Steun de schoonmakers!

Schoonmakers organiseren zichzelf

In november dit jaar gaat onder andere op initiatief van Doorbraak een campagne van start in de schoonmaak. Honderden schoonmakers in Nederland zullen het gevecht aangaan voor betere werkomstandigheden. Zij hebben daarvoor de steun nodig van een breed, informeel netwerk van sympathisanten. Daarom worden er de komende week drie infoavonden georganiseerd: op vrijdag 12 oktober in de Linkse Kerk in Leiden, op maandag 15 oktober in het Broeinest in Amsterdam en op zaterdag 20 oktober in Den Haag in buurthuis het Boerenplein. Kom langs!

Steun de schoonmakers!

Op zaterdag 17 november gaat een campagne in de Nederlandse schoonmaaksector van start. Het is een vakbondsinitiatief, maar anders dan anders. De campagne gaat voornamelijk uitgevochten worden door de schoonmakers zelf, niet simpelweg door de bestuurders aan de onderhandelingstafel. Het is David tegen Goliath, schoonmakers met een organisatiegraad van 7%, tegen enkele van de grootste schoonmaakbedrijven in Europa. De schoonmakers kunnen daarbij hulp gebruiken. Wij, sociale organisaties betrokken bij de campagne, roepen daarom iedereen op die zich druk maakt over sociale rechtvaardigheid, om ons te helpen deze campagne tot een succes te maken. Doe mee, kom in actie, kom naar één van de informatieavonden of geef je email op voor de nieuwsbrief.

Wat is er aan de hand in de schoonmaak?

De schoonmaak is een van de slechtste sectoren van de arbeidsmarkt om in te werken. Bedrijfsleven en overheidsinstellingen hebben de schoonmaak uitbesteed, en de schoonmaakbedrijven zijn in een heftige concurrentiestrijd verwikkeld om de opdrachten te verkrijgen. Daardoor staan de werkomstandigheden zwaar onder druk. Het salaris is bizar laag en ligt op 8€63 per uur. Een bedrag waar je nauwelijks jezelf van kan onderhouden, laat staan een gezin. Ziekteverlof wordt gedeeltelijk ingehouden op je loon, of simpelweg niet geaccepteerd. Veel schoonmakers werken met een constante angst voor hun baas of voorman, die veelal met intimidatie en repressie het werkritme opkrikt, en de vakbond buiten de deur houdt. Daarbij is een grote meerderheid van de schoonmakers migrant uit vele windstreken, waardoor communiceren moeilijk is en velen niet op de hoogte zijn van hun rechten. De campagne gaat proberen schoonmakers bij elkaar te brengen, om gezamenlijk een betere CAO af te dwingen.

Hoe gaat de campagne te werk?

Een nieuwe methode wordt toegepast, genaamd organising. Het is een praktijk die overgevlogen is uit de Verenigde Saten. Werkers worden niet meer van bovenaf gerepresenteerd, maar staan zelf aan de basis van de campagne. De organisers van de vakbond begeven zich voor dag en dauw in kantoren of wurmen zich in hotels, om buiten het zicht van de baas te praten met schoonmakers en een netwerk op te bouwen. In zaaltjes door het hele land wordt er door schoonmakers gepraat over hun grootste problemen, en hoe er iets aan te doen. Als de schoonmaakbedrijven niet gevoelig zijn voor het protest, dan is de volgende stap om de klanten, de opdrachtgevers lastig te gaan vallen. Uit campagnes in de V.S. is al gebleken dat reputatieschade berokkenen aan de grote merken het effectiefste is om bedrijven onder druk te zetten. De schoonmaakcampagne is daarmee een project dat breekt met de overlegcultuur in de polder. Het is een project dat niet alleen probeert om de situatie in de schoonmaak te verbeteren, maar ook het instituut vakbond relevant wil houden voor de 21e eeuw.

Waarom meedoen?

Voor sociale organisaties en activisten is het niet alleen een kans om de schoonmakers uit de brand te helpen, maar ook om te experimenteren met nieuwe vormen van sociaal activisme in Nederland. In het huidige politieke klimaat, waar migranten het zwaar te verduren hebben, is het noodzakelijk om tegengas te geven en tegenmacht op te bouwen. Op straat en op het werk. Als je geïnteresseerd bent om bij te dragen, op wat voor manier dan ook, van handtekening tot bezettingsactie, neem dan contact met ons op.

Geef je op voor de nieuwsbrief! Email:  steundeschoonmakers@gmail.com

Alle macht aan de schoonmakers!

PROGRAMMA

Vrijdag 12 oktober – Leiden
Op deze avond zal uitleg worden gegeven over de campagne en zullen mogelijkheden voor participatie van mensen uit Leiden worden verkend. Sprekers zijn Valery Alzaga van Justice for Janitors, Herry Hoogenboom van FNV bondgenoten en mensen van de initiatiefgroep Organise! (o.a. OKIA, Flexmens, Broeinest, Doorbraak). Met vertoning van de documentaire Organizing the Unorganizable (2004 | Florian Schneider | 32 min).
Start: 20 uur
De Linkse Kerk, Koppenhinksteeg 2, Leiden

Maandag 15 oktober – Amsterdam
Fé Jusay (Commission for Filipino Migrant Workers)vertelt over de ervaringen van de CFMW met het organiseren van migrant domestic workers. Schoonmakers uit Schiphol vertellen over hun werkomstandigheden op Schiphol. Valery Alzaga (Justice for Janitors) vertelt over de aankomende campagne. Daarna volgt een gezamenlijk brainstorm over hoe activisten in Amsterdam kunnen bijdragen aan de campagne.
Start: 20 uur
Broeinest, Plantage Doklaan 8-12, Amsterdam

Zaterdag 20 oktober – Den Haag
De bijeenkomst in Den Haag brengt schoonmakers in Den Haag contact met sympathiserende organisaties uit Den Haag. Van migrantenorganisaties tot religieuze leiders, van buurtgroepen tot studenten en activisten.
Start: 13 uur
Buurthuis het Boerenplein, Mandelaplein 1, Den Haag