uitspraak. Voor de behandeling van de zaak bij de Raad van State, die is vastgesteld op 16 oktober, vragen de activisten nu financiële steun.
De beslissing van de Amsterdamse rechtbank was een belangrijke overwinning in de strijd tegen Zwarte Piet. Hoewel de uitspraak lang niet ver genoeg ging en ook geen principieel anti-racistische strekking had, was het wel voor het eerst dat een Nederlandse rechter erkende dat er iets aan de hand is met de Zwarte Piet-figuur. Daardoor wordt het lastiger voor Zwarte Piet-fans om de racistische karikatuur als een “normaal” onderdeel van de veronderstelde Nederlandse cultuur neer te zetten.
(Een mondelinge oproep)
Achterbaks
Door hoger beroep in te stellen neemt Van der Laan welbewust het risico dat de uitspraak van de rechtbank toch nog wordt verworpen door de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Het is duidelijk dat de burgervader met dit gedrag objectief gezien in het kamp van de Zwarte Piet-fans zit, ondanks de praatjes waarmee hij Piet-critici af en toe probeert te paaien. Op 28 augustus demonstreerden bij en in het Amsterdamse stadhuis dan ook zo’n honderdvijftig activisten tegen de achterbakse houding van de burgemeester.
Vijf bezwaarmakers, Perez Jongloy, Imro Ritfeld, Sunny Bergman, Patricia Schor en Quinsy Gario, gaan zich verweren tegen het beroepschrift dat Van der Laan heeft ingediend. Ze krijgen daarbij juridische hulp van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, dat is gespecialiseerd in mensenrechtenzaken. Omdat de rechtszaak geld kost, hebben de bezwaarmakers dringend geld nodig. Daarom doen ze een beroep op iedereen die de strijd tegen Zwarte Piet een warm hart toedraagt.
Wil je de bezwaarmakers financieel steunen? Maak dan zo snel mogelijk geld over op bankrekening NL03 INGB 0008 131476 t.n.v. Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden o.v.v. “Hoger beroep-procedure Zwarte Piet”.
Harry Westerink
Dit is een verkeerde voorstelling van zaken daar de bestuursrechter alleen aan v/d Laan heeft opgedragen om nogmaals te kijken naar alle argumenten i.v.m. het afgeven van een vergunning verleden jaar. Niets heeft de rechter gezegd over het wel of racistisch zijn, alleen dat er mensen zijn die zich racistisch behandeld voelen. Een bestuursrechter kan ook niet eens de uitspraken doen die in dit stuk worden vermeld.
Als je dan toch tegen Zwarte Piet vecht dan kun je dat maar beter doen zonder dit soort leugens want dat doet de zaak meer slecht dan goed.
Beste Johan,
de uitspraak van de rechter gaat inderdaad over verleden jaar, maar heeft natuurlijk ook consequenties voor de komende jaren. Als hij verleden jaar rekening had moeten houden met racisme moet hij dat komend jaar natuurlijk ook doen. Daar probeert hij zich nu onderuit te werken door in hoger beroep te gaan.
Daarnaast zegt de rechter wel degelijk dat zwarte piet racistisch is. In de uitspraak staat bijvoorbeeld: “Met name de rol van knecht en het uiterlijk en het gedrag van Zwarte Piet leiden immers tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn.”
Beste Joris,
de rechter zegt helemaal niet dat Zwarte Piet rascistich is. Het is niet meer dan uw interpretatie van de aangehaalde passage in de uitspraak. Ik lees in die passage (‘de rol van knecht en het uiterlijk en het gedrag’) dat de rechter Zwarte Piet discrimineert op grond van Piet’s rol, het uiterlijk en het gedrag.